Thuisgym.nl

Voordelen crosstrainer

Een crosstrainer heeft een aantal voordelen, namelijk:

  1. Je traint al je spieren
  2. Het is niet belastend voor je gewrichten
  3. Je verbrand veel calorieën
  4. Je verbeterd je conditie

Lees hieronder alle voordelen bij het gebruik van een crosstrainer!

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Je traint al je spieren op een crosstrainer.
  • Trainen op een crosstrainer is niet blessure gevoelig.
  • Met een crosstrainer train je gemakkelijk en effectief thuis.

De grootste voordelen van een crosstrainer

De voordelen van een crosstrainer lopen sterk uiteen en het is goed mogelijk dat je ze niet allemaal zelf hebt kunnen bedenken. Dit zijn de voordelen die het vaakst worden genoemd als het om crosstrainers gaat.

Je traint al je spieren

Tijdens het trainen op een crosstrainer gebruik je je armen om aan de hendels te trekken en je benen om de pedalen in beweging te brengen. Tegelijkertijd span je je buikspieren aan om je lichaam rechtop te houden.

Bijna alle spiergroepen in je lichaam worden op een crosstrainer aangesproken, waardoor je in één sessie bijna je hele lichaam traint. Dit is een van de grootste voordelen voor mensen die niet zo veel tijd hebben om intensief te sporten.

Doordat er zoveel verschillende spiergroepen worden aangesproken is het vaak ook genoeg om alleen een crosstrainer in huis te hebben. Het is niet nodig om meer verschillende fitnessapparaten aan te schaffen om er zeker van te zijn dat je alle spieren in je lichaam effectief kan trainen.

Je gewrichten worden op een crosstrainer niet belast

De kans dat je op een crosstrainer een blessure oploopt is heel klein. Je voeten blijven de hele tijd in dezelfde positie staan, waardoor de schokbelasting zo goed als minimaal is. Je gewrichten hoeven geen klappen op te vangen, wat bij een loopband bijvoorbeeld wel zo is.

Ook je handen en armen maken continu dezelfde beweging, waardoor de kans zo goed als afwezig is dat je daar geblesseerd raakt.

Met een crosstrainer kan je goed afvallen

Op en crosstrainer gebruik je zowel je armen als je benen om de beweging te maken, waardoor je al snel zal merken dat je gewicht verliest. Een van de grootste voordelen van een crosstrainer is dat je daardoor ook over je hele lichaam gelijkmatig zal afvallen.

Bij trainen op een loopband zal je bijvoorbeeld eerst veel vet verbranden en spieren opbouwen in je onderlichaam, terwijl je armen hetzelfde blijven.

Daarbij is een training op een crosstrainer vrij intensief, waardoor je veel calorieën zal verbranden. Als extra stimulans kan je ervoor kiezen om een crosstrainer aan te schaffen die op de display laat zien hoeveel calorieën je per training hebt verbrand, voor een gemiddelde training zijn dat er ongeveer 700 per uur. Vet en calorieën verbranden is nog nooit zo makkelijk geweest!

Je conditie wordt heel snel beter

Een crosstrainer is niet alleen heel geschikt voor afvallen en calorieën verbranden, maar het is ook bij uitstek een cardio apparaat. Je lichaam gebruikt namelijk veel spieren, waardoor je hart- en longspieren hard aan het werk worden gezet. Daardoor is het erg geschikt om je conditie op te bouwen. Doordat de training niet erg belastend is, kan je het ook nog eens lang volhouden op een crosstrainer.

Op het trainen op een hometrainer krijg je bijvoorbeeld snel last van je rug of je billen en bij een loopband worden je benen al snel moe. Op een crosstrainer worden je spieren en gewrichten niet belast, waardoor je ook niet snel last krijgt van irritaties.

Ook om je conditie te verbeteren is het aan te raden om een van de vooraf ingestelde programma’s te volgen die speciaal gericht is op cardio. Vaak wordt daarbij je hartslag gemeten, zodat je een goed inzicht krijgt in wanneer je te veel van jezelf vraagt. Zo weet je zeker dat je niet te snel te veel wil doen en dat je effectief traint.

Een crosstrainer is gemakkelijk te gebruiken

De meeste crosstrainers hebben niet te veel extra toeters en bellen. Het apparaat spreekt voor zich, je gaat erop staan en je begint met je training. Dat is ook gemakkelijk voor mensen die geen ervaring met sporten hebben.

Verder is het ook bijna onmogelijk om de verkeerde beweging te maken op een crosstrainer. De doelgroep van de crosstrainer is daardoor erg groot, zowel jong als oud kan van het apparaat gebruikmaken. Je kan een crosstrainer goed zelfstandig gebruiken, je hebt geen assistentie nodig in de vorm van een trainer, waardoor het apparaat ideaal is voor thuis.

Een crosstrainer is veilig te gebruiken

Doordat je continu dezelfde beweging maakt, bestaat er weinig kans dat je tijdens het trainen van het apparaat af zal vallen. Ook voor ouderen of mensen met een blessure is een crosstrainer goed te gebruiken.

Voor extra zekerheid kan je er altijd voor kiezen om een model met anti-slip pedalen of extra veiligheidsriemen te kopen.

Dit is een van de voordelen die ervoor heeft gezorgd dat crosstrainers erg populair zijn voor thuisgebruik. Als je een gezin hebt met ervaren sporters en mensen die pas net beginnen met sporten, is een crosstrainer een fitnessapparaat dat door iedereen gebruikt kan worden.

Een grote doelgroep

Het is gemakkelijk om op de goede manier een crosstrainer te gebruiken en je spieren en gewrichten worden minimaal belast, daardoor is de doelgroep voor crosstrainers erg groot.

Daarbij is een crosstrainer ook geschikt voor iedereen omdat zowel beginners als ervaren sporters op een crosstrainer effectief kunnen trainen. Iemand die wil afvallen/vet wil verbranden kan voor een van de verschillende programma’s kiezen waarbij wordt getraind op de hartslag, maar iemand die juist met cardio bezig wil zijn kan het fitnessapparaat ook gebruiken.

Tijdens het trainen op een crosstrainer iets anders doen

Als je een crosstrainer in je huis neerzet kan je gemakkelijk iets anders doen terwijl je traint. De beweging is zo simpel dat je bijvoorbeeld ook even televisie kan kijken of een tijdschrift kan lezen.

Dit is een van de voordelen van een crosstrainer die vooral gewaardeerd wordt door mensen met een drukke levensstijl, zij kunnen tijdens het trainen even snel hun recente berichten bekijken en een paar mails versturen.

Daarbij kan een beetje afleiding ook helpen om je training op de crosstrainer langer vol te houden. Als je traint terwijl je naar je favoriete serie kijkt, zijn die 20 minuten zo voorbij.

Een crosstrainer heeft weinig onderhoud nodig

Het is belangrijk dat je je crosstrainer met regelmaat schoonmaakt, maar daar blijft het ook bij. De meeste crosstrainers vereisen geen onderhoud aan de binnenkant. Bij een loopband moet je bijvoorbeeld regelmatig controleren of er nog genoeg spanning op de riem staat en bij een hometrainer moet je zo nu en dan de behuizing losmaken om het vliegwiel stofvrij te maken.

Hoe vaker je een fitnessapparaat uit elkaar moet halen, hoe groter de kans is dat je een onderdeel kwijtraakt of per ongeluk stuk maakt.