Thuisgym.nl

Nadelen roeitrainer

Als je een roeitrainer voor thuis wil aanschaffen, is het goed om eerst eens na te denken over de verschillende nadelen die eraan verbonden zitten. Op die manier weet je zeker dat je geen miskoop doet en dat je het apparaat ook echt gebruikt.
Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Roeitrainers maken veel lawaai.
  • De bewegingen die je maakt zijn vrij eentonig.
  • Een roeitrainer kan veel ruimte in beslag nemen.

Alle nadelen van een roeitrainer

Roeitrainers zijn niet de meest populaire apparaten. In de sportschool worden de roeitrainers vaak overgeslagen omdat niemand echt lijkt te weten hoe een roeitrainer optimaal gebruikt kan worden. Het is niet duidelijk of het apparaat bedoeld is voor cardio of krachttraining en of een training intensief of juist rustig is.

Het is pas sinds kort dat de roeitrainer populair aan het worden is. In de grote steden wereldwijd worden roeistudio’s geopend waarbij groepslessen worden gegeven en steeds meer mensen beginnen in te zien welke voordelen het kan hebben om te roeien. Dit soort trends zorgen er vaak voor dat het ook steeds populairder wordt om een roeimachine voor thuis aan te schaffen. Veel mensen vergeten daarbij om ook naar de verschillende nadelen te kijken, terwijl je die juist nodig hebt om te bepalen of een roeitrainer voor jou de juiste keuze is. In dit artikel hebben we daarom alle nadelen van een roeitrainer nog eens voor je op een rijtje gezet.

Een roeitrainer maakt veel lawaai

Zeker voor thuisgebruik is dit een van de nadelen waar je goed over na moet denken. Hoeveel en wat voor geluid een roeitrainer maakt, is afhankelijk van het type weerstandssysteem. Een roeitrainer met waterweerstand maakt tijdens het roeien bijvoorbeeld een ander geluid dan een roeitrainer met luchtweerstand.

Als de mogelijkheid er is, is het altijd verstandig om het apparaat te testen voordat je hem aanschaft. Sommige roeitrainers zijn bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik en maken minder lawaai dan andere modellen. Zeker in een kleine ruimte thuis kan het lawaai te veel zijn. In plaats van even rustig te trainen, wordt je juist afgeleid door het geluid dat de hele kamer vult. Daarbij kunnen ook je buren of huidgenoten last krijgen van jouw training.

De beweging is vrij eentonig

Een van de meest genoemde nadelen van een roeitrainer is de manier waarop je traint. Zeker in het begin kan het trainen op een roeitrainer vrij eentonig zijn. Je maakt tijdens het roeien de hele tijd dezelfde beweging en behalve het aanpassen van de weerstand, heb je niet veel opties om je workout te veranderen.

Pas wanneer je wat meer geoefend bent kan je je workout spannender maken door steeds sneller en harder te roeien. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je training iedere keer iets meer intensief te maken door de weerstand op te draaien. In het begin roei je bijvoorbeeld een half uur op de laagste weerstand en wanneer je voelt dat dat je gemakkelijk afgaat, kan je de volgende keer een half uur roeien op een hogere weerstand.

Je gebruikt alle spieren op een roeitrainer

Je lichaam gebruikt op een roeitrainer alle spieren, waardoor het apparaat minder geschikt is wanneer je blessures hebt. Bij een blessure aan je arm kan je een hometrainer bijvoorbeeld nog steeds gebruiken, terwijl je een roeitrainer meteen helemaal kan afschrijven.

Ook als je heel gericht wil trainen en bijvoorbeeld een dag inplant voor je beenspieren en je je op een andere dag wil richten op je armspieren, is een roeitrainer niet het juiste apparaat voor jou. Bij een roeitrainer worden al je spieren belast, waardoor je geen specifieke workout kan uitoefenen.

Een roeitrainer is niet geschikt voor iedereen

Wanneer je een roeitrainer koopt, moet je altijd opletten op de maximale gebruikerslengte. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruikers die langer zijn dan 1,90 m. Lange mensen kunnen op deze roeitrainer niet comfortabel roeien.

Tijdens het roeien duw je jezelf namelijk naar achteren door je benen bijna helemaal te strekken. Als de rails van roeitrainer niet lang genoeg is om deze beweging volledig uit te voeren, is je training niet optimaal.

Het is een duur cardio apparaat

Een van de grootste nadelen van een roeitrainer is dat het apparaat relatief prijzig is. Daar waar je al een loopband of hometrainer kan kopen voor minder dan €200, betaal je voor een basisklasse roeitrainer al snel meer dan €400. Een model uit de topklasse kost rond de €1500 en kan al snel oplopen tot €2000. Wanneer je nog niet helemaal zeker weet of je het apparaat vaak zal gebruiken, is dit een flinke investering.

Het is daarom goed om je eerst in de voor- en nadelen van het apparaat te verdiepen, zodat je een overwogen keuze kan maken. Wanneer je een roeitrainer niet vaak gebruikt, is de investering al snel groter dan de opbrengst.

Een roeitrainer kan veel ruimte in beslag nemen

Afhankelijk van het model dat je uitkiest, heb je voor een roeitrainer best wat ruimte thuis nodig. Bijna alle roeitrainers hebben een lengte van meer dan 2 m, waardoor je er rekening mee moet houden dat je dit wel kwijt moet kunnen. De breedte en hoogte van het apparaat zijn daarentegen weer niet zo extreem, waardoor het vaak wel mogelijk is om het apparaat ergens onder te schuiven.

Het alternatief is om een opvouwbare roeitrainer aan te schaffen. Deze kan je zo inklappen dat je de ruimte niet in de lengte, maar in de hoogte nodig hebt. Zo past hij bijvoorbeeld gemakkelijk in een hoek.

De techniek is belangrijk

Net als bij ieder ander fitnessapparaat, is het belangrijk dat je tijdens het trainen op de roeitrainer de juiste techniek gebruikt. Een van de nadelen daarbij is dat je even de tijd nodig hebt om de juiste techniek onder de knie te krijgen.

Tijdens het trainen zit je en gebruik je je benen om jezelf naar achter te duwen. Vervolgens moet je jezelf met je armen weer terugtrekken. Als je dit niet op de juiste manier doet, bestaat er een kans dat je blessures oploopt doordat je je overstrekt. Roeien is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet en daarom heeft je lichaam even de tijd nodig om aan de beweging te wennen. Als je de beweging eenmaal onder de knie hebt, zal het al snel een stuk gemakkelijker zijn.

Er zijn veel verschillende soorten roeitrainers

Dit is een van de nadelen die eigenlijk ook een voordeel is. Je hebt namelijk de keuze uit roeitrainers met verschillende soorten weerstand, waardoor je er altijd een kan vinden die goed bij je past. Als je niet zo goed weet waar je naar op zoek bent, kan dit ook heel verwarrend zijn.

Roeien op een roeitrainer met waterweerstand is bijvoorbeeld heel anders dan op een roeitrainer met magneetweerstand. De eerste variant gebruikt namelijk water om je training meer of minder intensief te maken, terwijl de ander een minder realistische ervaring biedt, maar nauwkeuriger kan worden afgesteld. Als je geen ervaring met roeitrainers hebt, is het lastig om te bepalen welk apparaat het beste bij jou past.

Tot slot

Trainen op een roeitrainer heeft veel voordelen, maar het is belangrijk dat je goed nadenkt over de nadelen die het apparaat heeft. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je hem niet kan gebruiken wanneer je een blessure hebt en dat je waarschijnlijk niet comfortabel kan trainen als je wat langer bent. Daarbij moet je er ook op voorbereid zijn dat de oefening heel eentonig kan zijn, zelfs als je intensief traint. Tot slot is ook de prijs van het apparaat zeker een van de nadelen om rekening mee te houden en moet je niet vergeten dat de meeste roeitrainers veel lawaai maken.

Weeg voor je overgaat tot de aankoop altijd de voordelen af tegen de nadelen en kijk wat voor jou de beste keuze is. Zo voorkom je dat je een roeitrainer koopt die je vervolgens niet kan gebruiken omdat hij niet past bij je lichaam of je fitnessdoelen.