Thuisgym.nl

Loopband

Heb je hulp nodig bij het kopen van een loopband? Dan zit je hier goed. Op deze pagina vind je informatie over verschillende loopbanden en de meest gestelde vragen die je kunnen helpen bij het kopen van een loopband.
Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een loopband kun je binnen hardlopen/ wandelen.
  • Een loopband is minder belastend voor je lichaam.
  • Er zijn 2 soorten loopbanden: een manuele en elektrische loopband.

Wat is een loopband?

Een loopband is een fitnessapparaat dat je kan gebruiken om binnen te hardlopen of te wandelen. Je kan hem gebruiken om te werken aan je snelheid of conditie, maar ook als je graag wat gewicht wil verliezen.

Je vind het apparaat in de sportschool, maar er zijn ook veel mensen die thuis een loopband hebben staan. Het grootste voordeel van een loopband is dat je ook kan trainen als je niet naar buiten kan. Op iedere loopband staan ook een aantal programma’s ingesteld die je kunnen helpen bij het bereiken van verschillende fitnessdoelen en daarnaast kan je op een loopband ook een hellingshoek instellen en zo trainen op oppervlakken die niet recht zijn. Een loopband kan worden gebruikt als vervanging voor buiten hardlopen, maar ook als aanvulling op je training.

Hoe werkt een loopband?

Een loopband werkt eigenlijk heel simpel. Om het loopoppervlak zit een band gespannen, die wordt aangedreven door een motor. Op de display van de loopband kan je zelf instellen hoe snel de band beweegt. Als je de loopband bijvoorbeeld instelt op 12 km h, gaat de band draaien en moet jij blijven lopen om te zorgen dat je er niet af valt.

Hoe geavanceerder de loopband is, hoe meer opties je kan instellen. Je kan bijvoorbeeld ook instellen dat je 12 km in totaal wil lopen en dan stopt de band automatisch als je die afstand hebt afgelegd. Loopbanden hebben ook vaak een aantal programma’s die een training voor je uitstippelen en automatisch de snelheid, hellingshoek en afstand voor je aanpassen.

Verschillende soorten loopbanden

Loopbanden kunnen worden ingedeeld in twee verschillende categorieën: de elektrische loopband en de manuele loopband. In dit stukje kan je lezen wat het verschil precies is.

Elektrische loopband

Een elektrische loopband wordt aangedreven door een motor en werkt zoals hierboven is beschreven. De band beweegt en daardoor wordt de gebruiker aangespoord om te lopen. Een elektrische loopband kan alleen worden gebruikt als hij is aangesloten op een stroomvoorziening en is daardoor niet geschikt om overal te plaatsen. Daar staat tegenover dat je op een elektrische loopband wel veel opties hebt om je training te optimaliseren.

Manuele loopband

Een manuele loopband ziet er hetzelfde uit als een elektrische loopband, maar heeft geen motor. Bij een elektrische loopband gaat de gebruiker bewegen omdat de band draait en bij een manuele loopband werkt dat precies andersom, de band gaat draaien omdat de gebruiker beweegt. Je hoeft een manuele loopband dus niet aan te sluiten op een stopcontact en daardoor kan je hem overal plaatsen. Doordat manuele loopbanden geen motor hebben, zijn ze vaak ook een stuk goedkoper. Het nadeel is wel dat je geen opties in kunt stellen en vaak is een manuele loopband niet stevig genoeg om intensief op te trainen.

Veelgestelde vragen over een loopband

Als je een loopband voor thuis wil kopen, heb je vast nog een aantal vragen. In dit gedeelte vind je het antwoord op de vragen over loopbanden die het meest worden gesteld.

Welke spieren train ik met een loopband?

Met een goede training op een loopband kan je eigenlijk alle spieren trainen, maar het zijn natuurlijk vooral de spieren in je onderlichaam die aan bod komen. Je gebruikt de spieren in je bovenbeen en je billen om jezelf bij iedere stap af te zetten en met je kuiten vang je alle klappen op.

Ook je buikspieren worden bij een training op een loopband aan het werk gezet. Tijdens het lopen beweeg je je bovenlichaam namelijk zachtjes heen en weer, wat ervoor zorgt dat je schuine buikspieren sterker worden.

Voor welke trainingsdoelen kan ik een loopband gebruiken?

Het is niet voor niks dat iedere sportschool meerdere loopbanden heeft staan, je kunt er namelijk heel veel verschillende trainingsdoelen mee bereiken. Je kan hem gebruiken om je conditie op peil te houden, maar ook om calorieën te verbranden en je snelheid te verbeteren. Het voordeel van trainen op een loopband is dat je vaak tegelijkertijd aan meerdere doelen werkt.

Je kan ook een loopband kopen als je alleen wil wandelen of als je herstellende bent van een blessure. De band gaat zo hard als jij wil, of dat nou 20 km h is of maar 2 km h. Ook ouderen kunnen een loopband gebruiken om fit en soepel te blijven.

Kan ik een loopband thuis zelf monteren?

Over het algemeen zijn loopbanden heel gemakkelijk zelf in elkaar te zetten. Er zijn vaak maar een paar onderdelen die op elkaar moeten worden gemonteerd en daarvoor kan je gewoon de handleiding volgen.

Als je echt het zekere voor het onzekere wil nemen, kan je een loopband kopen bij een leverancier die hem ook komt installeren of zelf een installateur inhuren.

Hoe accuraat zijn de gegevens op de display?

Een loopband wordt aangestuurd door een motor en daardoor kan jij bepalen hoe hard je gaat. Als de display aangeeft dat je 16 km h gaat, dan mag je ervan uitgaan dat dat ook zo is. Ook de afstand kan een loopband goed meten, als je bijvoorbeeld van tevoren instelt dat je 20 km wil hardlopen, stopt de loopband automatisch als die afstand is bereikt.

Op een loopband kan je ook vaak informatie vinden over het aantal calorieën dat je hebt verbrand en dat is minder accuraat. Hoeveel calorieën je met een training verbrandt is namelijk afhankelijk van een aantal externe factoren zoals je leeftijd, lengte en gewicht. Het getal dat op de display staat is dus meer een schatting. Je moet dus geen loopband kopen als je op zoek bent naar deze informatie. Op internet kan je veel tabellen vinden waarbij je zelf ook ongeveer kan uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt als je een bepaalde tijd op maximale snelheid loopt.

Is het hardlopen op een loopband makkelijker dan buiten?

Hoe makkelijk het is om op een loopband te trainen hangt helemaal af van de persoon. Binnen heb je natuurlijk geen last van weerstand of een oneven ondergrond, maar voor sommige mensen is het mentaal wel heel zwaar om op een loopband te trainen. Zij missen de afleiding die je buiten hebt. Zij lopen bijvoorbeeld met gemak 20 km buiten, maar kunnen dit niet volhouden op een loopband.

Anderen vinden trainen op een loopband juist veel makkelijker. Ze hebben het gevoel dat de loopband eigenlijk al het zware werk doet en dat ze minder fysieke inspanning moeten leveren om dezelfde afstand te lopen. Ze zetten de band aan op bijvoorbeeld 16 km h en vervolgens lopen ze met het verstand op nul door.

Zijn loopbanden meer of minder belastend voor je lichaam?

Over het algemeen is lopen op een loopband minder belastend voor je lichaam dan wanneer je buiten loopt. Een goede loopband absorbeert namelijk een gedeelte van de schokken die je spieren en gewrichten normaal opvangen. Daarbij is bij het trainen op een loopband de ondergrond altijd gelijk, waardoor je lichaam zich niet de hele tijd hoeft aan te passen, dat loopt veel ontspannender.

Daar staat tegenover dat het constant lopen op dezelfde ondergrond ervoor kan zorgen dat sommige spieren en gewrichten juist worden overbelast, maar dat is alleen op de lange termijn en bij intensief gebruik.

Een loopband kopen is dus een goed idee als je je trainingen genoeg afwisselt en ook buiten blijft hardlopen.

Wat is het verschil tussen een loopband van €400 en van €3000?

Wil je een loopband kopen? Dan zal je opvallen dat de prijzen nogal uiteen kunnen lopen. Er zijn al loopbanden vanaf €400, maar de prijs kan ook oplopen tot in de duizenden euro’s. Over het algemeen geldt dat hoe duurder een loopband is, hoe steviger de buitenkant is en hoe sterker de motor zal zijn. Je mag er dus vanuit gaan dat een dure loopband veel langer mee zal gaan en beter geschikt is om intensief op te trainen.

Welke loopband jij nodig hebt, is afhankelijk van wat je wil. Kijk altijd naar het maximale belastbare gewicht, de lengte van het loopoppervlak, het aantal programma’s, het motorvermogen en de maximale hellingshoek. Kijk daarnaast ook of een inklapbare loopband misschien iets voor jou is. Een inklapbare loopband is namelijk vaak iets goedkoper en ook nog eens makkelijk op te bergen.

Hoe vaak kan ik een loopband gebruiken?

Zo lang je gewend bent om op een loopband te rennen, kan je hem elke dag gebruiken. Je moet dit wel opbouwen, je kan niet vanuit het niets beginnen met intensief trainen. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan de manier van hardlopen of wandelen en bouw dat langzaam op.

Elke dag 30 minuten hardlopen op een gematigd tempo is goed om je lichaam in conditie te houden en fit te blijven, maar waak er altijd voor dat je niet te intensief traint en je spieren overbelast. Je moet altijd luisteren naar je lichaam en een dag wandelen of helemaal niet trainen als je last krijgt van pijn.