Thuisgym.nl

Roeitrainer

De roeitrainer, ook wel roeimachine genoemd, is misschien wel het meest onderschatte fitnessapparaat. Veel mensen hebben geen idee hoe ze een roeitrainer moeten gebruiken en welke voordelen het apparaat kan hebben. Op deze pagina kan je vinden wat een roeitrainer is, hoe een roeitrainer werkt en kom je te weten waar je op moet letten bij het kopen van een roeitrainer
Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een roeitrainer train je gemakkelijk thuis.
  • Kies uit 4 soorten weerstandssysteem.
  • Met een roeitrainer train je bijna alle spieren in je lichaam.

Wat is een roeitrainer?

Roeitrainers zijn al jarenlang te vinden in de sportschool, maar tot voor kort werden ze maar weinig gebruikt. Dit is te verklaren doordat veel mensen niet precies weten wat voor fitnessapparaat een roeitrainer is en hoe ze hem optimaal kunnen gebruiken.

Die verwarring ontstaat vooral omdat het niet duidelijk is of een roeitrainer nou een cardio apparaat is of dat hij juist is bedoeld voor krachttraining. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, want bij de roeibeweging train je je conditie, maar bouw je ook spierkracht op. Hij zorgt dus voor een hele intensieve en complete workout.

Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten roeitrainers en hangt het heel sterk van het weerstandssysteem af hoe je ervaring is. Je kan roeien op een roeitrainer met waterweerstand heel prettig vinden, terwijl je niet lekker traint op een roeitrainer met luchtweerstand.

Hoe werkt een roeitrainer?

Op een roeitrainer zit een vliegwiel verbonden aan een ketting met een handvat. Tijdens de training moet je je lichaam naar achteren duwen met je benen en het vliegwiel in beweging brengen door aan het handvat te trekken. Deze beweging is hetzelfde als wanneer je aan het roeien bent. Het vliegwiel van de roeitrainer wordt afgeremd door het weerstandsysteem, wat de intensiteit van de training bepaalt.

Bij deze workout train je alle spiergroepen in je lichaam en werk je tegelijkertijd aan je conditie. Mede door deze veelzijdigheid zijn roeitrainers de laatste tijd steeds populairder geworden.

Verschillende soorten roeitrainers

Als je op zoek bent naar een roeitrainer is het verstandig om goed na te denken over het weerstandssysteem. Ieder weerstandssysteem biedt weer een andere ervaring en het verschilt per persoon wat voor jou de beste roeitrainer is. Hier kan je per soort vinden welke eigenschappen er zijn.

Elastische weerstand

Roeitrainers met een elastische weerstand zijn de meest simpele variant en daarom vaak ook het goedkoopste. Daar staat tegenover dat deze weestand niet heel realistisch aanvoelt en dat er ook niet veel verschillende opties zijn om de weerstand aan te passen.

Een roeitrainer met elastische weerstand is voornamelijk geschikt voor beginners die op zoek zijn naar een goedkoper model waarbij ze nog niet te veel extra functies nodig hebben.

Magneetweerstand

De magneetweerstand wordt ook bij veel andere fitnessapparaten gebruikt. In de behuzing zit een magneet naar het vliegwiel toe of er juist vanaf beweegt. Hoe dichter de magneet bij het vliegwiel komt, hoe meer weerstand je tijdens het roeien zal voelen en andersom. Het gevoel is niet heel realistisch, maar je kan de weerstand wel heel nauwkeurig bepalen en vaak heb je ook veel verschillende niveau’s.

Deze roeitrainer is geschikt voor sporters die iets meer ervaring met roeien hebebn en op zoek zijn naar een beetje meer uitdaging.

Waterweerstand

Waterweerstand is de meest realistische vorm, maar vaak ook de duurste variant. Hierbij bepaalt de hoeveelheid water die in de tank zit hoe intensief je training is. Je roeibeweging wordt hierdoor erg vloeiend en veel mensen vinden dat prettig.

Roeitrainers met waterweerstand worden voornamelijk gebruikt door roeiers die op (semi) professioneel niveau trainen. Zij gebruiken het apparaat om in het winterseizoen toch in vorm te blijven en zo realistisch mogelijk te trainen.

Luchtweerstand

Bij een roeitrainer met luchtweerstand bepaal je zelf de weerstand. Hoe harder je aan de kabel trekt, hoe zwaarder je training zal worden. Dit werkt net zoals wanneer je echt aan het roeien bent en daardoor is het gevoel vrij realistisch. Het nadeel van luchtweerstand is dat het erg veel lawaai kan maken.

Ook deze roeitrainers worden gebruikt door roeiers die op (semi) professioneel niveau trainen. Het is namelijk per sporter verschillend welke weerstand voor hen de voorkeur heeft en wat voor hen het beste werkt om in vorm te blijven.

Veelgestelde vragen over roeitrainers

Roeitrainers zijn pas sinds kort in opkomst en daardoor hebben veel mensen nog vragen over het apparaat. In dit gedeelte vind je antwoorden op de meestgestelde vragen over roeitrainers die je kunnen helpen bij het kopen van een roeitrainer.

Moet ik een roeitrainer kopen voor thuis?

Wil je een roeitrainer kopen, maar weet je niet of het wel iets is voor thuis? Denk er dan in de eerste plaats goed over na dat sommige roeitrainers veel lawaai kunnen maken. Het weerstandssysteem speelt daarbij een belangrijke rol. Een roeitrainer met lucht- of waterweerstand maakt bijvoorbeeld veel meer herrie dan een roeitrainer met magneet- of elastische weerstand.

Als je klein woont, moet je behalve met het geluid, ook rekening houden met de ruimte die een roeitrainer inneemt. De breedte en de hoogte vallen mee, maar de lengte kan soms wel tot 2 meter oplopen. Daardoor is een roeitrainer niet alijd makkelijk op te bergen als je hem niet gebruikt. Bij het kopen van een roeitrainer voor thuis moet je dus altijd letten op de afmetingen en het geluid. Misschien is een inklapbaar model wel de beste roeitrainer voor jouw woonsituatie.

Voor welke doelgroepen is een roeitrainer geschikt?

Een roeitrainer is heel toegankelijk. Of je nu (semi) professioneel aan het trainen bent of juist helemaal geen ervaring met sporten hebt, je kan altijd bij de roeitrainer terecht. De weerstand is namelijk gemakkelijk in te stellen, waardoor je zelf kan bepalen hoe intensief je wil trainen.

Ook wanneer je en blessure hebt of de kans op blessures zo klein mogelijk wil houden, is een roeitrainer een heel geschikt fitnessapparaat. Je lichaam wordt namelijk bijna niet belast, waardoor de kans op een blessure heel klein is.

Het enige wat je moet doen is de techniek onder de knie krijgen. Tijdens het trekken is het namelijk belangrijk dat je een houding aanneemt waarbij je rug gestrekt blijft. Op deze manier train je het beste en zal je geen last van je rug krijgen.

Wat is een First degree fitness roeitrainer?

First degree fitness is het eerste merk dat roeitrainers met de nieuwe ‘fluid technology’ techniek heeft ontworpen. Hun zogenoemde waterrower werkt met weerstand op basis van water, waardoor het lijkt alsof je echt in het water aan het roeien bent.

Daarbij zijn de roeitrainers van First degree fitness ook gemaakt van hout, waardoor ze een hele moderne uitstraling hebben. Daarbij zijn ze ook heel onderhoudsarm zitten er veel extra functies zoals Bluetooth en een groot aantal programma’s. Let wel op dat roeitrainers van first degree bedoeld zijn voor semi professioneel gebruik en dat de prijzen voor een basismodel pas vanaf €1200 beginnen.

Wat zijn de voordelen van een roeitrainer?

Een van de meest genoemde voordelen van een roeitrainer is het feit dat je bijna alle spieren in je lichaam kan trainen met één apparaat en daarbij ook meteen aan je cardio werkt. Zeker voor thuisgebruik is dat handig, omdat het betekent dat het niet nodig is om nog een ander fitnessapparaat aan te schaffen.

Daarnaast is de beweging op een roeitrainer ook niet belastend voor je lichaam, waardoor de kans op blessures heel klein is. Ook voor onervaren sporters en ouderen is een roeitrainer daardoor erg toegankelijk.

Welke spieren train ik met een roeitrainer?

Bij de roeibeweging duw je jezelf eerst met behulp van je benen naar achteren. Hierbij worden je been- en bilspieren geactiveerd. Vervolgens trek je aan de riem, waardoor je rug- en schouderspieren aan het werk moeten. Als je de riem helemaal naar je toe trekt, gebruik je je armspieren en wanneer je teruggaat naar de beginpositie moet je de spieren in je buik goed aanspannen.

Tijdens het roeien op een roeitrainer komen dus de spieren in je hele lichaam aan bod. Er zijn bronnen die beweren dat je tijdens het roeien tussen de 80% en 90% van alle spieren in je lichaam gebruikt. Dit verklaart waarom roeitrainers tegenwoordig steeds vaker te vinden zijn in de rijtjes met fitnessapparaten die het best verkocht en het best beoordeeld worden.

Voor welke trainingsdoelen kan ik een roeitrainer gebruiken?

Op een roeitrainer train je niet alleen bijna alle spieren, maar werk je ook aan je conditie. Je kan een roeitrainer dus gebruiken om spiermassa op te bouwen, maar je kan hem ook gebruiken om aan je conditie te werken.

Die twee doelen bereik je op een roeitrainer altijd tegelijkertijd. Het is niet mogelijk om alleen aan je cardio te werken of om alleen een bepaalde spiergroep te trainen.