Thuisgym.nl

Hometrainer

Een hometrainer, kan echt een verrijking zijn voor je dagelijkse trainingen. Ook wanneer het buiten slecht weer is of als je niet in het donker buiten wil fietsen, kan je toch even een rondje rijden. Op deze pagina vind je alle informatie over hometrainers en de meest gestelde vragen. Wil je een hometrainer kopen, dan kan je je hier goed voorbereiden.
Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Een hometrainer is een fitnessapparaat dat je kan gebruiken om binnen te fietsen.
  • Met een hometrainer train je zonder je gewrichten te veel te belasten.
  • Er zijn 3 soorten hometrainers: normaal, recumbent, fitness.

Wat is een hometrainer?

Een hometrainer is een fitnessapparaat dat je kan gebruiken om binnen te fietsen. Ze zien er ook vaak uit als een fiets, met een stuur, een zadel en trappers.

Je neemt op een hometrainer ook dezelfde houding aan als op een stadsfiets, wat ervoor zorgt dat je ontspannen kan trainen zonder je gewrichten te veel te belasten. Hometrainers zijn vaak elektrische apparaten en heb je vaak een scherm waarop je kan zien hoeveel kilometer je al hebt afgelegd, hoe hard je rijdt en hoeveel weerstand je krijgt. Sommige hometrainers hebben ook een scherm waarop je een route kan zien en aantal programma’s kan volgen.

Een hometrainer kan worden gebruikt door mensen zonder ervaring die graag een beetje meer willen bewegen, maar een hometrainer wordt ook vaak gebruikt door mensen die intensief sporten en op de hometrainer een warming up of cooling down doen.

Hoe werkt een hometrainer?

Een hometrainer ziet eruit als een fiets zonder wielen. In plaats daarvan gebruik je de trappers om een vliegwiel aan te drijven. Met de knoppen op het display kan je vervolgens aangeven hoeveel weerstand je wil krijgen. Hoe meer weerstand je instelt, hoe meer het vliegwiel zal worden afgeremd. Als jij stopt met trappen, wordt het wiel niet langer aangedreven en kan je weer afstappen.

Een hometrainer is een goede keuze als je thuis wil kunnen trainen als je niet naar buiten kan. Je moet daarbij niet te veel op zoek zijn naar extra mogelijkheden. Iedere hometrainer biedt wel een aantal programma’s aan die je kunnen helpen om je training gevarieerd te houden, maar het kopen van een hometrainer is geen goede optie als je wil trainen zoals je dat op een racefiets doet. Als je bijvoorbeeld graag lang op maximale snelheid wil fietsen of intervaltrainingen wil doen, dan is een spinningfiets een betere keuze.

Verschillende soorten hometrainers

Als je op zoek bent naar een hometrainer, dan is het goed om te weten dat je onderscheid kan maken tussen de drie verschillende soorten. We zullen hier alle drie de varianten voor je toelichten.

De ‘normale’ hometrainer

Dit is voor de meeste mensen het soort hometrainer waar ze aan denken als je het over een hometrainer hebt. Het is het apparaat zoals hierboven is besproken, waarop je zit alsof je op een normale fiets rijdt.

Je kan op deze hometrainer redelijk comfortabel zitten en tegelijkertijd rustig trainen. Een hometrainer is geen apparaat waarop je helemaal los moet gaan, maar hij is zeker wel geschikt om je conditie te verbeteren, te helpen bij afvallen of om aan je dagelijkse beweging te komen. Het zit al in de naam verstopt, een hometrainer is goed geschikt voor thuisgebruik. Je kan er makkelijk thuis even op trainen.

De recumbent hometrainer

Deze hometrainer werkt hetzelfde als de hometrainer die hierboven is beschreven. Het enige verschil zit hem in de manier waarop je op het apparaat zit. Op de recumbent hometrainer zit namelijk een soort stoel gemonteerd, waardoor je weer hele andere spieren traint.

De spieren in je rug worden bijvoorbeeld minder belast, omdat je rustig achterover kan zitten. Bij een training op een recumbent hometrainer worden ook je benen minder snel moe. Deze soort hometrainer wordt voornamelijk gebruikt door mensen met gewrichtsproblemen of mensen die aan het revalideren zijn.

De fitness fiets

De fitness fiets lijkt qua uiterlijk dan weer wel heel erg op de traditionele hometrainer, maar het verschil is wel degelijk groot. Om te beginnen hebben allebei de apparaten een ander systeem. Bij een hometrainer werkt het trapsysteem net zoals bij een normale fiets, als je stopt met trappen, dan stopt de hometrainer met bewegen. Een fitness fiets heeft daarentegen een doortrapsysteem, wat betekent dat de trappers gewoon doordraaien op het moment dat jouw benen niet langer bewegen. Dat komt door het zware vliegwiel dat aan de voorkant van het apparaat zit. Daarbij zitten je voeten ook vaak vast aan de pedalen, waardoor dat in het begin best even wennen kan zijn.

Daarbij zijn de trainingsdoeleinde ook heel anders. Het zware vliegwiel en het doortrapsysteem zijn ontwikkeld om jou te pushen om zo hard mogelijk te gaan, terwijl je bij een hometrainer veel rustiger traint. Dat zie je ook terug in de houding die je aanneemt op de verschillende apparaten. Op een hometrainer zit je rechtop, terwijl je op een fitness fiets juist voorover gebogen zit.

Veelgestelde vragen over hometrainers

Wil je een hometrainer kopen voor een specifiek doel? Dan is het verstandig om eens naar deze veelgestelde vragen te kijken. Zo kom je erachter voor welke trainingsdoelen hometrainers geschikt zijn, welke doelgroepen gebruik kunnen maken van een hometrainer en welke spieren je met het apparaat traint.

Heb ik een hometrainer of een fitnessfiets nodig?

Voor veel mensen is het nog niet duidelijk of zij juist een hometrainer of een fitnessfiets nodig hebben. Dat is niet zo gek, want de twee apparaten lijken op het eerste gezicht heel erg op elkaar. Daarom is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste verschillen zijn.
Om te beginnen moet je goed nadenken over de intensiteit van je training. Bij een hometrainer kan je zeker hard trainen, maar het fitnessapparaat is toch meer ontworpen als een stadsfiets voor thuisgebruik. Je gebruikt hem om aan je cardio te werken, zonder dat je daarbij helemaal tot het gaatje gaat. Bij een fitnessfiets train je meer alsof je op een racefiets zit en is je training erop gericht om het maximale eruit te halen.

Daarnaast moet je ook nadenken over de verschillende manieren waarop de apparaten aangedreven worden. Een fitnessfiets heeft een gewicht vliegwiel, dat ervoor zorgt dat de trappers ook door blijven draaien als je niet meer trapt. Je kan het gewicht vliegwiel alleen tot stilstand brengen als je op de stopknop drukt of als je steeds langzamer fietst. Als je voor het eerst een fitnessfiets met een gewicht vliegwiel gebruikt, moet je er nog even aan wennen dat je dus niet zomaar kan afstappen. Bij een hometrainer kan je daarentegen afstappen wanneer je wil, want als jij stopt met trappen, valt alles stil.

Tot slot moet je ook goed nadenken over de houding die je aanneemt. Op een hometrainer zit je rechtop op het zadel, waardoor de spieren in je rug en je nek niet te veel worden belast. Bij een fitnessfiets kan je het stuur en het zadel zo verstellen dat je zo ver mogelijk naar voren gebogen zit. Op deze manier kan je de perfecte houding aannemen om op je maximale snelheid te trainen.

Voor welke doelgroepen is een hometrainer geschikt?

Het prettige aan een hometrainer is dat hij door iedere sporter gebruikt kan worden. Senioren kunnen bijvoorbeeld een hometrainer met lage instap gebruiken om rustig te trainen zonder daarbij hun spieren en gewrichten te veel te belasten. Op een hometrainer hoeven ouderen zich geen zorgen te maken over het andere verkeer op de weg en omdat de hometrainer stilstaat is de kans ook veel kleiner dat ze eraf vallen, zo kunnen ze op een veilige manier toch bewegen. Let daarbij wel op dat een hometrainer echt een lage instap heeft, want daarmee kan een ouder iemand makkelijker op het apparaat gaat zitten.

Daarnaast staan hometrainers met een lage instap er ook om bekend dat ze geschikt zijn voor sporters die herstellen van een blessure. Door de lage instap kan ook iemand met een blessure gemakkelijk op- en afstappen en weer een trainingsritme opbouwen. Bij een knieblessure is het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand de knie wel blijft bewegen, zonder deze te overbelasten en bij een blessure aan de arm of pols, kan een hometrainer helpen om de beenspieren te bewegen zonder dat iemand daarbij zijn armen hoeft te forceren.

Tot slot wordt er vaak gedacht dat intensieve sporters geen belang hebben bij het gebruik van een hometrainer, maar niets is minder waar. Iemand die intensief aan fitness doet, zal een hometrainer juist gebruiken om na een intensieve krachttraining nog aan de cardio te werken of juist om de spieren rustig op te warmen voordat hij aan de krachttraining begint.

Hoe belangrijk is het gewicht vliegwiel?

Vroeger stond het gewicht van het vliegwiel gelijk aan de kwaliteit van de hometrainer. Een zwaar vliegwiel heeft een gewicht tussen de 15 kg en 20 kg. Dit kwam omdat een vliegwiel met een zwaar gewicht ervoor zorgt dat je iets meer weerstand krijgt en het daardoor meer lijkt alsof je echt aan het fietsen bent. Het nadeel daaraan is dat de hometrainer al snel een gewicht boven de 150 kg heeft.

Tegenwoordig is dit echter al lang niet altijd meer zo. Er zijn zo veel nieuwe technieken die ervoor kunnen zorgen dat een hometrainer met een gewicht tussen de 110 kg en 135 kg je hetzelfde gevoel kan geven. Sommige hometrainers hebben zelfs een gewicht tussen de 100 kg en 110 kg, zonder dat ze van mindere kwaliteit zijn.

Welke spieren train je met een hometrainer?

Wil je een hometrainer kopen? Let dan goed op welke spieren je traint. Omdat je op een hometrainer heel ontspannen zit, train je voornamelijk je bovenbenen, kuiten, hamstrings en bilspieren. Alle spieren in je bovenlichaam komen niet genoeg aan bod om echt getraind te worden.

Voor welke trainingsdoelen kan je een hometrainer gebruiken?

Je kan een hometrainer gebruiken als je graag wil afvallen, maar ook als je je conditie wil verbeteren. Het grootste voordeel is dat iedereen hem kan gebruiken. Niet alleen ouderen en sporters met blessures, maar ook iemand met overgewicht kan een hometrainer gebruiken.

De meeste hometrainers zijn ook uitgerust met een aantal programma’s die ervoor zorgen dat jij gericht naar je doel kan werken. Bij het verbeteren van je conditie kan hij bijvoorbeeld aangeven dat je een bepaald aantal rotaties per minuut moet halen en als je wil afvallen kan je een intervalprogramma instellen.

Geldt vandaag besteld morgen in huis?

Doordat de hometrainer tegenwoordig zo populair is, is het steeds gemakkelijker om hem online te bestellen. Voorheen moest je nog naar de fysieke winkel om een model uit te zoeken en vervolgens kon het nog weken duren voordat deze daadwerkelijk bij je thuis werd geleverd. Nu kijk je online welke hometrainers het best beoordeeld zijn en kan je filteren op belangrijke eigenschappen zoals de aanwezigheid van een ergometer, comptabiliteit met apps of het maximale gebruikersgewicht. De meeste webwinkels bieden de modellen die het best verkocht worden aan met de belofte vandaag besteld morgen in huis, waardoor jij meteen aan de slag kan!