professionele crosstrainer

Zit je erover na te denken om een professionele hometrainer te kopen, maar weet je nog niet of het voor jou de beste keuze is? Maak je geen zorgen, want in dit artikel hebben we alles wat je moet weten over professionele crosstrainers voor je op een rijtje gezet.

Hero crosstrainer mobiel

Beste professionele crosstrainer van 2023

Een professionele crosstrainer is lang niet alleen voor echte atleten. Als jij waarde hecht aan een duurzaam apparaat waarop je optimaal en intensief kan sporten is het zeker de moeite waard om te investeren in een goede crosstrainer. Voor een professionele crosstrainer kan je het beste kijken naar de merken sole fitness, flow fitness en life fitness.

Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt met de beste professionele crosstrainers van 2023.  Alle crosstrainers  zijn uitvoerig getest, om te bekijken of ze wel echt professioneel genoemd mogen worden.. Je kunt er zeker van zijn dat je alleen de beste professionele crosstrainers van 2023 in ons overzicht ziet. 

Vind jouw nieuwe crosstrainer

Vind een goede crosstrainer door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

De beste geteste
crosstrainer van 2023.

Wat is een professionele crosstrainer

In de eerste plaats wil je natuurlijk weten wat het verschil is tussen een normale crosstrainer en een (semi) professioneel model.

Het grootste verschil is dat een crosstrainer voor professioneel gebruik geschikt is om intensief gebruikt te worden. Je moet daarbij denken aan ongeveer 5 á 7 uur per dag en in sommige gevallen zelfs meer.

Voor thuisgebruik is een professionele crosstrainer dus heel handig als er meerdere mensen zijn die het apparaat gedurende de dag intensief willen gebruiken.

Er is ook een groot verschil in kwaliteit tussen een normale crosstrainer en een crosstrainer voor (semi) professioneel gebruik. Sommige mensen willen een crosstrainer namelijk niet per se meerdere uren per dag gebruiken, maar hechten wel veel waarde aan de kwaliteit.

Een professionele crosstrainer is stevig gebouwd en je kan ervan uitgaan dat hij voor een langere tijd mee zal gaan. De onderdelen slijten niet snel en ook als er wel iets kapot gaat, heb je vaak een levenslange garantie en voor veel mensen is dat een geruststellend idee.

Crosstrainer keuzehulp

1/3
Waar moet de aandrijving van de crosstrainer zitten?
2/3
Wil je een hartslagmeter op de roeitrainer?
3/3
Hoe groot is het budget voor de crosstrainer?

De voordelen van professionele crosstrainers

Daarnaast heeft het natuurlijk ook een aantal voordelen voor je training als je een professionele crosstrainer hebt. Voor professioneel gebruik heb je veel meer verschillende en meer uitgebreide functies die we hieronder voor je hebben uitgelicht.

Belastbaar gewicht

Een professionele crosstrainer heeft vaak een maximaal belastbaar gewicht tussen de 120 kg en 150 kg, waardoor hij voor zo goed als iedere gebruiker geschikt is.

Dit zorgt ervoor dat de crosstrainer ook tijdens een hele intensieve training stabiel blijft staan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het apparaat tijdens het trainen zal wiebelen en ook de onderdelen zullen tegen een stootje kunnen.

Bij een niet-professionele crosstrainer zullen na een tijdje een aantal onderdelen vervangen moeten worden, omdat ze niet gemaakt zijn voor lang en intensief gebruik.

Gewicht vliegwiel

Het gewicht vliegwiel is erg belangrijk voor je training. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender de beweging aanvoelt. Een professionele crosstrainer heeft vaak een zwaar vliegwiel van tussen de 15 kg en 20 kg, waardoor je een natuurlijke ervaring krijgt.

Een zwaar vliegwiel maakt het ook mogelijk om intensief te trainen, omdat je meer kracht moet zetten om het vliegwiel in beweging te krijgen. Wanneer het gewicht van het vliegwiel tussen de 7 kg en 10 kg ligt, kan het hoogste weerstandsniveau al snel te weinig zijn om je van een goede cardio training te voorzien.

Meer verschillende programma’s

Een professionele crosstrainer kan vaak worden aangesloten op je smartphone of tablet, waardoor je uit oneindig veel trainingsprogramma’s kunt kiezen. Dat is vooral erg handig als je traint met een bepaalde doelstelling.

Er zijn namelijk verschillende programma’s die je kunnen helpen met het opbouwen van je conditie of met het verbranden van calorieën. Dit maakt je training gemakkelijker, uitdagender en ook een stuk leuker. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het zoeken naar de juiste training.

De weerstand

De weerstand op een crosstrainer kan op verschillende manieren geregeld worden. De meeste professionele crosstrainers hebben een elektromagneetrem of luchtweerstand die heel nauwkeurig in te stellen is.

Deze zorgen ervoor dat je hele kleine verschillen in de weerstand kan aanbrengen, waardoor je altijd in staat bent om het optimale uit je training te halen.

Aantal weerstand niveau’s

Doordat je de weerstand zo nauwkeurig geregeld kan worden, heb je ook een groot aantal weerstandsniveaus. De gemiddelde crosstrainer voor professioneel gebruik heeft er ongeveer 32.

Dit zorgt ervoor dat je je crosstrainer heel lang kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld heel comfortabel kan sporten op weerstandsniveau 8, heb je nog 24 niveau’s over om je lichaam uit te dagen.

Bij een normale crosstrainer is het aantal weerstandsniveaus vaak beperkt tot 8 á 10, waardoor je er als intensieve sporter al snel niet meer uitgedaagd zal worden.

Weergave op de display

Voor een goede training is het belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie van de display kan lezen. Denk daarbij aan het volgende:

  • Afstand
  • Calorieverbruik
  • Hartslag
  • Snelheid
  • Trainingsduur
  • Energieverbruik
  • Slagen per minuut (RPM)
  • Wattage

Een crosstrainer voor professioneel gebruik weergeeft vaak al deze informatie, waardoor jij je training beter kan optimaliseren. Je kunt je bewegingen aanpassen aan je fitnessdoelstellingen en bijvoorbeeld je snelheid verhogen of op een bepaalde hartslag trainen om zo veel mogelijk calorieën te verbranden.

Koppeling met smartphone en tablet

Zoals al eerder gezegd kan je professionele crosstrainers vaak koppelen aan een smartphone, tablet of ander apparaat. Hierdoor krijg je na het trainen een goed beeld van wat je hebt gedaan.

In sommige gevallen kan je je gegevens opslaan in een app en later analyseren, waardoor je je workout kan optimaliseren.