Thuisgym.nl

Crosstrainer

De crosstrainer is een van de populairste fitnessapparaten. Bij een workout op een crosstrainer, train je namelijk een aanzienlijk aantal spieren in je benen en je armen, zonder dat je daarbij een ongemakkelijke houding aan hoeft te nemen. Op deze pagina kan je lezen wat een crosstrainer precies is, hoe hij werkt en geven we de antwoorden op de vragen over crosstrainers die het vaakst worden gesteld.
Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Je traint op een crosstrainer bijna al je spieren.
  • Tainen op een crosstrainer is een effectieve manier om af te vallen en je conditie te trainen.
  • De kans op een blessure is bij een crosstrainer niet heel groot.

Wat is een crosstrainer?

De crosstrainer is in de eerste plaats vooral een apparaat dat bedoeld is om conditie mee op te bouwen. Je traint op een crosstrainer bijna al je spieren, waaronder je benen, schouders-, rug- en buikspieren.

Het apparaat heeft een vliegwiel, dat je in beweging brengt door met je voeten de lange latten te bewegen en met je handen aan de hendels te trekken. Je kan je workout intensiever maken door de weerstand te verhogen of door op een hoger tempo te bewegen.

Verschillende crosstrainers hebben extra functies die jouw workout kunnen optimaliseren. Er zijn bijvoorbeeld modellen met een borstband die voor een nauwkeurige hartslagmeting zorgt en er zijn ook crosstrainers die een groot aantal programma’s aanbieden die je helpen om je fitness doelen sneller te bereiken.

Verschillende soorten crosstrainers

Als je op zoek bent naar een crosstrainer, heb je verschillende soorten opties. Het is goed om daar eens naar te kijken bij het kopen van een crosstrainer. Het model kan namelijk invloed hebben op hoe je je training ervaart.

Front driven crosstrainer

Bij dit model zit het vliegwel aan de voorkant, vandaar de naam ‘front driven’. Dit zorgt ervoor dat je een minder grote pas moet maken om het apparaat te laten werken. Zo komt er minder druk op je gewrichten en is de kans op blessures kleiner.

Een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorkant is dus geschikt voor mensen die aan het revalideren zijn of mensen die snel last krijgen van hun heupen en knieën.

Crosstrainers met vliegwiel aan de achterzijde

Op dit model crosstrainer maak je een veel grotere beweging. Dit zorgt ervoor dat je workout veel actiever aanvoelt, wat voor sommige mensen een groot voordeel is.

Daarbij is een crosstrainer die ‘rear driven’ is vaak duurzamer, maar ook aanzienlijk duurder.

Stairmaster

Een ander fitnessapparaat, waarbij je dezelfde soort beweging maakt als op de crosstrainer, is een stairmaster. In plaats van dat je een roterende beweging maakt, maak je een beweging alsof je een trap op loopt.

Je duwt de pedalen niet naar voren, maar juist naar beneden. Die beweging is vergelijkbaar met die van een crosstrainer met het vliegwiel aan de voorkant.

Hoe werkt een crosstrainer?

Op een crosstrainer train je veel verschillende spiergroepen in je hele lichaam, maar werk je ook aan je cardio. Het is een effectieve manier om af te vallen en je conditie te trainen.

Tijdens je training sta je rechtop op twee pedalen en houd je met je handen de hendels vast. Je maakt een beweging waarbij je vooruit beweegt. Dit kan je doen door vanuit je benen te bewegen. Het vliegwiel wordt op die manier in beweging gezet en daardoor gaan ook de hendels voor je armen bewegen.

Afhankelijk van welke spiergroep je wil trainen, kan je ervoor kiezen om kracht te zetten met je benen of om juist met je armen de beweging te maken.

Op basis van de fitnessdoelen die je hebt, kan je kiezen uit een aantal programma’s. Voor het verliezen van gewicht kies je voor een programma waarbij je op basis van een borstband met een hartslagmeting traint, terwijl je bij het trainen op conditie juist voor een van de trainingsprogramma’s met een intensieve workout kan kiezen.

Praktische tips voor het gebruik van een crosstrainer 

  1. Train nooit te lang, een goede workout heeft niet meer dan 20 minuten nodig. Na 20 minuten intensief trainen verbrand je bijna geen calorieen meer en bouw je ook minder conditie op. Je kan dus beter elke dag kort trainen, dan een paar keer per week lang.
  2. Kies altijd een crosstrainer die past bij je lengte en gewicht, anders zal je niet comfortabel trainen en sneller opgeven.
  3. Tijdens het trainen op een crosstrainer gebruik je veel spiergroepen. Het is dus belangrijk dat je altijd je rug recht houdt en niet naar voren of naar achter gaat hangen. Met de verkeerde houding zal je training niet alleen niet effectief zijn, maar krijg je ook sneller blessures.

Veelgestelde vragen over de crosstrainer

Van alle fitnessapparatuur is de crosstrainer misschien wel de meest bekende, maar lang niet iedereen weet waar hij op moet letten bij het kopen van een crosstrainer. In dit gedeelte hebben we de vragen die het vaakst worden gesteld voor je op een rijtje gezet.

Hoe belangrijk is het gewicht vliegwiel van een crosstrainer?

Niet alleen de plaatsing van het vliegwiel, voor of achter, maar ook het gewicht van het vliegwiel is belangrijk. Een zwaar vliegwiel zorgt namelijk voor een vloeiende beweging, waardoor het trainen met een crosstrainer erg natuurlijk zal aanvoelen.

Een vliegwiel dat erg licht is, maximaal 10 kg, zal voor een meer schokkende beweging zorgen, wat niet voor iedereen fijn trainen is.

Zwaardere gebruikers moeten er dus altijd rekening mee houden dat ze een crosstrainer met een zwaar vliegwiel gebruiken. Anders bestaat er een kans dat de crosstrainer tijdens het trainen niet stabiel genoeg blijft staan.

Een zwaar vliegwiel weegt ten minste 15 kg/16 kg, wat de meest gangbare gewichten zijn. Er zijn ook crosstrainers verkrijgbaar met een vliegwiel van meer dan 20 kg, maar daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de prijs ook een stuk hoger zal liggen.

Voor welke doelgroepen is trainen met een crosstrainer geschikt?

De beweging die je op een crosstrainer maakt is redelijk veilig. Je staat stevig in de trappers en je houding wordt ondersteund doordat je tegelijkertijd de hendels vasthoudt. De crosstrainer is daardoor ook geschikt voor ouderen of mensen die weinig ervaring hebben met sport.

Een crosstrainer moet wel altijd passen bij het lichaam van de gebruiker. Lange mensen (1.80 en langer) hebben bijvoorbeeld een crosstrainer met een paslengte van ten minste 50 centimeter nodig, terwijl de beste crosstrainer voor mensen met een lengte onder de 1.60 slechts 45 centimeter is. Dit verschil lijkt misschien klein, maar het heeft een grote invloed op hoe de gebruiker de training ervaart.

Voor meerdere gebruikers is het aan te raden om een crosstrainer met een verstelbare paslengte aan te schaffen. Met een verstelbare paslengte weet je namelijk zeker dat iedereen comfortabel kan trainen.

Hoe belangrijk is het aantal programma’s dat vooraf is ingesteld?

Bij het kopen van een crosstrainer kan het verstandig zijn om te letten op het aantal programma’s dat vooraf is ingesteld. Deze kunnen je namelijk motiveren om vaker, beter en harder te trainen.

Vooraf ingestelde programma’s kunnen ook helpen om bepaalde doelstellingen te gebruiken. Als jij bijvoorbeeld heel graag aan je conditie wil werken of juist wil afvallen, kan je met de juiste programma’s je doel sneller bereiken. Ze zorgen er namelijk voor dat jij precies lang genoeg op het juiste tempo traint om je conditie te verbeteren of om vet te verbranden.

Een crosstrainer met een groot aantal programma’s kan er ook voor zorgen dat je meer gemotiveerd bent om te blijven trainen. Als je iedere keer zelf moet bedenken hoe je je training gaat invullen, kan je al snel gedemotiveerd raken en veel programma’s kunnen je helpen om zonder te veel gedoe variatie in je training aan te brengen. Als je een sporter bent die snel gedemotiveerd raakt, is een model met een hoog aantal programma’s de beste crosstrainer voor jou.

Welke invloed heeft het weerstandsysteem van een crosstrainer op mijn training?

Het weerstandsysteem van een crosstrainer bepaalt op welke manier het vliegwiel wordt afgeremd en ieder systeem heeft weer zijn eigen voor- en nadelen.

Een crosstrainer met remblokken

Deze manier van afremmen werkt hetzelfde als je gewend bent op een stadsfiets. De blokken worden op het vliegwiel van de crosstrainer gedrukt en hoe harder dat gebeurt, hoe zwaarder de weerstand zal worden.

Het nadeel van dit weerstandsysteem is dat het erg gevoelig is voor slijtage. Als je je crosstrainer vaak gebruikt, zullen de remblokken snel slijten en minder goed werken. Daarbij is het ook niet de meest nauwkeurige vorm van weerstand, naarmate de remblokken slijten neemt de weerstand steeds meer af. Het voordeel is dat een crosstrainer met remblokken vaak relatief goedkoop is.

Een crosstrainer met magneetrem

Bij een crosstrainer met magneetrem wordt het vliegwiel magnetisch afgeremd door een magneet die dichter naar het wiel toe of juist verder weg beweegt. De weerstand wordt groter wanneer de magneet naar het wiel toe beweegt en andersom.

Het nadeel van een magnetisch systeem is dat de weerstand niet op de meest nauwkeurige manier kan worden ingesteld. Daar staat tegenover dat een crosstrainer met dit weerstandsysteem vrij betaalbaar is.

Een crosstrainer met elektromagneetrem

Deze vorm van weerstand werkt hetzelfde als de magneetrem, maar dan elektrisch. Het voordeel hiervan is dat je de weerstand heel nauwkeurig kunt instellen, waardoor je zeer gericht kunt trainen.

Ook slijt een elektromagneetrem minder snel, waardoor crosstrainers met dit weerstandsysteem veel langer meegaan, ook als je hem vaak gebruikt. De prijs van een crosstrainer met een elektromagneetrem ligt vaak iets hoger, maar is wel nog betaalbaar. Dit verklaart waarom deze modellen het best verkocht worden.

Een crosstrainer met luchtweerstand

Een crosstrainer met luchtweerstand is de meest duurzame variant, omdat het systeem niet door slijtage wordt beïnvloed. De beweging die je op crosstrainers met luchtweerstand maakt is erg vloeiend en daardoor bij veel sporters geliefd.
Het nadeel is daarentegen dat het systeem duurder is dan alle andere varianten en daarbij maakt luchtweerstand ook het meeste lawaai. Dit kan vervelend zijn als je snel wordt afgeleid.

Op welke merken moet ik letten als ik een crosstrainer wil kopen?

Bij het kopen van een crosstrainer zal je over het algemeen 2 merken tegenkomen: sole fitness en life fitness. Maar wat is nu het verschil?

Crosstrainers van sole fitness

Een crosstrainer van het merk sole fitness zal je tussen de €1000 en €2000 moeten betalen, wat een flinke investering is voor een crosstrainer voor thuisgebruik. Daar staat tegenover dat je een crosstrainer met een groot aantal programma’s krijgt die in veel testen als best beoordeeld is. De kwaliteit van de crosstrainer is goed en kan zelfs als semi professioneel worden getypeerd. Sole Fitness is zelfs zo zeker van de kwaliteit van de crosstrainers die zij leveren, dat ze een levenslange garantie geven op het laswerk en het frame van de crosstrainer. De onderdelen hebben ook een bovengemiddeld lange garantie, waardoor je er zeker van kan zijn dat je aankoop een leven lang mee zal gaan, ook als je je crosstrainer intensief gebruikt.
Voor de zwaardere sporters is het zeker aan te raden om een crosstrainer van sole fitness aan te schaffen, omdat de meeste crosstrainers van dit merk een belastbaar gewicht tussen de 140 kg en 160 kg hebben. Het vliegwiel is vaak rond de 20 kg, waardoor de beweging op de crosstrainer heel natuurlijk aanvoelt.

Crosstrainers van life fitness

Een andere optie is een crosstrainer van life fitness. Bij dit merk krijg je ook een groot aantal programma’s en een semi professioneel model waar je intensief op kunt trainen. Ook de verschillende modellen van life fitness komen vaak als beste crosstrainer uit de test en ze staan ook hoog in de lijstjes met crosstrainers die het best beoordeeld en het best verkocht worden.

De prijs van een crosstrainer van life fitness ligt vaak nog iets hoger, je moet verwachten dat je ten minste €2000 euro zal betalen voor het instapmodel. Het belastbaar gewicht van de crosstrainers ligt ook bij life fitness tussen de 140 kg en 160 kg, waardoor ze geschikt zijn voor langdurig en intensief gebruik door iedere soort gebruiker.

De meeste crosstrainers in het assortiment zijn ook uitgerust met een borstband die zorgt voor een nauwkeurige hartslagmeting, waardoor jij je workout altijd op het meest optimale niveau kan uitvoeren.

Virtufit

Ben je op zoek naar een crosstrainer die iets betaalbaarder is? Dan zal je bij het merk Virtufit waarschijnlijk de beste crosstrainer vinden. Het goedkoopste model kost rond de €350 en voor het duurste model moet je ongeveer €1750 betalen. Ze hebben voor ieder budget een passende crosstrainer en daardoor is virtufit vaak terug te vinden in de lijstjes met crosstrainers die het best verkocht worden.

Bij de goedkopere modellen moet je er rekening mee houden dat het aantal progamma’s tussen de 5 en de 15 zal liggen en dat je deze niet kan aanpassen door bijvoorbeeld extra trainingsprogramma’s te downloaden via je telefoon. Daarnaast hebben deze crosstrainers vaak ook een lager belastbaar gewicht en kunnen ze niet altijd langdurig intensief gebruikt worden.

Train je vaak en hard? Dan is het verstandig om te investeren in je fitnessapparatuur en voor een iets duurdere crosstrainer te kiezen.

Op welke extra functies moet ik letten?

Bij het kopen van een crosstrainer let je in de eerste plaats op het belastbaar gewicht en de paslengte en vervolgens kijk je naar het weerstandsysteem en de aandrijving en het gewicht van het vliegwiel.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere functies die ervoor kunnen zorgen dat jouw training goed verloopt. Denk daarbij aan het aantal programma’s, maar ook aan welke informatie er op de display wordt weergegeven. Als jij graag wil afvallen, is het bijvoorbeeld handig om te weten hoeveel calorieën je tijdens je training verbrand.

Ook andere accessoires zoals een aansluiting met bluetooth of verstelbare onderdelen kunnen ervoor zorgen dat jouw crosstrainer past bij jouw wensen en behoeftes.
Kijk voor het kopen van een crosstrainer dus altijd goed naar het hele assortiment en welke modellen er het best beoordeeld worden.

Hoe groot is de kans op blessures bij een crosstrainer?

Als je traint op een crosstrainer worden je spieren amper belast. De crosstrainer is een fitnessapparaat waarbij er weinig druk wordt uitgeoefend op je spieren en gewrichten en daardoor is de kans op een blessure heel klein. daarom is de kans op blessures ook klein in vergelijking met andere fitnessapparaten.