Thuisgym.nl

Voordelen roeitrainer

Zit je erover na te denken om een roeitrainer voor thuis aan te schaffen, maar ben je nog niet helemaal overtuigd of het bij je past? Dan is het goed om eens na te denken over de manieren waarop een roeitrainer voor jou een uitkomst kan zijn. Om je daarbij te helpen, hebben we in dit artikel alle voordelen van roeitrainers voor je verzameld.
Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een roeitrainer train je gemakkelijk thuis.
  • Je gebruikt bijna al je spieren op een roeitrainer.
  • Met een roeitrainer kun je veel verschillende trainingen doen.

Alle voordelen van een roeitrainer

In de sportschool staan er altijd lange rijen voor de meeste apparaten, maar de roeitrainers lijken daarbij vergeten te worden. In sommige gevallen worden ze gebruikt voor een snelle warming up of om even een klein stukje te roeien totdat een ander apparaat vrijkomt. Dat is begrijpelijk, maar niet helemaal terecht.

Veel mensen denken namelijk dat de training op een roeitrainer te eenzijdig is omdat je de hele tijd dezelfde beweging maakt. Zij vergeten dat je met deze roeibeweging veel verschillende spieren traint en dat roeitrainers een hele goede training bieden waarmee je zowel rustig je conditie kan opbouwen, gewicht kan verliezen en je uithoudingsvermogen kan verbeteren. De kans is groot dat jij er ook zo over denkt en daarom staan in dit artikel nog eens alle voordelen op een rijtje:

Een roeitrainer is voor iedereen toegankelijk

De techniek voor de roeibeweging op een roeitrainer is relatief eenvoudig en daardoor kunnen veel verschillende soorten sporters op het apparaat trainen. Dat maakt het apparaat erg laagdrempelig. Het maakt niet uit of je nog maar net begint met sporten of dat je al een ervaren sporter bent. Lees gewoon een keer de instructies of ga eens langs in de sportschool en vraag om een goede uitleg en je kan zo aan de slag.

Daarbij is een van de andere voordelen dat de meeste roeitrainers meerdere standen hebben, waardoor je gemakkelijk op een hele lage intensiteit met weinig weerstand kan roeien. Hierdoor kunnen ook beginnende sporters of ouderen beginnen met roeien.

Je kan een roeitrainer gebruiken voor een warming up en voor een intensieve workout

Een van de grootste voordelen van de aanschaf van een roeitrainer is dat hij voor verschillende doelen gebruikt kan worden. Of je nu op zoek bent naar een warming up of juist een intensieve krachttraining, je kan een roeitrainer voor iedere soort workout gebruiken. De kracht en intensiteit waarmee je op een roeitrainer traint, kan je gemakkelijk zelf afstellen.

Ook is roeien geschikt voor zowel het creëren van spiermassa als het verbranden van calorieën en het opbouwen van je conditie. Het is zowel cardio- als krachttraining. Dit is een van de grootste voordelen, want iedereen kan het apparaat gebruiken. Of je nu een dagje cardio hebt of wanneer je workout meer gericht is op je buikspieren, een roeitrainer past in elke planning.

Je spieren en gewrichten worden niet belast

De beweging die je op een roeitrainer maakt wordt vaak vergeleken met een andere activiteit die erom bekend staat alle spiergroepen worden getraind zonder dat er te veel druk op het lichaam wordt uitgeoefend: zwemmen. Je lichaam wordt niet belast omdat je op een roeitrainer een zittende positie inneemt en daardoor hoef je geen klappen op te vangen, wat bij bijvoorbeeld een loopband wel het geval is. De kans dat je tijdens het roeien blessures oploopt, is daardoor erg laag.

Een van de voordelen is daardoor dat roeien heel erg geschikt is voor mensen die last hebben van de spieren en gewrichten in hun benen of armen. Zij kunnen de roeitrainer op een lage weerstand instellen en zo toch rustig aan hun cardio werken, zonder dat ze daarbij het risico lopen dat hun bestaande blessure erger wordt of dat ze last krijgen van nieuwe blessures.

Je verbruikt meer energie dan bij ieder ander cardio apparaat

Met een training van een uur op een roeiapparaat kan je tussen de 600 en 1000 calorieën verbranden, wat bijna 2 keer zo veel is als bij ieder ander fitnessapparaat. Dit wordt mede veroorzaakt doordat je bij roeien bijna al je spiergroepen gebruikt, maar ook doordat de roeibeweging gelijkstaat aan een sit-up.

Als je jezelf naar achteren duwt, gaan ook je rug en je schouders naar achteren en vervolgens moet je jezelf weer omhoogtrekken, wat gelijkstaat aan de beweging die je bij een sit-up maakt. Tijdens een gemiddelde training maak je deze beweging al snel tussen de 10 en 20 keer per minuut, wat dus een flinke inspanning is.

Een van de voordelen is dus dat je op een roeitrainer gemakkelijk veel energie kan verbruiken, terwijl je tegelijkertijd veel verschillende spieren traint.

Op een roeitrainer train je bijna alle spieren tegelijkertijd

Tijdens het trainen op een roeitrainer gebruik je bijna al je spieren. Van je kuiten tot aan je rug, buikspieren en je onderarmen, alles wordt getraind, sommige bronnen beweren zelfs dat je op een roeitrainer slechts 10% van je spieren niet gebruikt, wat aanzienlijk meer is dan bij een loopband of hometrainer. Dat is erg voordelig, omdat je daardoor niet op meerdere apparaten hoeft te trainen om al je spieren aan bod te laten komen. Je hoeft voor thuis dus geen extra apparaten aan te schaffen.

Daarnaast voorkom je ook dat sommige spiergroepen meer belast worden dan anderen. Omdat je al je spieren gebruikt, zal je lichaam overal tegelijk spiermassa opbouwen. Iedereen kent wel dat beeld van de man in de sportschool met een brede borst, armen en schouders, maar hele dunne beentjes. Met een roeitrainer zal je daar in ieder geval geen last van hebben.

Veel voordelen bij afvallen

Mede door de energie die je tijdens een training verbruikt, die spieren die je daarbij aanspant en de hoge hartslag die je tijdens het roeien hebt, is een roeitrainer het apparaat waarbij je het beste en snelste kan afvallen. Bij een training op een gemiddelde weerstand verbrand je, met een gewicht van 70 kg, ongeveer 120 calorieën per kwartier. Dit is twee keer zo veel als bij een hometrainer of een loopband.

Daarbij is het afvallen op een roeitrainer ook het meest duurzaam. Als je afvalt, zal je op de lange termijn over je hele lichaam gewicht verliezen en zullen bijvoorbeeld ook je armen dunner worden. Dat gebeurt bij elke vorm van beweging en het maakt daarbij niet uit of je traint op een roeitrainer of een ander fitnessapparaat. Een van de grootste voordelen van roeien is dat je al je lichaamsdelen gebruikt, waardoor je niet alleen veel sneller op al die plekken gewicht zal verliezen, maar omdat deze plekken gespierder worden, zal het vet ook langer weg blijven.

Een roeitrainer is erg geschikt voor thuis

Als laatste voordeel moet worden benoemd dat een roeitrainer niet te veel ruimte inneemt. Wanneer je hem niet gebruikt, kan je hem gemakkelijk onder je bed of in de hoek schuiven. Het apparaat is heel lang, maar over het algemeen niet zo hoog, waardoor hij gemakkelijker op te bergen is dan een loopband of hometrainer. Je kan thuis altijd wel een plekje vinden.

Daarbij is een van de andere voordelen dat je op een roeitrainer ook gemakkelijk zelfstandig thuis kan trainen. De techniek die je nodig hebt om te roeien is niet zo heel moeilijk om zelfstandig onder de knie te krijgen, waardoor je geen trainer nodig hebt om je te begeleiden. Je kan op internet gemakkelijk vinden hoe je de juiste houding op een roeitrainer moet aannemen en vervolgens kan je zelf aan de slag.

Een roeitrainer heeft veel verschillende mogelijkheden

Afhankelijk van welke roeitrainer je koopt, kunnen er veel verschillende opties zijn. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ergometer, waarbij je kan controleren hoeveel kracht je zet. Dit is erg handig wanneer je traint met een bepaalde doelstelling.

Er zijn ook roeitrainers die juist je hartslag meten, wat weer erg handig is als je graag wil afvallen. Je behaalt namelijk het beste resultaat als je op een bepaald hartslagniveau traint. Let bij de aankoop van een roeitrainer dus altijd op welke extra functies hij heeft, zo weet je zeker dat je het beste uit je training zal halen.

Tot slot

Roeien is een hele goede manier om je lichaam gezond en fit te houden. Daarbij is een roeitrainer erg laagdrempelig en kan je erop trainen met allerlei doelen. Of je nu rustig even je benen wil opwarmen of juist heel intensief wil bewegen, je kan altijd op een roeitrainer terecht. Nu je alle voordelen hebt gelezen, kan je beter bepalen of roeien de beste keuze voor jou is of dat je toch beter voor een ander apparaat kan kiezen.