Thuisgym.nl

Inklapbare roeitrainer

Een inklapbare roeitrainer kan een perfecte oplossing zijn als je niet zo veel ruimte hebt thuis. Als je klaar bent met je training klap je de roeitrainer in en kan je hem gemakkelijker uit het zicht opbergen. Veel mensen denken nog dat een inklapbare roeitrainer minder stevig is of op een andere manier niet gelijkwaardig is aan een roeitrainer die niet inklapbaar is. In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over inklapbare roeitrainers voor je op een rijtje gezet.

Beste inklapbare roeitrainer van 2024

1

Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

2

Focus Fitness Row 2 Roeitrainer

3

Tunturi FitRow 50 Roeitrainer

4

WaterRower Eiken Roeitrainer

5

Senz Sports R5000 Roeitrainer

Laatste update: 28 mei 2024

Beste inklapbare roeitrainer van 2024

1

Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

2

Focus Fitness Row 2 Roeitrainer

3

Tunturi FitRow 50 Roeitrainer

4

WaterRower Eiken Roeitrainer

5

Senz Sports R5000 Roeitrainer

Laatste update: 28 mei 2024

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Kies voor een inklapbare roeitrainer om ruimte te besparen.
  • Meestal zijn roeitrainers van betere kwaliteit makkelijker in te klappen.
  • Let goed op de afmetingen en of de roeitrainer over wieltjes beschikt.
  • De beste inklapbare roeitrainer is de Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

Wat is een inklapbare roeitrainer?

Een inklapbare roeitrainer is een fitnessapparaat dat is ontworpen om het roeibewegingspatroon te imiteren. Het is bedoeld om gebruikers te helpen bij het verbeteren van hun uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie. Het bestaat uit een zitting, voetplaten, roeihandvatten en een frame, en wordt aangedreven door de bewegingen van de gebruiker. Het frame is ontworpen om inklapbaar te zijn zodat je hem eenvoudig kunt opbergen of transporteren.

De beste inklapbare roeitrainers van 2024

Als je er inmiddels van overtuigd bent dat je op zoek bent naar een roeitrainer die inklapbaar is, zal je merken dat het aanbod nog steeds groot en divers is. Om het voor jou wat makkelijker te maken om de beste roeitrainer te vinden, hebben we de top 5 beste inklapbare roeitrainers van 2024 hieronder opgesomd!

VoordelenNadelen
Uitgebreid display met 12 programma'sNiet geschikt voor intensief gebruik
Elektronisch weerstandssysteem met 16 weerstandenMinder geschikt voor lange personen
Stabiel en onderhoudsarmGeen bijgeleverde hartslagmeter
Garantie van 2 jaar op onderdelen en 10 jaar op frame en laswerkDuurder dan sommige andere roeitrainers voor thuisgebruik
Mogelijkheid om te koppelen met een hartslagmeterGeen waterweerstandssysteem
VoordelenNadelen
Stabiele roeitrainerGeen programmafuncties
Weerstand eenvoudig te verstellenGeen koppeling met hartslagmeter mogelijk
Ergonomische softgrip handvattenGeen hartslagmeter bijgeleverd
OnderhoudsarmNiet geschikt voor intensief gebruik
Garantie van 2 jaar op onderdelen en 10 jaar op frame en laswerkWaterpas afstelbaarheid ontbreekt
VoordelenNadelen
17 vooraf ingestelde trainingsprogramma'sNiet te verbinden met smartphones of tablets
Inklapbaar en gemakkelijk op te bergenMontage kan complex zijn
Anti-slip oppervlak voor extra veiligheidElektromagneetrem kan minder soepel lopen
Elektronische weerstandsverstellingKoord als aandrijving kan minder comfortabel zijn
Geschikt voor personen tot 200 cm en 120 kg 
VoordelenNadelen
Dankzij waterweerstand voelt de training realistischer dan met elektromagneet- of luchtweerstandGeen extra accessoires meegeleverd
Stabiele training dankzij dubbele railsMontage vereist
Geschikt voor intensief gebruik dankzij goede bouwkwaliteitNiet geschikt voor zeer lange mensen
Ergonomisch roeien dankzij verstelbare voetsteun en speciaal gevormd stoeltjeGeluidsniveau kan hoog zijn
Gemakkelijk uit te breiden met accessoiresPrijs
VoordelenNadelen
Enorm stabielGeen programma's beschikbaar
Geschikt voor professioneel gebruikNiet waterpas afstelbaar
Geschikt voor langere personenWeerstand instelbaar via handmatige instelling, niet elektronisch
Dubbele kogellagers voor soepelere bewegingGeen hartslagmeter bijgeleverd
Relatief zwaar met 40 kg

Hoe klap je een roeitrainer in?

Een roeitrainer is niet hoog of breed, maar wel heel lang. Om ruimte te besparen moet je dus iets aan de lengte van het apparaat kunnen doen. Bij een inklapbare roeitrainer klap je het langste stuk omhoog, waardoor het apparaat niet meer lang, maar wel hoog is. Daardoor past hij gemakkelijker in een hoek van de kamer of zelfs in een kast.

De kwaliteit van de roeitrainer heeft invloed op hoe soepel het inklapmechanisme werkt. Goedkope roeitrainers zijn niet altijd even makkelijk inklapbaar, omdat je vaak eerst een pin moet lostrekken en vervolgens zelf ook veel kracht moet zetten om het lange gedeelte omhoog te duwen.

De meeste roeitrainers uit de hogere prijsklassen hebben een automatisch systeem waarbij het apparaat met een druk op de knop in- en uitklapt, waardoor ze veel makkelijker inklapbaar zijn.

Houd daar dus rekening mee tijdens je zoektocht naar een inklapbare roeitrainer. Een ingewikkeld inklapmechanisme kan ervoor zorgen dat je niet gemotiveerd bent om de roeitrainer iedere keer in- en uit te klappen, waardoor je sneller een training overslaat.

Een inklapbare roeitrainer opbergen

Als je een inklapbare roeitrainer koopt is de kans groot dat je dat doet om ruimte te besparen. In dat geval is het een goed idee om na te denken over twee eigenschappen:

De afmetingen

Bij de specificaties van een inklapbare roeitrainer staat altijd aangegeven wat de afmetingen zijn als het apparaat is ingeklapt. Dit is vaak groter dan je verwacht. Ook een ingeklapte roeitrainer heeft een oppervlakte van ten minste 1 m2 nodig om opgeborgen te worden.

Kijk bij de afmetingen ook eens naar de hoogte. Sommige roeitrainers zijn nog geen 50 cm hoog, waardoor ze bijvoorbeeld gemakkelijker onder een bed, bank of kast kunnen worden geschoven.

Wieltjes

Sommige inklapbare roeitrainers hebben aan een kant wieltjes, waardoor je ze gemakkelijker kan verplaatsen. Dit is erg handig, omdat de meeste roeitrainers nog best zwaar zijn.

Met transportwieltjes zorg je ervoor dat je je voor en na je workout niet te veel hoeft in te spannen voor het verplaatsen van je roeitrainer. Zo voorkom je dat je geblesseerd raakt.

Wanneer is een inklapbare roeitrainer een goed idee?

Heb je al verschillende roeitrainers bekeken, maar weet je niet of je het beste kan kiezen voor een inklapbaar model of een normale roeitrainer? Denk dan eens na over deze factoren:

Ruimte

Een inklapbare roeitrainer neemt veel minder ruimte in dan een gewone roeitrainer, maar vergis je niet in de hoeveelheid ruimte die je uiteindelijk nog nodig hebt.

Als je echt veel ruimte wil besparen, kan je het beste kiezen voor een hometrainer waarbij je bijvoorbeeld ook de display en het zitvlak kan inklappen.

Frequentie

Als je je roeitrainer elke dag wil gebruiken, is het niet altijd een goed idee om een inklapbaar model te kopen. Zeker bij een roeitrainer die niet zo gemakkelijk in- en uit te klappen is zal het je te veel tijd kosten om het apparaat iedere keer gereed te maken. Na een tijdje kan deze extra tijd demotiverend werken en ervoor zorgen dat je minder zin hebt om aan je training te beginnen.

In dat geval is het een beter idee om een roeitrainer te kopen die je gewoon kan laten staan. Je bent dan minder tijd kwijt en de kans dat je gedemotiveerd raakt wordt veel kleiner.

Een inklapbare roeitrainer met waterweerstand

Veel mensen denken dat een inklapbare roeitrainer van mindere kwaliteit is, maar niks in minder waar. Tegenwoordig kan je zelfs roeitrainers met waterweerstand vinden die inklapbaar zijn.

Waterweerstand staat erom bekend dat de ervaring heel realistisch is en omdat je zelf bepaalt hoe groot de weerstand is, kan je je training eindeloos afwisselen. Sporters die ervaring hebben met roeien vinden een roeitrainer met waterweerstand daarom vaak de meest prettige optie.

Veel mensen denken nog steeds dat deze vorm van weerstand niet geschikt is om in te klappen, maar dat is al lang niet meer zo. Tegenwoordig worden de watertanks zo goed gemaakt dat ze gemakkelijk verplaatst kunnen worden zonder dat deze gaat lekken.

Je moet er wel rekening mee houden dat een roeitrainer met dit weerstandsysteem gemiddeld wat zwaarder is. Het water in de tank kan tot wel 20 kg aan extra gewicht toevoegen.

Tot slot

Een inklapbare roeitrainer kan een heel goed idee zijn als je thuis niet te veel ruimte hebt om een roeitrainer op te bergen.

Voor je aankoop moet je wel goed nadenken over de verschillende na- en voordelen die inklapbare roeitrainers kunnen hebben. Denk daarbij aan de ruimte die het apparaat inneemt als hij volledig ingeklapt is en het gemak waarmee hij in- en uitgeklapt kan worden.