goedkope hometrainer

Wil je graag een hometrainer voor thuis kopen, maar ben je gebonden aan een bepaald budget? Dan overweeg je waarschijnlijk om een goedkope hometrainer aan te schaffen. Om je te helpen bij het kiezen tussen al deze verschillende hometrainers, hebben we hier alvast alles wat je moet weten over goedkope hometrainers voor je verzameld.

Hero hometrainer mobiel

Beste goedkope hometrainer van 2023

De gemiddelde prijs van een hometrainer ligt zo rond de 500 euro. Je kunt een goedkope hometrainer al krijgen vanaf 200 euro. Dit is een flink verschil, maar ga je dit verschil ook merken in kwaliteit? Het grootste verschil tussen een goedkope en een wat duurdere hometrainer is het gebrek aan functies bij de goedkopere variant. Zo heb je soms geen hartslagmeter of instelbare programma’s.

Er zijn echter goedkope hometrainers die wel veel extra’s bieden en die ook nog eens van een prima kwaliteit zijn. Deze hebben een erg gunstige prijs- kwaliteit verhouding. Om je te helpen bij het vinden van deze beste goedkope hometrainer van 2023 hebben we hieronder een overzicht gemaakt met de beste die er in 2023 verkrijgbaar zijn. 

Vind jouw nieuwe hometrainer

Vind een goede hometrainer door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

De beste geteste
hometrainers van 2023.

Wat is een goedkope hometrainer

Net als bij ieder ander fitnessapparaat loopt de prijs van een hometrainer flink uiteen. Het goedkoopste model dat zich een hometrainer mag noemen begint al vanaf €80 (incl. btw). Hiervoor krijg je een mini hometrainer, ook wel een stoelfiets genoemd. Dit apparaat zet je voor je stoel neer en kan je gebruiken om een trappende beweging te maken, alsof je op de fiets zit. Zo kan je bijvoorbeeld ook als je aan het werk bent je benen in beweging houden.

Een basismodel hometrainer heb je al vanaf ongeveer €150. Deze keuze heeft een vliegwiel met een gewicht van 1,5 kg en daardoor is hij alleen geschikt voor lichte trainingen. Dit is meestal een goede keuze voor ouderen, omdat zij niet meer zo hard kunnen fietsen. Doordat de hometrainer zo licht is, kan je hem gemakkelijk verplaatsen. Met een budget van €250 kan je al een hometrainer kopen die wat steviger staat. Je kan op deze redelijk goedkope hometrainer iets intensiever trainen. 

Je kan de weerstand handmatig aanpassen door aan een knop te draaien en op het scherm kan je zien welke afstand je hebt afgelegd, wat je snelheid is en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. De hometrainer heeft daarentegen geen ergometer of verschillende vooraf ingestelde trainingsprogramma’s.

Pas vanaf €600 kan je een hometrainer vinden die met meerdere extra functies is uitgerust. Je hebt dan een hometrainer van 150 kg met een vliegwiel van 20 kg, die geschikt is voor intensieve training. Daarnaast is de hometrainer ook uitgerust met een krachtmeter en kan je hem aansluiten op je smartphone of tablet.

Als je dus een goedkope hometrainer wil aanschaffen, moet je er rekening mee houden dat je het apparaat niet kan gebruiken voor intensieve trainingen. Alle goedkope hometrainers zijn niet zo stevig en daardoor alleen geschikt voor recreatief gebruik.

Hometrainer keuzehulp

1/3
Hoe vaak wil je de hometrainer gaan gebruiken?
2/3
Wil je een hartslagmeter op de hometrainer?
3/3
Hoe groot is het budget voor de hometrainer?

Koopgids: de beste goedkope hometrainer kopen

Als je op zoek bent naar een goedkope hometrainer dan is de kans groot dat je moet kiezen voor een model dat niet zo veel extra functies heeft. In dit gedeelte vind je een overzicht van alle eigenschappen van een hometrainer, zodat je zeker weet dat je een goedkope hometrainer koopt die kan voorzien in al jouw wensen en behoeftes.

Het type

Als je alleen een hometrainer wil aanschaffen omdat je graag een beetje extra wil bewegen, kan je ook overwegen om een mini hometrainer te kopen. Deze plaats je gemakkelijk onder je stoel en kan je gebruiken om tijdens je dagelijkse bezigheden wat extra te bewegen.

Als je echt wil fietsen, dan heb je een hometrainer nodig. Een basisklasse is genoeg voor recreatieve fitness en het op pijl houden van je conditie, maar voor zwaardere trainingen heb je een model uit de topklasse nodig.

Wil je echt op snelheid trainen? Dan is een hometrainer waarschijnlijk niet waar je naar op zoek bent. Voor intensieve trainingen heb je een fitnessfiets nodig, daarmee kan je binnenshuis fietsen in dezelfde houding als je op een racefiets of mountain bike aanneemt.

Maximale gebruikersgewicht

Op deze eigenschap kan je absoluut geen concessies doen. Iedere hometrainer geeft aan wat het maximale gebruikersgewicht is en als jij zwaarder bent dan de hometrainer aankan, zal hij sneller slijten en soms kan zelfs de zadelstang verbuigen of afbreken. Daarnaast is de kans ook groot dat de hometrainer te veel heen en weer zal bewegen als je aan het fietsen bent.

De meeste goedkope hometrainers hebben een maximaal gebruikersgewicht tussen de 100 kg en 130 kg, waardoor ze niet geschikt zijn voor zware mensen. Het is verstandig om een hometrainer te kopen die iets meer kan hebben dan jouw lichaamsgewicht, zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Displayweergave

Als jij op zoek bent naar een hometrainer omdat je graag wil werken aan je conditie, is het voordelig als je tijdens je training wat informatie krijgt over je prestaties. Let daarom altijd op welke informatie er op de display wordt aangegeven. Voor cardio en fitness heb je bijvoorbeeld informatie nodig over de intensiteit van je work-out en als het je doel is om af te vallen wil je natuurlijk graag weten hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Als je kiest voor een goedkope loopband waarop je niet alle informatie kan zien die je nodig hebt, is de kans groot dat je hem niet vaak of niet optimaal zal gebruiken. Dan kan je er beter voor kiezen om een gewone fiets aan te schaffen.

Maximale gebruikerslengte

Verder is ook de maximale gebruikerslengte een eigenschap waar je echt goed rekening mee moet houden. Als je kiest voor een goedkope hometrainer die niet groot genoeg is voor jouw lengte, kan je alleen in een oncomfortabele houding zitten. Net als bij een normale fiets heb je genoeg ruimte nodig om je benen te kunnen ronddraaien.

Kijk ook altijd of de zadel van het apparaat verstelbaar is. Vooral als het apparaat zal worden gebruikt door meerdere mensen is het zeer belangrijk dat iedereen op zijn eigen ideale hoogte kan trainen.

Extra mogelijkheden

Vergeet ook niet om na te denken over eventuele extra opties die ervoor kunnen zorgen dat jij op de beste manier traint. Sommige hometrainers hebben bijvoorbeeld een lage instap, waardoor het ook voor minder mobiele mensen makkelijk is om op en af te stappen. Daarnaast zijn er op opvouwbare hometrainers, die eenvoudig kunnen worden verplaatst op het moment dat ze niet worden gebruikt.

Ook het aantal vooraf ingestelde programma’s is een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden. Deze kunnen ervoor zorgen dat jij gemotiveerd blijft en vaker zal trainen.

Goedkope hometrainers

Een hometrainer is ideaal om jezelf fit te houden zonder dat je daarvoor je huis hoeft te verlaten, maar als je op zoek bent naar de beste goedkope hometrainer, moet je daar eerst goed over nadenken. Het is per merk natuurlijk verschillend welke functies de goedkope modellen hebben en daarom moet je altijd goed bedenken wat jij nodig hebt.