Thuisgym.nl

Opvouwbare hometrainer

Een opvouwbare hometrainer, ook wel een opklapbare of inklapbare hometrainer genoemd, kan makkelijk worden opgevouwd en opgeborgen als je klaar bent met je training. Deze hometrainers zijn erg handig als je niet te veel ruimte hebt. Hieronder hebben we de top 5 beste opvouwbare hometrainers van 2024 opgesomd!

Beste opvouwbare hometrainer van 2024

1

FitBike Ride 5 Hometrainer

2

FitBike Ride 5 iPlus hometrainer

3

FitBike Ride 2 Hometrainer

4

FitBike Senator – Ergometer Hometrainer

5

Kettler Tour 400 – Ergometer Hometrainer

Laatste update: 16 juni 2024

Beste opvouwbare hometrainer van 2024

1

FitBike Ride 5 Hometrainer

2

FitBike Ride 5 iPlus hometrainer

3

FitBike Ride 2 Hometrainer

4

FitBike Senator – Ergometer Hometrainer

5

Kettler Tour 400 – Ergometer Hometrainer

Laatste update: 16 juni 2024

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Een opvouwbare hometrainer is handig als je weinig ruimte hebt.
  • Deze hometrainers zijn erg gemakkelijk op te vouwen.
  • Opvouwbare hometrainers zijn meestal erg betaalbaar.
  • De beste opvouwbare hometrainer is de FitBike Ride 5 Hometrainer

Wat is een opvouwbare hometrainer?

Een opvouwbare hometrainer is een hometrainer dat compact en gemakkelijk op te bergen is wanneer het niet wordt gebruikt. Deze hometrainers zijn speciaal ontworpen met verstelbare delen en een slank en compact design, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgevouwen wanneer ze niet nodig zijn. Dit maakt ze perfect voor mensen die beperkte ruimte hebben en op zoek zijn naar een effectieve manier om thuis te trainen zonder te veel ruimte in beslag te nemen. Opvouwbare hometrainers zijn meestal licht van gewicht en eenvoudig te verplaatsen.

De beste opvouwbare hometrainers van 2024

Als je op zoek bent naar een compacte en efficiënte manier om thuis te trainen, maar beperkte ruimte hebt, dan is een opvouwbare hometrainer de perfecte oplossing voor jou. We hebben een groot aantal hometrainers getest op gebruiksgemak, prestaties, prijs, kwaliteit en veel meer. De beste modellen van 2024 hebben wij hieronder voor je opgesomd, neem snel een kijkje!

1

Beste opvouwbare hometrainer

VoordelenNadelen
Zwaar vliegwiel voor soepele trapbewegingGeen koppeling met tablet
Uitgebreide trainingsprogramma'sEnige moeite met montage door handleiding
Zeer stabiel en belastbaar tot 150 kg lichaamsgewicht
Comfortabel in gebruik
Uitgebreide display
2
VoordelenNadelen
Zwaar vliegwiel voor soepele fietservaringOnvolledige handleiding
Koppeling met tablet voor interactieve trainingHartslagmeting kan vertraagd zijn
Zeer stabiel en robuust ontwerpKwaliteit van het zadel kan verbeterd worden
19 Trainingsprogramma's
Modern en strak design
3
VoordelenNadelen
Lichtgewicht en compactMinder stabiel
Inclusief tablethouderGeen verlicht display
Verschillende weerstandsniveausGeen hartslagmeter bijgeleverd
Elektronisch instelbare weerstandGeen app-koppeling mogelijk
Display met veel optiesNiet waterpas afstelbaar
4
VoordelenNadelen
Zeer stabielNiet te koppelen met tablet
Zwaar belastbaar (180 kg)Geen borstband inclusief
EMS Weerstandssysteem
Uitgebreid display
12 trainingsprogramma's
5
VoordelenNadelen
Comfortabel en gebruiksvriendelijk door zijn lage instapGeen ingebouwde hartslagmeter
Elektromagneetrem voor nauwkeurige weerstandsinstellingenKan relatief zwaar zijn
Geschikt voor intensief gebruikBeperkte connectiviteit
Veel trainingsprogramma's
App-koppeling mogelijk

Hoe vouw je een hometrainer op?

Een opvouwbare hometrainer ziet er vaak iets anders uit dan een hometrainer die je niet kan opvouwen. Het model heeft een X-vorm, waarbij je aan de linkerkant de standaard en het zadel hebt en aan de andere kant het vliegwiel en het stuur.

Om de hometrainer op te vouwen, schroef je het verbindingspunt los, duw je de neus van het zadel naar beneden en trek je het zadel en het stuur naar elkaar toe. De hometrainer blijft even breed, maar neemt in de lengte wel een stuk minder ruimte in.

Als je de opvouwbare hometrainer voor een lange tijd wil opbergen, kan je er ook voor kiezen om hem smaller te maken door ook de trappers eraf te halen.

Wil je weer gaan trainen? Dan duw je het zadel en het stuur weer bij elkaar weg totdat het apparaat in de originele houding staat. Let op dat je er altijd voor moet zorgen dat de hometrainer stevig staat en dat je het verbindingspunt weer vastschroeft. Zo voorkom je dat het apparaat tijdens de training terug inklapt of omvalt.

De opvouwbare hometrainer verplaatsen

De meeste opvouwbare hometrainers hebben wieltjes aan de onderkant, waardoor je het apparaat naar een andere plek kan rollen. Let wel op dat de gemiddelde opvouwbare hometrainer al snel 110 kg kan wegen en dat je niet moet onderschatten hoe gemakkelijk de wieltjes werken. Vooral voor ouderen kan het nog best moeilijk zijn om de hometrainer op te tillen en te verrijden.

Zorg er ook altijd voor dat de wieltjes goed schoon zijn. Als er stof of ander vuil tussen komt, zullen ze minder goed rollen, waardoor je de hometrainer niet goed kan verplaatsen.

Het verschil tussen een normale hometrainer en een inklapbare hometrainer

Een opvouwbare hometrainer ziet er anders uit dan andere hometrainers en daardoor denken mensen dat de kwaliteit ook minder is. Dit is niet altijd waar. Ook een opvouwbare hometrainer kan zijn uitgerust met allerlei extra functies, zoals een display waarop je de snelheid, tijd, afstand en het calorieverbruik tijdens de training kan aflezen of een iconsole waarbij je je smartphone of tablet kan aansluiten om gespecialiseerde trainingen te volgen.

Het aluminium binnenwerk van een opvouwbare hometrainer is vaak uitgerust met stabilisatoren, waardoor het apparaat ook bij een intensieve training voldoende weerstand heeft.

Sommige opvouwbare hometrainers hebben zelfs een rugleuning en tablethouder, waardoor je tijdens de training in een ontspannen houding kan zitten en naar een serie of film kan kijken. Zo kan je in het comfort van je eigen huis toch aan je conditie werken.

Daarnaast zijn er ook functies die opvouwbare hometrainers niet hebben. Zo werken ze bijvoorbeeld bijna allemaal met manuele magnetische weerstand waarbij je zelf met een knop de weerstand moet instellen. Deze techniek is niet heel nauwkeurig, bij de beste opvouwbare hometrainer heb je tussen de 5 en 8 verschillende opties. Ook zijn het zadel en het stuur niet altijd verstelbaar, waardoor niet iedere gebruiker even comfortabel kan fietsen.

Wanneer is een inklapbare hometrainer een goed idee?

Ben je aan het kijken naar de verschillende hometrainers en wil je weten of een opvouwbare hometrainer iets voor jou is? Denk dan eens na over de volgende aspecten:

Ruimte

Een opvouwbare hometrainer neemt aanzienlijk minder ruimte in dan een normale hometrainer. Als het stuur en het zadel verstelbaar zijn, kan de hometrainer soms wel 0,5 meter minder lang zijn. Zo past hij net wel in de gangkast of tussen de kast en de muur.

Overschat niet hoeveel ruimte je kan besparen, zelfs de beste opvouwbare hometrainer neemt nog steeds aardig wat ruimte in. Het is altijd een goed idee om vooraf op te meten hoeveel ruimte je hebt.

Frequentie

Het opvouwen van de hometrainer is niet altijd even eenvoudig. Soms moet je het stuur, het zadel en het verbindingspunt losdraaien, de hometrainer opvouwen en vervolgens naar de juiste plek dragen of rollen.

Als je hem vervolgens de volgende dag weer wil gebruiken, moet je de opvouwbare hometrainer weer terugrollen of dragen en alle onderdelen weer vastschroeven. Bij frequent gebruik is het vaak een beter idee om een normale hometrainer te kopen die je gewoon kan laten staan. Zo kan je veel tijd besparen en is het ook minder demotiverend om weer te gaan trainen.

Intensiteit

Ondanks dat een opvouwbare hometrainer erg stevig kan zijn, is hij niet altijd geschikt voor intensieve trainingen. Vaak heeft een inklapbare hometrainer minder standen voor de weerstand, waardoor je zelfs bij de beste opvouwbare hometrainer al na 5 keer draaien aan je max zit. Je kan dus niet zoveel variatie in je training aanbrengen.

Als je nog maar net met je hometrainer bent begonnen, kan je genoeg hebben aan de mogelijkheden die een inklapbare hometrainer. Vergeet daarbij niet dat je naarmate je meer gaat trainen, ook steeds meer behoefte zal krijgen aan een hometrainer waar je niet alleen op kunt fietsen.

Prijs

Een van de grootste voordelen van een opvouwbare hometrainer is het prijskaartje. Doordat er minder functies zijn en er minder materiaal nodig is voor de grote, logge behuizing, is de prijs vaak aanzienlijk lager. Zo heb je al een basismodel opvouwbare hometrainer voor €150. Daarvoor krijg je een verstelbaar stuur en zadel, een display waarop je een aantal gegevens over je training kan zien en een tablethouder. Voor een hometrainer met een iconsole, verschillende programma’s en een iets betere kwaliteit, zal je tussen de €200 en €250 moeten betalen, wat nog steeds aanzienlijk minder is dan voor een normale hometrainer.