Thuisgym.nl

Beste hometrainer

De beste hometrainer kopen? We hebben een overzicht met de beste geteste hometrainers van 2024 voor je gemaakt. Ook laten we je stap voor stap zien waar je op moet letten bij het vinden van een goede hometrainer.

Beste beste hometrainer van 2024

1

FitBike Ride 5 Hometrainer

2

FitBike Ride 5 iPlus hometrainer

3

FitBike Ride 2 Hometrainer

4

FitBike Senator – Ergometer Hometrainer

5

Kettler Tour 400 – Ergometer Hometrainer

Laatste update: 28 mei 2024

Beste beste hometrainer van 2024

1

FitBike Ride 5 Hometrainer

2

FitBike Ride 5 iPlus hometrainer

3

FitBike Ride 2 Hometrainer

4

FitBike Senator – Ergometer Hometrainer

5

Kettler Tour 400 – Ergometer Hometrainer

Laatste update: 28 mei 2024

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een hometrainer doe je gemakkelijk thuis je workout.
  • De kans op een blessure is bij een hometrainer niet heel groot.
  • Kies de hometrainer op basis van je lichaam en woning.
  • De beste beste hometrainer is de FitBike Ride 5 Hometrainer

Wat is een hometrainer?

Een goede hometrainer kan je helpen om af te vallen of om je conditie te verbeteren zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. Een hometrainer is geschikt voor mensen met verschillende achtergronden, of je nou een ervaren sporter bent of juist nog maar net begint met trainen, een hometrainer kan je altijd helpen. Daarbij is een hometrainer ook geschikt voor alle leeftijden en dat verklaart voor een groot deel waarom het kopen van een hometrainer zo populair is.

Wil je een hometrainer kopen? Dan is het verstandig om je eens te verdiepen in alle verschillende opties die je hebt. De beste hometrainer voor jouw behoeftes, sluit namelijk goed aan op jouw lichaam, je doelstellingen en je verwachtingen. Misschien is een opvouwbare hometrainer wel de beste keuze voor jou of kan je juist beter een goedkope hometrainer kopen. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een hometrainer voor thuis.

De beste hometrainers van 2024

Als je op zoek bent naar de beste hometrainer, dan merk je al snel dat er veel aanbod is. Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen wat voor jou de beste keuze is. Je wil natuurlijk de beste hometrainer voor de beste prijs, maar wat voor jou de beste hometrainer is, hangt af van een heleboel factoren. Voor iemand die af en toe wil trainen als het buiten slecht weer is, zijn bijvoorbeeld de display en de compatibiliteit met apps niet belangrijk, maar het maximale gebruikersgewicht en de lengte van de gebruiker zijn juist voor iedereen belangrijk.

Een hometrainer kopen is dus best een ingewikkeld klusje, misschien heb jij wel het meeste baat bij een opvouwbare hometrainer of is een goedkope hometrainer voldoende voor jouw behoeftes. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we in dit gedeelte de beste hometrainers voor je op een rijtje gezet en laten we je zien hoe je kan bepalen welke hometrainer voor jou de beste keuze is.

VoordelenNadelen
Zwaar vliegwiel voor soepele trapbewegingGeen koppeling met tablet
Uitgebreide trainingsprogramma'sEnige moeite met montage door handleiding
Zeer stabiel en belastbaar tot 150 kg lichaamsgewicht
Comfortabel in gebruik
Uitgebreide display
VoordelenNadelen
Zwaar vliegwiel voor soepele fietservaringOnvolledige handleiding
Koppeling met tablet voor interactieve trainingHartslagmeting kan vertraagd zijn
Zeer stabiel en robuust ontwerpKwaliteit van het zadel kan verbeterd worden
19 Trainingsprogramma's
Modern en strak design
VoordelenNadelen
Lichtgewicht en compactMinder stabiel
Inclusief tablethouderGeen verlicht display
Verschillende weerstandsniveausGeen hartslagmeter bijgeleverd
Elektronisch instelbare weerstandGeen app-koppeling mogelijk
Display met veel optiesNiet waterpas afstelbaar
VoordelenNadelen
Zeer stabielNiet te koppelen met tablet
Zwaar belastbaar (180 kg)Geen borstband inclusief
EMS Weerstandssysteem
Uitgebreid display
12 trainingsprogramma's
VoordelenNadelen
Comfortabel en gebruiksvriendelijk door zijn lage instapGeen ingebouwde hartslagmeter
Elektromagneetrem voor nauwkeurige weerstandsinstellingenKan relatief zwaar zijn
Geschikt voor intensief gebruikBeperkte connectiviteit
Veel trainingsprogramma's
App-koppeling mogelijk

Hoe kies je de beste hometrainer?

Als je op zoek bent naar de beste hometrainer voor jouw wensen, dan is het verstandig om eens na te denken over de verschillende eigenschappen van hometrainers. Welke van deze eigenschappen voor jou belangrijk zijn, is namelijk afhankelijk van de trainingsdoelen die je hebt. In dit gedeelte vind je alles over de verschillende eigenschappen van hometrainers en de invloed die ze hebben op jouw training.

Het maximaal belastbaar gewicht

Een hometrainer is ideaal voor mensen met verschillende soorten achtergronden, waardoor bijvoorbeeld ook mensen met overgewicht een hometrainer kunnen gebruiken om af te vallen. Hoe zwaarder de gebruiker, hoe meer de hometrainer belast wordt en daarom moet je altijd op het maximale gebruikersgewicht letten.

De meeste hometrainers hebben een maximaal gebruikersgewicht tussen de 100 kg en 150 kg en daarbij is het verstandig om een hometrainer te kiezen die minimaal 10 kg meer dan jouw lichaamsgewicht kan dragen.

De beste hometrainers hebben vaak een hoog gebruikersgewicht, omdat ze steviger gebouwd zijn. De prijs kwaliteit verhouding bij deze hometrainers is meestal een stuk beter en daarom is het ook aan te raden om een hometrainer met een hoog gebruikersgewicht te kopen als je zelf niet zo zwaar bent.

De display

Trainen op een hometrainer tegenover buiten fietsen heeft als voordeel dat je op de display allerlei informatie over je training krijgt. Tijdens het fietsen krijg je bijvoorbeeld informatie over je snelheid, je hartslag, het aantal kilometers dat je hebt afgelegd en het aantal rotaties per minuut.

Als je traint met een specifiek doel, kan deze informatie erg behulpzaam zijn. Je kan bijvoorbeeld aan de hand van je hartslag bepalen hoe je je training kan aanpassen op gewichtsverlies of je kan de informatie over je afstand gebruiken om te trainen voor een wedstrijd van een bepaalde afstand. Ga aan de hand van jouw trainingsdoelen na welke informatie je tijdens het fietsen nodig hebt. De beste hometrainers geven informatie over je afstand, calorieverbruik, hartslag, snelheid en tijd, maar je kan ook specifiek zoeken naar een hometrainer die informatie geeft over je rotaties per minuut (RPM) of je energieverbruik.

Compatibiliteit met smartphone of tablet

Het nadeel van ieder fitnessapparaat is altijd dat je gegevens snel verdwenen zijn op het moment dat je afstapt, waardoor de meeste mensen ze eigenlijk meteen weer vergeten. In sommige gevallen kan het juist erg handig zijn om je gegevens op te slaan en later nog eens te analyseren. Sommige hometrainers kunnen worden aangesloten op je smartphone of tablet, waardoor je alle gegevens over je training veel makkelijker kan bewaren. De duurdere modellen komen zelfs met een app die je kan gebruiken om je training te optimaliseren.

Daarbij kan je soms ook online nieuwe voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s downloaden en op je hometrainer installeren. Die kan je gebruiken om meer variatie in je trainingen aan te brengen en op die manier blijf je langer gemotiveerd.

Let bij het kopen van een hometrainer altijd op hoe je hem aan je smartphone of tablet kan koppelen, soms gaat dat via een kabeltje dat niet wordt meegeleverd, maar het kan ook via bluetooth zijn.

Maximale lengte van de gebruiker

Net als bij een normale fiets, moet je ook bij een hometrainer rekening houden met het lichaam en de lengte van de gebruiker. Als je een hometrainer koopt die te klein is, bestaat de kans dat je telkens met je knieën tegen het stuur aankomen tijdens het trappen. Daarom staat er op iedere hometrainer altijd aangegeven wat de maximale gebruikerslengte is.

Als je de mogelijkheid hebt om de hometrainer te testen, dan moet je dat altijd doen. Het kan namelijk zo zijn dat je relatief lange benen hebt, waardoor je een hometrainer voor langere mensen nodig hebt. Bij de een goede hometrainer kan je ook de hoogte van het zadel en de afstand tussen het zadel en het stuur aanpassen, kijk altijd of je op die manier de meest comfortabele fietshouding kan creëren.

Ergometer

Met een ergometer kan je zien hoeveel kracht je levert in wattage. Aan de hand van dit getal kan je inschatten of je harder of rustiger moet trainen om een bepaald doel te behalen. Als je een hometrainer wil gebruiken om af te vallen, kan je aan de hand van je wattages bepalen of je je voldoende inspant of dat je juist een beetje gas bij moet geven.

Daarbij geldt ook het tegenovergestelde. Als je herstellende bent van een blessure, kan je trainen op de hometrainer om je spieren en gewrichten soepel te houden. De informatie over je wattages zorgt er dan juist voor dat je ziet wanneer je je te veel inspant. Zo voorkom je dat je je spieren en gewrichten nog meer overbelast.

Lage instap

Een hometrainer met een lage instap is geschikt voor mensen die niet goed in staat zijn om hun been hoog op te tillen. Dat kan komen door ouderdom, maar ook door een blessure. Bij een lage instap zit er aan de onderkant van de hometrainer een uitsparing, waardoor het op- en afstappen gemakkelijker wordt.

De kans op blessures door een val bij het op- en afstappen wordt met een lage instap aanzienlijk verkleind.

Aantal vooraf ingestelde programma’s

Hoe meer programma’s er vooraf ingesteld staan, hoe groter de kans is dat jij gemotiveerd blijft om de hometrainer te blijven gebruiken. Voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s geven tijdens het trainen aan of je harder of zachter moet fietsen en bij de beste hometrainers wordt ook de weerstand automatisch aangepast.

De meeste programma’s zijn niet alleen fijn voor de afwisseling, maar ze kunnen je ook helpen om je sportieve doelen te bereiken. Wil je je uithoudingsvermogen verbeteren? Heb je hulp nodig om af te vallen? Dan heeft de beste hometrainer een programma dat jou kan helpen.

Welke hometrainer is de beste keuze voor mij?

Wat voor jou de beste hometrainer is, hangt in de eerste instantie af van je lichaam. Het is belangrijk dat je altijd een hometrainer uitkiest die past bij je lengte en je gewicht. Op iedere hometrainer staat aangegeven wat het maximaal belastbare gewicht is en welke lengte de gebruiker maximaal kan hebben. Als je een hometrainer koopt die te klein is, kan je tijdens het trainen met je knieën tegen het stuur komen en als je een hometrainer koopt die jouw gewicht niet kan dragen, is de kans groot dat hij veel sneller slijt dan je zou willen.

Vervolgens moet je ook nadenken over wat jij verwacht van je hometrainer voor thuis. Als je hem vooral wil gebruiken om af en toe rustig op te fietsen, dan heb je aan een standaard hometrainer genoeg. Wanneer je echter hard wil fietsen zoals je dat op een racefiets doet, kan je beter nadenken over de aanschaf van een spinningfiets. Heb je een blessure of ben je slecht ter been? Ga dan op zoek naar een hometrainer met een lage instap, zo weet je zeker dat je gemakkelijk op en af kan stappen.

Houd ook rekening met de plek in je huis waar je je hometrainer neer wil zetten. Een hometrainer is een zwaar en groot apparaat en als je hem alleen af en toe gebruikt, staat hij al snel in de weg. In dat geval zou je kunnen nadenken over een opvouwbare hometrainer, die je gemakkelijker opbergt wanneer je hem niet gebruikt. Niet iedere loopband hoeft altijd op netstroom aangesloten te worden, waardoor je hem overal in huis kan plaatsen.

Daarbij weegt een hometrainer met een zwaar vliegwiel al snel zo’n 150 kg en niet iedere vloer kan het gewicht van de hometrainer dragen. Houten vloeren zullen bijvoorbeeld sneller beschadigen door het gebonk op de vloer. Het gewicht van de hometrainer en het gewicht van het vliegwiel is ook belangrijk voor de stabiliteit. Hoe zwaarder een hometrainer is, hoe harder je erop kan trainen. Een goedkope hometrainer die niet zo zwaar is, zal sneller gaan bewegen wanneer je heel hard aan het fietsen bent.

Denk tot slot ook goed na over eventuele andere functies die de beste hometrainer voor jou heeft. Als je tijdens het sporten graag informatie krijgt over je training, dan moet je extra aandacht besteden aan de gegevens die op het display worden weergegeven. Zoek je een hometrainer met een ergometer of wil je dat je hometrainer geschikt is om je verschillende apparaten op aan te sluiten? Let dan op de extra opties.

Verschillende merken hometrainers: welke is het beste?

Een hometrainer is geschikt voor mensen met alle soorten achtergronden en doelen, zowel beginners als gevorderde sporters kunnen met de beste hometrainer thuis een goede training neerzetten. Als je op zoek bent naar de beste hometrainer, zijn er een aantal merken waarbij je zeker weet dat je een goede hometrainer zal aanschaffen:

Tunturi cardio fit

De Tunturi cardio fit is de beste hometrainer met een goede prijs kwaliteitsverhouding. Voor iets meer dan €200 krijg je een instapmodel hometrainer waarmee je licht kan trainen. De Tunturi cardio fit is vooral geschikt voor mensen die af en toe een stukje willen fietsen om hun conditie op pijl te houden. Op de display van de Tunturi cardio fit wordt informatie weergegeven over de tijd, snelheid en afstand, maar er staan geen vooraf ingestelde programma’s op. De naam cardio fit zegt het al, je kan hem namelijk vooral goed gebruiken om je conditie op pijl te houden.

Fitbike ride

De Fitbike ride is verkrijgbaar in verschillende varianten, van fitbike ride 1 tot en met als laatste nieuwe toevoeging de fitbike ride 5. Het gewicht van het vliegwiel van de laatste fitbike ride is 10 kg en daardoor is hij geschikt voor een brede doelgroep. Hij kan worden gebruikt voor zware trainingen, maar ook voor senioren zorgt het zwaarder vliegwiel voor een prettige ervaring.

Tunturi fitcylce

Deze hometrainer adverteert zichzelf als de meest complete hometrainer en is vooral geschikt voor intensief gebruik. Er zijn 20 verschillende vooraf ingestelde programma’s en via bluetooth kan je ook je telefoon of tablet aansluiten om het aantal opties uit te breiden.