Thuisgym.nl

Nadelen loopband

Een loopband heeft een aantal nadelen, namelijk:

  1. Je rent binnen
  2. Je hebt geen luchtweerstand
  3. De ondergrond is hetzelfde

Benieuwd naar alle nadelen? Lees deze hieronder!

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een loopband binnen adem je minder frisse lucht in dan buiten.
  • Trainen op een loopband kan eentonig worden.
  • Een goede loopband kan erg prijzig zijn

Je bent binnen

Een van de grootste voordelen van hardlopen is voor de meeste mensen dat je even buiten loopt en een frisse neus kan halen. Bij een loopband vervalt dit voordeel, want je traint alleen maar binnen. Zeker in de sportschool vinden veel mensen het niet prettig dat de omgeving waarin je traint zo klinisch is en je vaak een onaangenaam uitzicht hebt op mensen die met fitness bezig zijn.

Het is anders dan buiten lopen

Een ander nadeel dat vaak genoemd wordt is dat mensen hardlopen op een loopband lastiger vinden. Tijdens het buiten lopen word je gemakkelijk op een positieve manier afgeleid door de dingen waar je langs loopt op straat en mensen die je tegenkomt. Op een loopband kan je alleen maar kijken naar wat er voor je gebeurt en dat zorgt ervoor dat sommige mensen het niet fijn vinden om op een loopband te trainen.

Er is geen luchtweerstand

Daarbij heb je bij een loopband ook geen invloed van andere elementen die je alleen buiten kan vinden. Voor veel mensen is bijvoorbeeld de luchtweerstand belangrijk, of vinden ze het juist heel fijn om in het donker te hardlopen. Luchtweerstand kan wel enigszins worden nagebootst door bijvoorbeeld met een ventilator te trainen, maar het is toch niet hetzelfde als buiten.

De ondergrond is altijd hetzelfde

Ook de ondergrond is voor veel mensen een probleem. De band van een loopband voelt altijd hetzelfde aan en voor sommige mensen is het juist fijn als ze buiten afwisselend op een harde, hoge of oneven ondergrond lopen. Het asfalt naast de straat loopt bijvoorbeeld weer heel anders dan de harde grond van een bospaadje en soms ligt de grond iets hoger of loop je op een helling, waardoor je voeten zich moeten aanpassen.

Lopen op een loopband maakt veel lawaai

Iedere keer als je voet de band raakt, hoor je een soort doffe knal en dat is nogal een verschil met buiten lopen. De meeste mensen vinden dit geluid erg irritant en zij hebben er zo veel last van dat ze niet in staat zijn om zich hier gedurende het hardlopen voor af te sluiten.

Als je een loopband bij je thuis neerzet, dan kan het ook zijn dat het geluid doordringt tot andere verdiepingen en daarmee kan je ook anderen tot last zijn. Ben jij iemand die zich gemakkelijk door dit soort geluiden laat afleiden? Dan is een loopband voor jou niet de beste keuze.

Het kan heel saai zijn

Een stuk buiten gaan lopen zorgt ervoor dat je altijd de keuze hebt over welke route je aflegt. De ene keer ga je aan het einde van de weg links en de volgende keer misschien niet. Als je zin hebt in een route waar het druk is, dan kies je daarvoor, maar je kan er ook voor kiezen om de drukte juist te vermijden.

Bij een loopband ben je echter altijd op dezelfde plek aan het trainen en voor veel mensen is dat te saai en werkt het demotiverend. Je snelheid is bijvoorbeeld altijd gelijk en het komt nooit voor dat je een stukje zal moeten wandelen omdat er bijvoorbeeld een stoplicht op rood staat.

Een goede loopband is erg prijzig

Als je graag een loopband wil gebruiken als alternatief voor buiten hardlopen, dan moet je wel bereid zijn om te investeren. Wanneer je een slechte loopband koopt, die bijvoorbeeld een harde band met weinig vering heeft, kan dat een risico zijn voor je gewrichten en de rest van je lichaam. Wanneer je op een ondergrond loopt die te hard is, kan je lichaam namelijk te veel belast worden.

Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat je je loopband te snel beu bent. Als je al een tijdje aan het lopen bent, dan is het fijn als je een loopband hebt die je gemotiveerd kan houden door bijvoorbeeld je calorieën te tellen of door verschillende soorten trainingen aan te bieden. Voor een basisklasse loopband betaal je al snel €800 een topmodel kost echter al snel rond de €1200.

Je traint andere spieren

De beweging die je bij een training op een loopband maakt, is anders dan bij buiten lopen. Bij een loopband beweegt namelijk de ondergrond voor jou op het tempo dat je hebt aangegeven, terwijl je bij een training buiten juist zelf snelheid moet maken. De spieren in je hamstrings worden bij een training op een loopband veel minder gebruikt dan wanneer je buiten traint.

Een loopband is niet geschikt om te trainen voor een wedstrijd

Omdat je tijdens het lopen op een loopband geen last hebt van je omgeving, vinden veel mensen het lastig om daarna op dezelfde manier buiten te gaan lopen. Lopen in de wind, regen, warmte of juist kou niet te vergelijken met trainen onder omstandigheden die altijd gelijk zijn. De weersomstandigheden kunnen invloed hebben op je snelheid, maar ook op de intensiteit van je trainingen.

Als je altijd hebt getraind op een loopband en je moet ineens buiten een wedstrijd lopen, dan is de kans groot dat je niet goed weet hoe je snelheid moet maken en houden en dat je misschien te veel wordt afgeleid door de weersomstandigheden. Daarnaast train je op een loopband ook niet goed hoe je je tempo vast moet houden terwijl je loopt. Doordat de band blijft draaien, hoef je zelf geen enkele moeite te doen om een bepaald tempo aan te houden, de loopband doet al het werk voor je.

Bij trainen op een loopband krijg je sneller blessures

Bij een training op een loopband, worden je pezen en gewrichten meer belast door de harde ondergrond, wat ervoor kan zorgen dat je sneller blessures krijgt. De belasting van je achilleshiel is op een loopband aanzienlijk hoger dan bij het trainen op de weg.

Daarnaast maak je op een loopband ook altijd dezelfde beweging in hetzelfde tempo, waardoor je spieren en gewrichten iedere keer dezelfde belasting te verduren krijgen. Dit vergroot het risico op overbelasting. Als je op een loopband gaat trainen, is het altijd belangrijk dat je je spieren goed opwarmt en ook weer laat afkoelen.

Je bent te veel met andere dingen bezig

Als je op een loopband staat, krijg je constant informatie over je sessie. Hij geeft bijvoorbeeld aan hoeveel calorieën je hebt verbrand, hoeveel kilometer je hebt afgelegd en wat het percentage van de helling is. Veel mensen vinden het niet prettig om zo veel informatie te krijgen, omdat dat ze daarvan het gevoel krijgen dat ze meer moeten dan ze aankunnen. Ze gaan bijvoorbeeld harder lopen dan comfortabel is omdat ze een hogere snelheid willen halen.

Tot slot

Het hardlopen op een loopband heeft zowel voordelen als nadelen en het is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur wat er voor jou zwaarder weegt. Voor de een is afwisseling tijdens het lopen heel belangrijk en voor een ander is het juist fijn dat een training op een loopband constant hetzelfde is.

Ben je er nog niet helemaal uit? Dan kan je op deze website ook een rijtje met voordelen vinden, het is verstandig om die eerst te lezen voordat je je keuze gaat maken.