Thuisgym.nl

Voordelen hometrainer

Een hometrainer heeft een aantal voordelen, namelijk:

  1. Hometrainers zijn betaalbaar
  2. Je kunt je eigen tempo bepalen
  3. Je traint binnen
  4. Je kunt multitasken

Lees hieronder alle voordelen van een hometrainer!

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Een hometrainer is erg betaalbaar.
  • Je kunt je eigen tempo bepalen op een hometrainer.
  • Met een hometrainer kun je binnen trainen.

De voordelen van een hometrainer

Hometrainers zijn betaalbaar

Een van de grootste voordelen van hometrainers is dat ze betaalbaar zijn. Veel mensen die op zoek zijn naar een fitnessapparaat voor thuis, zullen erachter komen dat een basismodel loopband, crosstrainer of roeimachine ten minste €400 kost, terwijl je voor €175 al een goede hometrainer kan aanschaffen. Een hometrainer kopen wordt daardoor al snel veel aantrekkelijker.

Natuurlijk geldt voor hometrainers ook dat er een groot prijsverschil is. De goedkoopste zal rond de €175 kosten, maar je kan ook gemakkelijk een model vinden dat een paar duizend euro kost. Een duurder model is over het algemeen steviger en zal daardoor langer meegaan.

Op je eigen tempo fietsen op een hometrainer

In tegenstelling tot bij een fitness fiets, kan je bij een hometrainer altijd op je eigen tempo trainen. Op het moment dat jij stopt met trappen, stoppen de trappers met draaien en kan je meteen afstappen. Bij een fitness fiets zitten de trappers direct vast aan het wiel en ook als je stopt met trappen, zal het hele mechanisme nog even doorgaan. Je kan alleen direct stoppen door tijdens het fietsen op de stopknop te drukken of door heel langzaam je tempo te laten afnemen.

Daarnaast kan je er op een hometrainer natuurlijk ook voor kiezen om juist wat intensiever te trainen. Bij de geavanceerde modellen kan je de weerstand heel precies verhogen, waardoor je iedere keer net dat beetje meer van jezelf kan vragen.

Binnen trainen

Een van de grootste voordelen van een hometrainer is dat je altijd kan fietsen. Zelfs als de weersomstandigheden het niet toelaten kan je toch gewoon je training doorzetten. Daarbij willen ook veel mensen na een lange werkdag even tot rust komen door een stukje te fietsen, maar vinden het tegelijkertijd niet prettig om in het donker de weg op te gaan. Een hometrainer is dan een goede oplossing.

Bij een training binnen heb je ook geen last van ander verkeer op de weg. Op een normale fiets moet je altijd rekening houden met voetgangers, andere fietsers en auto’s, terwijl je op een hometrainer gewoon gedachteloos kan bewegen zonder op je omgeving te hoeven letten.

Televisie kijken tijdens het trainen op een hometrainer

Er zijn mensen die sporten echt heel saai vinden en zij kunnen zich er alleen toe zetten als ze tijdens het sporten genoeg afleiding hebben. Een van de voordelen van een hometrainer tegenover andere fitnessapparaten is dat je hem gemakkelijk voor de televisie kan zetten en tijdens het fietsen naar je favoriete serie kan kijken.

Omdat je op een hometrainer stevig zit en je gewoon je workout kan uitvoeren zonder dat je goed op hoeft te letten, kan je bijvoorbeeld ook een tijdschrift lezen of een spelletje spelen op je tablet of telefoon. Je kan ontspannen tijdens je training en een tempo aanhouden dat voor jou comfortabel is.

Je kan verschillende trainingsdoelen bereiken

Een hometrainer is geschikt voor verschillende soorten trainingsdoeleinden. Of je nu de ambitie hebt om af te vallen, aan je conditie te werken, wat meer regelmatig te sporten of om wat extra te bewegen, een hometrainer kan overal bij helpen. Deze veelzijdigheid is zeker een van de grootste voordelen van een hometrainer.

Veel hometrainers bieden daarbij ook verschillende programma’s aan die ervoor zorgen dat jij altijd traint op een manier die past bij je doelen. Om af te vallen zal je bijvoorbeeld altijd trainen aan de hand van je hartslag, terwijl je voor het opbouwen van conditie juist intervaltrainingen aangeboden zal krijgen. Zo weet je zeker dat je training effectief is en hoef je je zelf niet bezig te houden met het opzoeken van trainingsschema’s.

Het is toegankelijk en veilig voor iedereen

Of je nu een ervaren sporter bent of juist helemaal niet, trainen op een hometrainer is voor iedereen toegankelijk. Als je een fitnessapparaat voor thuis wil aanschaffen, zal dit een van de voordelen zijn die ervoor zorgt dat je voor een hometrainer kiest. Iedereen kan namelijk op zijn eigen tempo en met zijn eigen trainingsdoelen van het apparaat gebruikmaken.

Daarbij zijn er ook een aantal aanpassingen aan hometrainers die ervoor zorgen dat het apparaat ook veilig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een lage instap waardoor ook ouderen gemakkelijk op- en af kunnen stappen of een verstelbaar zadel en stuur waardoor iedereen in een comfortabele houding kan fietsen. Let er bij het aanschaffen van een hometrainer voor thuisgebruik wel altijd op dat je rekening houdt met het maximale gebruikersgewicht en de maximale lengte. Als een gebruiker te zwaar is voor een hometrainer bestaat de kans dat het apparaat sneller zal slijten of in één keer stuk zal gaan. Als een gebruiker te lang is voor de hometrainer, bestaat de kans dat zijn knieën tijdens het fietsen tegen het stuur aan komen, waardoor hij niet comfortabel kan trainen.

Je kan heel gericht trainen

Op een hometrainer train je voornamelijk de spieren in je benen, wat handig is als je daar naar op zoek bent. Als je bijvoorbeeld tijdens het sporten veel krachttraining doet, waarbij vooral je arm- en rugspieren aan bod komen, is het voor je balans goed om ook specifiek aan je benen te werken en daarvoor is een hometrainer ideaal.

Veel intensieve sporters gebruiken een hometrainer ook om na een workout hun lichaam tot rust te laten komen en hun hartslag weer te verlagen. Op een hometrainer kan je zelf kiezen welk tempo je wil rijden, waardoor je precies kan doen wat goed voelt. Een hometrainer wordt misschien niet altijd geassocieerd met een intensief trainingsschema, maar dit is toch een van de voordelen die voor intensieve sporters onmisbaar is.