Thuisgym.nl

Beste roeitrainer

De beste roeitrainer kopen? We hebben een overzicht met de beste geteste roeitrainers van 2024 voor je gemaakt. Ook laten we je stap voor stap zien waar je op moet letten bij het vinden van een goede roeitrainer.

Beste beste roeitrainer van 2024

1

Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

2

Focus Fitness Row 2 Roeitrainer

3

Tunturi FitRow 50 Roeitrainer

4

Senz Sports R4000 Roeitrainer

5

WaterRower Eiken Roeitrainer

Laatste update: 28 mei 2024

Beste beste roeitrainer van 2024

1

Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

2

Focus Fitness Row 2 Roeitrainer

3

Tunturi FitRow 50 Roeitrainer

4

Senz Sports R4000 Roeitrainer

5

WaterRower Eiken Roeitrainer

Laatste update: 28 mei 2024

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Roeitrainers worden steeds populairder.
  • Kies een roeitrainer die past bij jouw lengte en gewicht.
  • Kies tussen 4 soorten weerstanden.
  • De beste beste roeitrainer is de Focus Fitness Row 3 Roeitrainer

Wat is een roeitrainer?

Roeitrainers zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. In de grote steden wereldwijd openen steeds meer roeistudio’s waar je groepslessen kan volgen en ook de serie House of Cards heeft ervoor gezorgd dat de voordelen van roeitrainers meer zijn belicht.

Steeds meer mensen zitten er over na te denken om een roeitrainer voor thuis aan te schaffen. Zo kunnen ze op ieder moment van de dag even trainen, zonder dat ze daarvoor naar het water hoeven. Wil jij ook graag een roeitrainer voor thuis kopen? Dan moet je eerst goed over een aantal eigenschappen nadenken. De beste roeitrainer voor jou sluit namelijk aan op je sportdoelen, je lichaam, je woning en je budget. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet waar je precies op moet letten wanneer je een roeitrainer wil kopen.

De beste roeitrainers van 2024

Wil je een roeitrainer kopen, maar weet je nog niet zo goed waar je tijdens je keuze op moet letten? Dan zijn er een aantal eigenschappen waar je nog eens over na moet denken. In de eerste plaats is natuurlijk je budget belangrijk. Een goedkope roeitrainer kan voor jou ook een goede roeitrainer zijn, maar daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je op bepaalde eigenschappen moet inleveren. Een waterweerstand roeitrainer is bijvoorbeeld relatief duur, maar als je geen waarde hecht aan een realistische ervaring is het niet altijd de moeite waard om in een water roeitrainer te investeren. Daarentegen moet je juist wel altijd op het maximaal belastbaar gewicht en de gebruikerslengte letten, omdat je anders de kans loopt dat je tijdens het trainen niet comfortabel kan zitten.

Een roeitrainer kopen voor thuisgebruik heeft nog een aantal andere punten waar niet iedereen meteen over nadenkt. Het is bijvoorbeeld fijn als hij gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat een roeitrainer goed in je huis past. Hij moet niet te groot zijn voor de ruimte of te zwaar voor de vloer. Om je keuze wat gemakkelijker te maken, hebben we in dit gedeelte de beste roeitrainers voor je op een rijtje gezet en laten we je zien hoe je kan bepalen wat voor jou de beste roeitrainer is.

VoordelenNadelen
Uitgebreid display met 12 programma'sNiet geschikt voor intensief gebruik
Elektronisch weerstandssysteem met 16 weerstandenMinder geschikt voor lange personen
Stabiel en onderhoudsarmGeen bijgeleverde hartslagmeter
Garantie van 2 jaar op onderdelen en 10 jaar op frame en laswerkDuurder dan sommige andere roeitrainers voor thuisgebruik
Mogelijkheid om te koppelen met een hartslagmeterGeen waterweerstandssysteem
VoordelenNadelen
Stabiele roeitrainerGeen programmafuncties
Weerstand eenvoudig te verstellenGeen koppeling met hartslagmeter mogelijk
Ergonomische softgrip handvattenGeen hartslagmeter bijgeleverd
OnderhoudsarmNiet geschikt voor intensief gebruik
Garantie van 2 jaar op onderdelen en 10 jaar op frame en laswerkWaterpas afstelbaarheid ontbreekt
VoordelenNadelen
17 vooraf ingestelde trainingsprogramma'sNiet te verbinden met smartphones of tablets
Inklapbaar en gemakkelijk op te bergenMontage kan complex zijn
Anti-slip oppervlak voor extra veiligheidElektromagneetrem kan minder soepel lopen
Elektronische weerstandsverstellingKoord als aandrijving kan minder comfortabel zijn
Geschikt voor personen tot 200 cm en 120 kg 
VoordelenNadelen
Realistische roei-ervaring door waterweerstandOnderhoudsintensief
Stevig aluminium frameGeen programmafuncties
OpklapbaarNiet geschikt voor personen boven 195 cm
2 jaar garantie op onderdelen en 10 jaar garantie op het frame en laswerkNiet geschikt voor onderhoudsarm gebruik
Hartslagmeter koppeling mogelijkGeen bijgeleverde hartslagmeter
VoordelenNadelen
Dankzij waterweerstand voelt de training realistischer dan met elektromagneet- of luchtweerstandGeen extra accessoires meegeleverd
Stabiele training dankzij dubbele railsMontage vereist
Geschikt voor intensief gebruik dankzij goede bouwkwaliteitNiet geschikt voor zeer lange mensen
Ergonomisch roeien dankzij verstelbare voetsteun en speciaal gevormd stoeltjeGeluidsniveau kan hoog zijn
Gemakkelijk uit te breiden met accessoiresPrijs

Hoe kies je de beste roeitrainer?

Het kopen van een roeitrainer voor thuis is lastiger dan je denkt, omdat er veel eigenschappen zijn waar je rekening mee moet houden. In dit gedeelte vind je alle informatie die je nodig hebt om te bepalen wat voor jou de beste roeitrainer is.

Het type weerstand

In de eerste plaats is het belangrijk dat je nadenkt over het type weerstand van je roeitrainer omdat dit veel invloed heeft op hoe je je training zal ervaren.

Voor de weerstand heb je de keuze uit vier verschillende types en in dit gedeelte zullen we bespreken welke voor- en nadelen ieder type heeft.

Een roeitrainer met waterweerstand

Bij deze roeitrainer wordt de weerstand geregeld door een watertank. Hoe meer water er in de tank zit, hoe zwaarder jouw training wordt. Het voordeel hiervan is dat het heel realistisch is, de weerstand voelt hetzelfde als wanneer je echt in het water aan het roeien bent en dat effect wordt versterkt door het geluid van het klotsende water.

Het nadeel van een roeitrainer met waterweerstand is dat de techniek vrij kostbaar is en dat ze daardoor vaak aanzienlijk duurder zijn.

Een roeitrainer met luchtweerstand

Bij deze soort wordt de weerstand bepaald door de kracht die je zet. Hoe harder je aan de hendel trekt, hoe meer weerstand je zal krijgen. Het voordeel hiervan is dat het gevoel dicht bij echt roeien komt en dat je wordt gepusht om alles te geven.

Het nadeel is dat een roeitrainer met luchtweerstand veel geluid maakt, wat vervelend kan zijn als het apparaat in een kleine of drukke kamer staat.

Een roeitrainer met magnetische weerstand

Een roeitrainer met een magnetisch weerstandsysteem heeft een magneet naast het vliegwiel. Als je meer weerstand wil, beweegt de magneet dichter naar het vliegwiel toe. Wil je juist minder intensief trainen? Dan beweegt de magneet bij het vliegwiel vandaan. Het voordeel van een magnetisch weerstandsysteem is dat je de weerstand heel nauwkeurig kan bepalen.

Het nadeel van dit systeem is dat het gevoel niet erg realistisch is, waardoor het voor roeiers niet altijd een aantrekkelijk alternatief is voor roeien op het water.

Een roeitrainer met elastische weerstand

Bij deze vorm trek je tijdens de roeibeweging een kabel uit, die automatisch terugtrekt als je weer naar voren komt. Het voordeel van deze soort roeitrainer is de prijs, die aanzienlijk lager ligt dan bij modellen met een ander weerstandsysteem. Daarnaast maakt dit type roeitrainer ook het minste geluid.

Het nadeel is dat je vaak niet de optie hebt om de weerstand in te stellen, waardoor je training erg eentonig kan worden.

Het aantal weerstandsniveaus

Als je pas net begint met roeien op de roeitrainer, dan heb je aan een model met 10 weerstandsniveaus meer dan genoeg. Je hebt dan genoeg verschillende niveaus om je training op te bouwen en je prestaties te verbeteren.

Ben je daarentegen een meer ervaren roeier of heb je al een goede conditie? Dan is de beste roeitrainer voor jou uitgerust met meerdere weerstandsniveaus. Zo kan je altijd op een gepast niveau trainen en heb je ook de ruimte om de weerstand te verhogen als je op zoek bent naar een intensieve training.

Het belastbaar gewicht

Net als bij ieder ander fitnessapparaat, moet je altijd rekening houden met het belastbaar gewicht. Goedkopere modellen hebben vaak een wat lager belastbaar gewicht, waardoor de roeitrainer sneller zal slijten als je zwaarder bent.

Daarbij is een lichte roeitrainer ook minder stabiel, waardoor je tijdens het roeien het risico loopt dat het apparaat van de grond komt. Bij intensief gebruik kan dat er toe leiden dat de roeitrainer krassen op de ondergrond maakt of zelf volledig omvalt.

Neem het belastbaar gewicht altijd iets ruimer. Als je 100 kg weegt, kan het zeker geen kwaad om een roeitrainer met een belastbaar gewicht van 130 kg uit te kiezen. Zo heb je nog wat extra ruimte en weet je dat je ook nog goed zit als je meer spiermassa opbouwt.

De maximale lichaamslengte

Vooral voor lange mensen is het belangrijk dat een roeitrainer bij hun lichaamslengte past. Tijdens het roeien moet je namelijk in staat zijn om je benen volledig te kunnen strekken en daarvoor moet het apparaat wel lang genoeg zijn.

De goede houding op een roeitrainer is erg belangrijk. Als je rug of benen tijdens het trainen kromtrekken, loop je het risico op blessures door overbelasting. Let bij het kopen van een roeitrainer voor thuis dus altijd op de maximale lichaamslengte die in de productomschrijving staat aangegeven.

De displayweergave

Als je een roeitrainer wil gebruiken voor een bepaald trainingsdoel is het belangrijk dat je let op de informatie die op de display wordt weergegeven.

Wil je je roeitrainer gebruiken om af te vallen? Dan is het belangrijk dat je het calorieverbruik en je hartslag kan bijhouden. Heb je juist als doel om je tijden te verbeteren? Dan is de beste roeitrainer voor jou uitgerust met een functie waarbij je je slagen per minuut en eventuele tussentijden kan bijhouden.

Vergeet daarbij niet om na te denken over je toekomstige doelen. Je vindt je energieverbruik nu misschien niet zo belangrijk, maar als je meer ervaring hebt kan het zijn dat je deze functie wel gaat gebruiken.

Extra functies

Wat voor jou de beste roeitrainer is, hangt ook sterk af van eventuele extra functies. Als je snel verveeld bent, kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een roeitrainer die veel vooraf ingestelde programma’s aanbiedt. Zo kan je jezelf blijven uitdagen zonder dat je daar al te veel moeite voor moet doen en dat maakt het trainen met een roeitrainer veel minder saai.

Als je juist graag alle informatie over je workout wil bijhouden is het een goed idee om een roeitrainer te zoeken die compatibel is met je smartphone. Op die manier kan je in een app alle gegevens over je training bijhouden en deze gemakkelijk analyseren.

Inklapbaar

Een roeitrainer is niet erg hoog of breed, maar de lengte kan tot wel 2 meter oplopen, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om hem na gebruik weer op te bergen.

In een kleine ruimte kan het daarom een goed idee zijn om eens te kijken naar een inklapbaar model. Hierbij klap je de lengte voor een gedeelte omhoog, waardoor de roeitrainer minder ruimte inneemt.

Veel mensen denken dat een inklapbare roeitrainer geen goede roeitrainer is, maar dat is al lang niet altijd het geval. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten roeitrainers die inklapbaar zijn, zonder dat je daarbij op kwaliteit hoeft in te leveren.

Welke hometrainer is de beste keuze voor mij?

Welke roeitrainer het beste bij jou past, hangt in de eerste instantie af van je bouw. Je moet er altijd voor zorgen dat het apparaat geschikt is voor jouw lengte en gewicht, anders loop je het risico dat je blessures oploopt of dat de roeitrainer te snel slijt. Op iedere roeitrainer staat het maximaal belastbaar gewicht en de maximale gebruikersengte aangegeven, kijk daar dus altijd goed naar.

Vervolgens moet je ook een keuze maken tussen de verschillende soorten roeitrainers. Een hydraulische roeitrainer is vaak ook een goedkope roeitrainer, waarbij je genoeg weerstand hebt voor een full body workout, maar bij intensief gebruik ben je vaak toch op zoek naar een meer realistische ervaring waarbij het voelt alsof je echt in het water roeit. Daarvoor heb je een water- of luchtweerstand roeitrainer nodig, die vaak ook weer iets duurder zijn. Als je nog geen ervaring met roeitrainers hebt, is het vaak een goed idee om de verschillende modellen te testen. Het verschilt namelijk per persoon welk weerstandssysteem je voorkeur zal hebben.

Daarbij is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de fitnessdoelen die je hebt. De beste roeitrainer voor jou stelt je in staat om deze gemakkelijk te behalen. Let daarbij op welke gegevens er op het lcd scherm te zien zijn. Voor het verbeteren van je snelheid heb je bijvoorbeeld een roeitrainer nodig die je tijdens het roeien informatie geeft over het aantal slagen dat je per minuut maakt. Wil je je juist meer richten op krachttraining? Let dan op dat je de weerstand kan instellen.

Tot slot moet je ook goed nadenken over eventuele extra opties waar je profijt van kan hebben, zoals compatibiliteit met je smartphone of veel vooraf ingestelde programma’s. Deze kunnen ervoor zorgen dat jij altijd het maximale uit je training haalt en dat je je niet snel verveelt.

De verschillende merken hometrainers: welke is het beste?

De zoektocht naar de beste roeitrainer is niet makkelijk. Er zijn veel verschillende modellen en merken met verschillende eigenschappen verkrijgbaar. Om het voor jou iets makkelijker te maken om een goede keuze te maken, kan je hier een selectie uit de beste roeitrainers vinden.

Ultimate pro 2 ergometer roeitrainer

Met de ultimate pro 2 ergometer haal je een roeimachine van topkwaliteit in huis. Het maximaal belastbaar gewicht is maar liefst 230 kg, waardoor hij heel geschikt is voor een intensieve training. De roeitrainer gebruikt luchtweerstand op 10 verschillende niveau’s en samen met de ingebouwde ergometer is het een van de beste roeitrainers om op vermogen te trainen. Het grootste voordeel is misschien wel dat deze roeitrainer ook inklapbaar is, waardoor je hem na je training gemakkelijk weer op kan bergen.

Focus fitness row 2 roeitrainer

De focus fitness row 2 is een magnetische roeitrainer die erom bekend staat dat hij lekker eenvoudig is, stil en inklapbaar is, waardoor hij sterk wordt aanbevolen voor thuisgebruik. Daarbij is de focus fitness row 2 ergonomisch ontworpen, waardoor je tijdens de training altijd de juiste techniek kan toepassen. Dit is niet gebruikelijk voor roeitrainers in deze prijsklasse. De focus fitness row 2 is dus een goede roeitrainer voor een beperkt budget.

First degree viking 3 roeitrainer

First degree staat erom bekend dat ze roeitrainers maken die zeer stevig en duurzaam zijn. De viking 3 is met de hand gemaakt van Amerikaans essenhout en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kg. De roeimachine is uitgerust met een waterweerstand systeem., waardoor je het gevoel krijgt alsof je echt in het water roeit. De roeitrainer is zowel geschikt voor beginnende als ervaren roeiers. Met dit model weet je zeker dat je een van de beste roeitrainers in huis haalt, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan.