beste crosstrainer

De beste crosstrainer kopen? We hebben een overzicht met de beste geteste crosstrainers van 2023 voor je gemaakt. Ook laten we je stap voor stap zien waar je op moet letten bij het vinden van een goede crosstrainer.

Hero crosstrainer mobiel

beste crosstrainer van 2023

Wanneer je thuis een crosstrainer hebt staan, kan je altijd aan je conditie werken. De prijs van een crosstrainer ligt tussen de €300 voor een goedkope crosstrainer en kan oplopen tot wel €3000 voor een professioneel model, het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor jou de beste crosstrainer is. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van welke wensen en doelen je hebt.

In dit artikel hebben we voor je uiteengezet hoe je de beste crosstrainer kiest, welke merken er op dit moment verkrijgbaar zijn en welke modellen er als beste uit de test zijn gekomen.

Bij het kopen van een crosstrainer zal je veel verschillende merken en modellen tegenkomen, van de virtufit iconsole ctr 2.1 tot de focus fitness fox 3 en focus fitness fox 5, maar wat is nou de beste crosstrainer van 2023? In dit gedeelte hebben we voor je op een rijtje gezet welke crosstrainers er als beste uit de test zijn gekomen.

Vind jouw nieuwe crosstrainer

Vind een goede crosstrainer door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

De beste geteste
crosstrainers van 2023.

De beste crosstrainers kopen

Roeitrainers zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. In de grote steden wereldwijd openen steeds meer roeistudio’s waar je groepslessen kan volgen en ook de serie House of Cards heeft ervoor gezorgd dat de voordelen van roeitrainers meer zijn belicht. Steeds meer mensen zitten er over na te denken om een roeitrainer voor thuis aan te schaffen. Zo kunnen ze op ieder moment van de dag even trainen, zonder dat ze daarvoor naar het water hoeven.

Wil jij ook graag een roeitrainer voor thuis kopen? Dan moet je eerst goed over een aantal eigenschappen nadenken. De beste roeitrainer voor jou sluit namelijk aan op je sportdoelen, je lichaam, je woning en je budget. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet waar je precies op moet letten wanneer je een roeitrainer wil kopen.

Crosstrainer keuzehulp

1/3
Waar moet de aandrijving van de crosstrainer zitten?
2/3
Wil je een hartslagmeter op de roeitrainer?
3/3
Hoe groot is het budget voor de crosstrainer?

Hoe kies je de beste crosstrainer

Bij het kopen van een crosstrainer zal je erachter komen dat er veel verschillende factoren zijn waar je rekening mee moet houden. Welke van deze factoren voor jou belangrijk zijn, hangt af van waarvoor je je crosstrainer wil gebruiken. In dit gedeelte hebben we alle factoren voor je op een rijtje gezet, zo weet je zeker dat je de beste keuze kan maken.

De positie van het vliegwiel

Bij crosstrainers wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten aandrijving. Een crosstrainer kan een vliegwiel aan de voorzijde hebben, een zogenaamde front driven crosstrainer, maar het vliegwiel kan ook aan de achterkant zitten, wat rear driven wordt genoemd. Allebei de aandrijvingen hebben invloed op hoe jij je training zal ervaren.

Front driven crosstrainer

Als het vliegwil van je crosstrainer aan de voorkant zit, maak je een kleinere beweging. Dat betekent dat je niet te veel kracht hoeft te zetten om te kunnen trainen. Deze crosstrainer is daardoor geschikt voor gebruikers die snel last krijgen van blessures of voor gebruikers die nog niet zo veel ervaring hebben en langzaam willen beginnen.

Rear driven crosstrainer

Trainen op een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterkant is veel intensiever, omdat je meer kracht moet zetten om het vliegwiel te laten bewegen. Deze crosstrainer is daardoor de beste keuze voor gebruikers die graag intensief willen trainen en door de lange paslengte is het ook de beste keuze voor iedere gebruiker die langer is dan 1.85.

Het gewicht van het vliegwiel

Hoe zwaarder het vliegwiel van een crosstrainer is, hoe meer kracht je moet zetten om het in beweging te krijgen. Voor intensieve gebruikers is een crosstrainer met een zwaar vliegwiel dus de beste keuze.

Een goedkope crosstrainer heeft vaak een vliegwiel met een gewicht tussen de 7 kg en 10 kg. Dit zorgt er ook voor dat de crosstrainer minder stabiel is. Bij een intensieve training zal het apparaat sneller gaan wiebelen en er bestaat ook een kans dat de onderdelen sneller slijten.

Voor intensief gebruik is een crosstrainer met een vliegwiel van ten minste 12 kg aan te raden. Je training verloopt daardoor soepeler en de crosstrainer zal ook minder snel slijten of kapot gaan.

Het type weerstand

De weerstand bij een crosstrainer wordt bepaald door de manier waarop het vliegwiel wordt afgeremd. Bij crosstrainers worden er drie verschillende soorten onderscheiden:

Magnetische weerstand

Bij magnetische weerstand zit er bij het vliegwiel een magneet die verder weg of dichterbij wordt bewogen. Dichtbij het vliegwiel zorgt voor meer weerstand en verder weg voor minder. Deze soort weerstand is niet heel nauwkeurig en daarbij ook heel vatbaar voor slijtage.

Elektromagnetische weerstand

Elektromagnetische weerstand werkt hetzelfde, alleen wordt hier elektrisch bepaald. Deze vorm is daardoor iets nauwkeuriger dan de gewone magnetische weerstand, maar ook duurder.

Luchtweerstand

De beste crosstrainers zijn uitgerust met luchtweerstand en worden vaak voor professioneel gebruik ingezet. Luchtweerstand op het vliegwiel voelt tijdens het trainen erg natuurlijk aan en zorgt voor een vloeiende beweging. Er is bij deze weerstand aanzienlijk minder kans op slijtage, maar het is wel de meest luidruchtige vorm.

Het aantal verschillende trainingsprogramma’s

Trainen op een crosstrainer gaat veel makkelijker als je uit meerdere trainingsprogramma’s kan kiezen. Als je bijvoorbeeld wil afvallen met een crosstrainer is het handig als er veel verschillende soorten programma’s zijn die je kunnen helpen om tijdens het sporten de juiste hartslag aan te houden en zo veel mogelijk calorieën te verbranden.

Een goedkope crosstrainer heeft geen of minder dan 10 trainingsprogramma’s, crosstrainers uit de middenklasse zullen tussen de 10 en 20 verschillende trainingsprogramma’s aanbieden en bij de duurdere modellen kan je het aantal vaak uitbreiden door de crosstrainer via bluetooth aan te sluiten op je smartphone of tablet.

Voor beginners is het aan te raden om een crosstrainer uit te zoeken die veel programma’s aanbiedt. Zo weet je zeker dat je altijd wordt gemotiveerd om te trainen. Ben je prima zelf in staat om te bepalen wat voor jou het beste werkt? Dan zijn trainingsprogramma’s geen prioriteit.

Kijk daarbij ook altijd naar het soort programma’s die worden aangeboden en of die bij je trainingsdoelen passen. Je hebt niks aan veel programma’s met een interval training als dat niet is waar je naar op zoek bent.

De paslengte

Een goede crosstrainer is afgesteld op jouw lichaam. Als je 1.90 m bent, heb je een langere paslengte nodig dan wanneer je maar 1.70 bent. Een crosstrainer met een lengtepas van 40 centimeter is bijvoorbeeld niet geschikt voor lange mensen, omdat dit te kort is om comfortabel te kunnen trainen.

Als je een crosstrainer voor thuis wil kopen is het belangrijk dat je goed nadenkt over de lengte van iedereen die de crosstrainer zal gebruiken. In sommige gevallen is het een goed idee om voor een crosstrainer met een verstelbare paslengte en verstelbare pedalen te kiezen. Zo’n crosstrainer is geschikt voor gebruikers met verschillende lengtes.

Het maximaal belastbaar gewicht

De beste crosstrainer voor jou houdt rekening met je gewicht en de intensiteit van je training. Als het maximaal belastbare gewicht tussen de 100 en 125 kg ligt, bestaat de kans dat de crosstrainer tijdens je training niet stabiel zal blijven staan.

Bij het kopen van een crosstrainer voor thuisgebruik moet je dus eerst nadenken over de personen die de crosstrainer gaan gebruiken en hoe intensief zij willen trainen. Voor verschillende gebruikers die een intensieve full body workout willen doen is een crosstrainer met een belastbaar gewicht tussen de 125 kg en 140 kg de beste keuze.

De informatie die op de display wordt weergegeven

Wat voor jou de beste crosstrainer voor thuis is hangt ook sterk af van de informatie die op de display wordt weergegeven. Wil je graag calorieën verbranden? Dan heb je informatie over je hartslag en je calorieverbruik nodig. Wil je juist trainen om je conditie op te bouwen? Dan heb je informatie over je snelheid en je tijd nodig.

Tijdens je training de juiste informatie krijgen kan ervoor zorgen dat je je crosstrainer op de juiste manier gebruikt, omdat je weet waar je mee bezig bent. De beste crosstrainers geven je informatie over de afstand, calorieverbruik, hartslag, snelheid, tijd, energieverbruik en het wattage.

Verschillende merken crosstrainers: welke is het beste

Bij het kopen van een crosstrainer zal je over het algemeen 2 merken tegenkomen: sole fitness en life fitness. Maar wat is nu het verschil?

Crosstrainers van sole fitness

Een crosstrainer van het merk sole fitness zal je tussen de €1000 en €2000 moeten betalen, wat een flinke investering is voor een crosstrainer voor thuisgebruik. Daar staat tegenover dat je een crosstrainer met een groot aantal programma’s krijgt die in veel testen als best beoordeeld is. De kwaliteit van de crosstrainer is goed en kan zelfs als semi professioneel worden getypeerd. Sole Fitness is zelfs zo zeker van de kwaliteit van de crosstrainers die zij leveren, dat ze een levenslange garantie geven op het laswerk en het frame van de crosstrainer. De onderdelen hebben ook een bovengemiddeld lange garantie, waardoor je er zeker van kan zijn dat je aankoop een leven lang mee zal gaan, ook als je je crosstrainer intensief gebruikt.

Voor de zwaardere sporters is het zeker aan te raden om een crosstrainer van sole fitness aan te schaffen, omdat de meeste crosstrainers van dit merk een belastbaar gewicht tussen de 140 kg en 160 kg hebben. Het vliegwiel is vaak rond de 20 kg, waardoor de beweging op de crosstrainer heel natuurlijk aanvoelt.

Crosstrainers van life fitness

Een andere optie is een crosstrainer van life fitness. Bij dit merk krijg je ook een groot aantal programma’s en een semi professioneel model waar je intensief op kunt trainen. Ook de verschillende modellen van life fitness komen vaak als beste crosstrainer uit de test en ze staan ook hoog in de lijstjes met crosstrainers die het best beoordeeld en het best verkocht worden.

De prijs van een crosstrainer van life fitness ligt vaak nog iets hoger, je moet verwachten dat je ten minste €2000 euro zal betalen voor het instapmodel. Het belastbaar gewicht van de crosstrainers ligt ook bij life fitness tussen de 140 kg en 160 kg, waardoor ze geschikt zijn voor langdurig en intensief gebruik door iedere soort gebruiker.

De meeste crosstrainers in het assortiment zijn ook uitgerust met een borstband die zorgt voor een nauwkeurige hartslagmeting, waardoor jij je workout altijd op het meest optimale niveau kan uitvoeren.

Virtufit

Ben je op zoek naar een crosstrainer die iets betaalbaarder is? Dan zal je bij het merk Virtufit waarschijnlijk de beste crosstrainer vinden. Het goedkoopste model kost rond de €350 en voor het duurste model moet je ongeveer €1750 betalen. Ze hebben voor ieder budget een passende crosstrainer en daardoor is virtufit vaak terug te vinden in de lijstjes met crosstrainers die het best verkocht worden.

Bij de goedkopere modellen moet je er rekening mee houden dat het aantal progamma’s tussen de 5 en de 15 zal liggen en dat je deze niet kan aanpassen door bijvoorbeeld extra trainingsprogramma’s te downloaden via je telefoon. Daarnaast hebben deze crosstrainers vaak ook een lager belastbaar gewicht en kunnen ze niet altijd langdurig intensief gebruikt worden.

Train je vaak en hard? Dan is het verstandig om te investeren in je fitnessapparatuur en voor een iets duurdere crosstrainer te kiezen.