Thuisgym.nl

Nadelen crosstrainer

Een crosstrainer heeft een aantal nadelen, namelijk:

  1. Het neemt veel ruimte in beslag
  2. Trainen kan eentonig zijn
  3. Een crosstrainer kan prijzig zijn
  4. Je gebruikt je hele lichaam

Lees alle nadelen in het artikel hieronder!

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Een crosstrainer neemt veel ruimte in beslag.
  • Trainen kan erg eentonig zijn.
  • Een crosstrainer kan erg duur zijn.

Een crosstrainer neemt veel ruimte in beslag

Een van de meestgenoemde nadelen van een crosstrainer is dat het apparaat veel ruimte in beslag neemt. Zeker wanneer het vliegwiel aan de achterkant van het apparaat zit, kan hij erg groot uitvallen.

Zeker wanneer je niet van plan bent om je crosstrainer vaak te gebruiken kan hij erg in de weg staan in je huis. Wanneer je niet erg veel ruimte hebt, moet je dus goed overwegen of dat het waard is.

Ook wanneer je voor een inklapbare crosstrainer kiest moet je er rekening mee houden dat je nog steeds genoeg ruimte moet hebben om het apparaat in uitgeklapte stand neer te zetten. Daarbij verkijken veel mensen zich er ook op hoe groot een crosstrainer in ingeklapte stand nog steeds is. Kijk daarom voor de aankoop altijd eerst goed naar de afmetingen in beide standen.

Trainen kan erg eentonig zijn

Met een crosstrainer kan je veel calorieën verbranden en snel afvallen, maar daar staat tegenover dat een training heel eentonig kan zijn. Je maakt de hele tijd dezelfde beweging en je kan alleen variatie inbrengen door de weerstand en de intensiteit aan te passen, wat niet voor iedereen genoeg is.

Wat duurdere crosstrainers bieden veel verschillende programma’s aan die ervoor kunnen zorgen dat niet iedere workout hetzelfde is en deze kunnen je ook helpen om je fitness doel te bereiken. Houd er daarbij rekening mee dat de bewging nog steeds altijd hetzelfde blijft.

De nieuwste crosstrainers zijn compatibel met je smartphone of tablet, waardoor je ook interactief kan trainen door een echt bestaande route te ‘lopen’ en in sommige gevallen kan je zelfs lessen volgen met een echte trainer die aangeeft hoe je moet bewegen.

Daarvoor moet je wel investeren in een crosstrainer die deze functies heeft. Houd er daarbij rekening mee dat een echt geavanceerde crosstrainer al snel meer dan €1000 zal kosten.

Een crosstrainer kan erg duur zijn

Vergeleken met bijvoorbeeld een loopband of een hometrainer kan een crosstrainer erg duur zijn. De meeste crosstrainers van goede kwaliteit kosten al snel meer dan €500, wat een grote investering is. Voor veel mensen is dit een grote drempel die de aanschaf in de weg staat.

Een fout die op dat moment door veel mensen wordt gemaakt is dat ze een goedkope crosstrainer aanschaffen. Ze komen er dan al snel achter dat dit apparaat niet aan al hun behoeftes voldoet. Er zijn bijvoorbeeld niet genoeg programma’s om het trainen leuk te houden en niet genoeg weerstandsniveaus om effectief te kunnen trainen.

Het heeft dus totaal geen zin om bij de aanschaf van een crosstrainer zuinig te zijn. Kijk goed naar de eigenschappen waar jij naar op zoek bent en bespaar daar niet op. Anders is de kans groot dat je crosstrainer al snel aan vervanging toe is of dat je hem niet meer vaak gebruikt.

Je gebruikt je hele lichaam

Dit wordt bij de voordelen en nadelen van een crosstrainer genoemd. Het is namelijk erg fijn als je fit bent en al je spieren in één beweging kunt trainen, maar op het moment dat je een blessure hebt kan je je crosstrainer meteen niet meer gebruiken.

Als je erg gevoelig bent voor blessures, kan het een slecht idee zijn om in een crosstrainer te investeren. Zodra je een blessure aan je benen hebt kan je niet meer trainen, maar ook als er met je armen iets mis is kan je je crosstrainer niet gebruiken.

Ook als je niet al je spiergroepen wil trainen is een crosstrainer geen goed idee. Wanneer je je liever richt op krachttraining voor je armen, benen en buikspieren, kan je beter in verschillende fitnessapparaten of een abonnement bij de sportschool investeren.

Een crosstrainer heeft beperkingen voor bepaalde gebruikers

Wanneer je langer bent dan 2 meter gaat het moeilijk worden om een goede crosstrainer te vinden, want ze zijn namelijk niet voor iedereen geschikt.

Lange mensen hebben een crosstrainer met een grote paslengte nodig, maar vaak loopt die op tot maximaal 45 centimeter, wat voor echt lange gebruikers gewoon niet genoeg is.

Daarnaast is een crosstrainer geschikt om vet/calorieën te verbranden en zijn ze goed te gebruiken voor afvallen, maar niet als je heel zwaar bent. Het maximaal belastbare gewicht van de meeste modellen ligt rond de 150 kg, waardoor zwaardere mensen de crosstrainer niet zonder risico kunnen gebruiken.

Crosstrainer gebruik terwijl je zwaarder bent dan het maximaal belastbare gewicht kan er namelijk toe leiden dat het apparaat sneller slijt of helemaal kapot gaat. Voor mensen boven de 150 kg zal het moeilijk worden om een crosstrainer te vinden.

Keuzestress

Bij het zoeken naar een crosstrainer zal je er al snel achterkomen dat het aanbod ontzettend groot is. Als je eindelijk voor jezelf op een rijtje hebt welke voordelen van een crosstrainer en welke nadelen voor jou belangrijk zijn, kan het nog best lastig zijn om een model te vinden dat bij al je eisen aansluit.

Denk daarom altijd goed na over hoe je op je crosstrainer wil trainen en welke eigenschappen daarvoor essentieel zijn. Vind jij verschillende programma’s belangrijk omdat je anders te snel verveeld raakt? Zorg dan dat je een crosstainer met een groot aanbod, dat eventueel uit te breiden is, koopt. Wil je daarbij ook snel veel calorieën verbranden? Zorg er dan voor dat je informatie over je hartslag en calorieverbruik op de display kan zien.

Heb je daarentegen geen hulp nodig om je fitness doelen te bereiken? Focus je dan op andere belangrijke aspecten van een crosstrainer. Zo voorkom je dat je een crosstrainer zal kopen waar je achteraf helemaal niet tevreden over bent.

De nadelen en voordelen van een crosstrainer

Bij het aanschaffen van een crosstrainer moet je altijd de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen. Kijk daarbij ook altijd goed naar de inhoud van een voor- of nadeel. Ook als er meer voordelen dan nadelen zijn, kan dat nog steeds betekenen dat een crosstrainer voor jou geen goed idee is.

Voordat je overgaat tot de aankoop van een crosstrainer moet je goed nadenken over de voordelen en nadelen die op jou van toepassing zijn. Geef een antwoord op de vraag: ‘Is een crosstrainer goed voor mij?’, zodat je zeker weet dat je niet met een duur fitnessapparaat zit opgescheept dat je nooit meer zal gebruiken.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een crosstrainer aan te schaffen als je geen ruimte in je huis hebt of wanneer je op zoek bent naar een afwisselende workout. De voordelen die daar tegenover staan, wegen voor jou niet op tegen de nadelen.

Houd tot slot altijd de meest recente berichten op het gebied van crosstrainers in de gaten. De technologie ontwikkelt zich snel en het kan zomaar gebeuren dat voordelen en nadelen komen te vervallen. De prijs van crosstrainers kan bijvoorbeeld zakken of er kan een nieuw model op de markt komen dat aan al jouw eisen voldoet.