Thuisgym.nl

Hometrainer voor thuis

Met een hometrainer voor thuis doe je gemakkelijk je workout in de comfort van je eigen huis, zonder dat je daarvoor de deur uit moet. Op zoek naar een nieuwe hometrainer? Wij hebben de top 5 beste hometrainers voor thuis van 2024 voor je opgesomd!

Beste hometrainer voor thuis van 2024

1

FitBike Ride 5 Hometrainer

2

FitBike Ride 5 iPlus hometrainer

3

FitBike Ride 2 Hometrainer

4

FitBike Senator – Ergometer Hometrainer

5

Kettler Tour 400 – Ergometer Hometrainer

Laatste update: 28 april 2024

Beste hometrainer voor thuis van 2024

1

FitBike Ride 5 Hometrainer

2

FitBike Ride 5 iPlus hometrainer

3

FitBike Ride 2 Hometrainer

4

FitBike Senator – Ergometer Hometrainer

5

Kettler Tour 400 – Ergometer Hometrainer

Laatste update: 28 april 2024

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Kies de hometrainer die aansluit op jouw wensen en behoeften.
  • Let o.a. op het gewicht, grootte, type en stroomtoevoer.
  • Het is belangrijk om de hometrainer goed te onderhouden.
  • De beste hometrainer voor thuis is de FitBike Ride 5 Hometrainer

Wat is een hometrainer voor thuis?

Een hometrainer voor thuis is een fiets die je kunt gebruiken om op te trainen in de comfort van je eigen huis. Hometrainers zijn uitgerust met een verstelbare weerstand, waardoor je de trainingsintensiteit kunt verhogen of verlagen. De meeste hometrainers zijn ook voorzien van een computer waarmee je je prestaties, zoals snelheid, afstand, calorieverbruik en hartslag, kunt bijhouden. Het is een handige en effectieve manier om je conditie te verbeteren en te trainen zonder naar buiten te hoeven gaan.

Een hometrainer voor thuis kopen kan een heel goed idee zijn. Het apparaat is namelijk heel geschikt om zelfstandig op te trainen en met een hometrainer in je huis kan je altijd een snelle work-out inplannen. Als je de hometrainer wil gebruiken om af te vallen of om je conditie op pijl te houden, kan je hem voor de televisie zetten en tijdens het fietsen naar je favoriete serie kijken. Je hoeft dan niet iedere keer helemaal naar de sportschool en voor veel mensen is dat een groot voordeel.

De beste hometrainers voor thuis van 2024

Als je op zoek bent naar een effectieve en comfortabele manier om thuis te trainen, dan is een hometrainer de perfecte oplossing voor jou. Echter, met zoveel verschillende soorten hometrainers op de markt kan het erg moeilijk zijn om te een hometrainer te kiezen. Om jouw zoektocht te vergemakkelijken hebben wij de beste hometrainers van 2024 hieronder opgesomd. We hebben deze hometrainers beoordeeld op kwaliteit, gebruiksgemak, recensies en veel meer.

1

Beste hometrainer voor thuis

VoordelenNadelen
Zwaar vliegwiel voor soepele trapbewegingGeen koppeling met tablet
Uitgebreide trainingsprogramma'sEnige moeite met montage door handleiding
Zeer stabiel en belastbaar tot 150 kg lichaamsgewicht
Comfortabel in gebruik
Uitgebreide display
2
VoordelenNadelen
Zwaar vliegwiel voor soepele fietservaringOnvolledige handleiding
Koppeling met tablet voor interactieve trainingHartslagmeting kan vertraagd zijn
Zeer stabiel en robuust ontwerpKwaliteit van het zadel kan verbeterd worden
19 Trainingsprogramma's
Modern en strak design
3
VoordelenNadelen
Lichtgewicht en compactMinder stabiel
Inclusief tablethouderGeen verlicht display
Verschillende weerstandsniveausGeen hartslagmeter bijgeleverd
Elektronisch instelbare weerstandGeen app-koppeling mogelijk
Display met veel optiesNiet waterpas afstelbaar
4
VoordelenNadelen
Zeer stabielNiet te koppelen met tablet
Zwaar belastbaar (180 kg)Geen borstband inclusief
EMS Weerstandssysteem
Uitgebreid display
12 trainingsprogramma's
5
VoordelenNadelen
Comfortabel en gebruiksvriendelijk door zijn lage instapGeen ingebouwde hartslagmeter
Elektromagneetrem voor nauwkeurige weerstandsinstellingenKan relatief zwaar zijn
Geschikt voor intensief gebruikBeperkte connectiviteit
Veel trainingsprogramma's
App-koppeling mogelijk

De beste hometrainer voor thuis kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van een hometrainer komen wel een aantal factoren kijken. Het is een aankoop die vrij duur is en daarnaast ook veel ruimte in je huis inneemt, je moet dus zeker weten dat je een goede hometrainer koopt. Misschien heb je een opvouwbare hometrainer nodig, een hometrainer waarbij je je smartphone of tablet kan aansluiten of is juist een model met lage instap voor jou de beste hometrainer. Wat voor jou de beste keuze is, hangt allemaal af van hoe je de hometrainer wil gebruiken en welke trainingsdoelen je hebt. Voor intensief gebruik heb je namelijk een andere hometrainer nodig dan wanneer je hem recreatief gebruikt. Voor een intensieve training, bijvoorbeeld om af te vallen, heb je een hometrainer met een zwaarder vliegwiel nodig dan dat de gemiddelde goedkope hometrainer heeft.

Daarbij is ook niet iedere hometrainer geschikt voor mensen die heel zwaar of heel lang zijn. Het maximaal belastbaar gewicht geeft aan hoe zwaar een gebruiker mag zijn en er staat ook altijd aangegeven hoe lang iemand maximaal mag zijn om comfortabel op de hometrainer te kunnen fietsen.

Met een hometrainer in je huis ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en schoonmaken van het apparaat. Hoe uitgebreider de hometrainer is, hoe meer onderdelen je moet onderhouden om te voorkomen dat ze gerepareerd of vervangen moet worden.

Zoek je een hometrainer, maar weet je niet welke hometrainer de beste keuze is voor jou? Om het allemaal wat makkelijker te maken om de beste hometrainer te kiezen, hebben we op deze pagina voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een hometrainer voor thuisgebruik.

De eigenschappen van een hometrainer

Als je op zoek bent naar de beste hometrainer voor thuisgebruik, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het hangt namelijk van deze eigenschappen af wat voor jou de beste hometrainer is:

De ruimte

Een hometrainer neemt vaak meer ruimte in dan je verwacht. Je moet er rekening mee houden dat je een oppervlakte van ten minste 1 meter breed en 1,5 meter lang vrij moet houden om het apparaat alleen maar neer te zetten. Daarbij heb je ook aan de zijkanten genoeg ruimte nodig om op en af te stappen en om je armen te bewegen, wat ook nog eens ten minste een halve meter moet zijn.

Verplaatsbare hometrainers

Omdat een hometrainer zo veel ruimte inneemt, zijn er twee oplossingen bedacht die dat probleem gedeeltelijk kunnen verhelpen.

Opvouwbare hometrainer

Als je thuis niet zo heel veel ruimte hebt, kan je er ook voor kiezen om een opvouwbare hometrainer te kopen. Deze klap je na je training weer in en vervolgens zet je hem aan de kant.

Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat een opvouwbare hometrainer heel zwaar kan zijn en daardoor is hij niet geschikt voor mensen die niet veel kracht kunnen zetten. Je moet soms namelijk het zadel en stuur hard naar beneden duwen en vervolgens de twee delen naar elkaar toe trekken.

Hometrainer op wieltjes

Een andere optie is een hometrainer kopen die wieltjes aan de voorkant heeft. Je kan hem dan een klein beetje optillen aan de achterkant en vervolgens wegrijden. Het formaat blijft altijd hetzelfde, maar je kan de hometrainer makkelijk aan de kant zetten als je klaar bent met je training. Dit is de beste hometrainer voor jou als je hem regelmatig wil gebruiken en bijvoorbeeld voor de televisie wil zetten en na gebruik terug in de hoek wil rollen.

Hiervoor geldt hetzelfde als bij de opvouwbare hometrainer, want door het gewicht is het niet altijd voor iedereen even makkelijk om het apparaat op te tillen en te verplaatsen. Het is dus niet de beste hometrainer voor mensen die niet kunnen of mogen tillen.

Het gewicht

Als je een geschikte ruimte voor je hometrainer hebt gevonden, moet je ook goed nadenken over het gewicht van het apparaat.

Het gewicht van de hometrainer

Het gewicht van de hometrainer zelf ligt al tussen de 100 kg en 150 kg en als je daar dan zelf nog bovenop gaat zitten, loopt het gewicht nog meer op. Je moet er altijd rekening mee houden of de ondergrond dat wel aankan. Houten vloeren zullen niet direct breken als ze meer dan 150 kg moeten tillen, maar er kunnen wel diepe krassen ontstaan.

Zorg er altijd voor dat je iets onder de hometrainer legt om je vloer te beschermen. Je kan daarvoor een speciale fitnessmat kopen, maar je kan ook een stuk karton of een oude handdoek onder je hometrainer leggen. Zo voorkom je niet alleen dat je krassen krijgt, maar kan je ook je zweetdruppels opvangen. Let bij het plaatsen van een extra ondergrond altijd op dat je hometrainer recht blijft staan en dat hij niet kan verschuiven tijdens het fietsen.

Het gewicht van het vliegwiel

De duurdere hometrainers hebben een heel zwaar vliegwiel dat ervoor zorgt dat het lijkt alsof je op een gewone fiets zit. Over het algemeen geldt: hoe hoger het gewicht van het vliegwiel, hoe beter de kwaliteit van je hometrainer. Houd er wel rekening mee dat een hometrainer met een vliegwiel van 20 kg moeilijk te verplaatsen is en dat het vaak veel duurder is om te vervangen of repareren.

Dit betekent niet dat een hometrainer met een lichter vliegwiel geen goede hometrainer is, als je namelijk alleen rustig wil fietsen, heb je aan een hometrainer met een licht vliegwiel meer dan genoeg. Wil je juist een hometrainer kopen om af te vallen? Dan moet je er rekening mee houden dat je een zwaar vliegwiel nodig hebt waarmee je zwaar kan trainen.

Stroomtoevoer

Niet alle hometrainers moeten worden aangesloten op netstroom en dat maakt een groot verschil. Wat voor jou de beste hometrainer is, kan afhankelijk zijn van deze eigenschap.

Hometrainers zonder netstroom

Bij deze soort hometrainer werkt alles mechanisch. Je zet het vliegwiel in beweging door te trappen en je kan zelf de weerstand afstellen door aan een knop onder het stuur te draaien. Het wiel wordt dan door remblokken afgeremd en daardoor wordt het trappen voor jou zwaarder. Een goede hometrainer zonder netstroom heeft vaak wel een display waarop je kan zien hoeveel kilometer je gefietst hebt, hoe hard je gaat en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Hierdoor is een hometrainer zonder netstroom nog steeds geschikt om bijvoorbeeld af te vallen of te trainen op een bepaalde afstand. Voor de display heb je alleen batterijen nodig.

Het voordeel van een hometrainer zonder netstroom is dat je hem overal neer kan zetten zonder dat je rekening hoeft te houden met de aanwezigheid van een stopcontact. Dit is dus de beste hometrainer voor als je geen toegang hebt tot stroom, bijvoorbeeld buiten of in de schuur. Ook als je op zoek bent naar een goedkope hometrainer is een hometrainer zonder netstroom de beste keuze, omdat ze vaak een lagere aanschafprijs hebben.

Hometrainers met netstroom

Een hometrainer die op netstroom werkt, moet altijd zijn aangesloten op een standaard stopcontact met 230 volt. De stroom is nodig om de weerstand en de display aan te sturen. Zonder toegang tot stroom kan je de hometrainer alleen gebruiken om op te fietsen zonder weerstand.

Het voordeel van een hometrainer op netstroom is dat hij meer mogelijkheden heeft en dat de display niet midden in je training uitvalt omdat de batterij leeg is. Daarnaast heb je vaak ook veel meer mogelijkheden en kan je bijvoorbeeld je smartphone of tablet aansluiten. Het nadeel hiervan is dat je de hometrainer alleen kan neerzetten op een plek waar je toegang hebt tot een stopcontact.

Lage instap

Als je moeilijk ter been bent, dan is een hometrainer met lage instap voor jou de beste hometrainer. Met een lage instap kan je ook gemakkelijk op- en afstappen als je niet in staat bent om je been hoog op te tillen. Dat maakt hem geschikt voor mensen die wat ouder zijn of een blessure hebben.

Je hometrainer zelf onderhouden

Bij het kopen van een hometrainer moet je er altijd rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het apparaat. Je moet er daarbij rekening mee houden dat een hometrainer met meer functies, ook meer onderdelen heeft die kapot kunnen gaan. Als je bijvoorbeeld een hometrainer hebt waarbij je je smartphone of tablet kan aansluiten, moet je er rekening mee houden dat je problemen kan krijgen met de aansluiting of de software. In dit gedeelte hebben we voor je uiteengezet hoe je een hometrainer thuis het beste kan onderhouden om problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Schoonmaken

Stof en vuil kan ervoor zorgen dat zelfs de beste hometrainer vastloopt en minder goed werkt. Zorg er dus altijd voor dat je hometrainer op een schone en droge plek staat.

Daarbij moet je na het trainen op een hometrainer altijd de behuizing goed schoonmaken en afdrogen. Zo voorkom je dat deze wordt aangetast door zweetdruppels die tijdens het sporten naar beneden vallen. Dit is vooral belangrijk als je een goedkope hometrainer hebt, omdat die vaak een minder solide behuizing heeft.

Onderhouden

Zelfs als je hometrainer nog goed werkt, moet je hem regelmatig onderhouden. Als je het apparaat vaak gebruikt, moet je de behuizing eens in de zes maanden openmaken en de binnenkant stofzuigen. Zo zorg je ervoor dat de levensduur van je hometrainer aanzienlijk wordt verlengd. Bij een goedkope hometrainer moet je voorzichtig zijn met het demonteren, de minder stevige behuizing kan namelijk sneller breken.

Als je de hometrainer hebt geopend, moet je ook altijd meteen even het bedieningsmechanisme controleren en alle bewegende onderdelen inspuiten met smeerspray.

De riem die het vliegwiel aandrijft moet strak gespannen zijn. Dat kan je controleren door het vliegwiel handmatig te bewegen. Pas hierbij op dat je vingers niet onder het vliegwiel terechtkomen, zeker als je een zwaarder vliegwiel hebt. Staat de riem niet strak? Dan is het per hometrainer verschillend hoe je hem weer kan aantrekken. Soms moet je een riemspanner en een spanrol gebruiken, maar bij de meeste hometrainers kan je de riem straktrekken door hem vast te draaien met een meegeleverde sleutel. Controleer hiervoor altijd de handleiding van de hometrainer.

Als de riem gebarsten of gescheurd is, moet je hem altijd zo snel mogelijk vervangen. Dit kan je laten doen, maar in de handleiding staat ook beschreven hoe je het zelf thuis kan doen. Let altijd op welke hometrainer je hebt en zorg ervoor dat de nieuwe riem geschikt is voor je model.

Display

Heeft de beste hometrainer voor jou een display waarop je veel verschillende informatie op kan aflezen? Dan moet je bij een defect altijd eerst controleren of de leessensor nog goed zit. Deze vind je tussen het wiel en de behuizing. Tijdens het fietsen beweegt er een magneetje langs de sensor en als de sensor vies is of niet dicht genoeg bij de magneet zit, klopt de informatie op je display niet. Dit kan je vaak gemakkelijk zelf oplossen door de sensor schoon te maken of te verplaatsen.