goedkope loopband

Wil je graag een loopband, maar weet je nog niet zeker of je het maximale eruit zal halen? Dan overweeg je misschien om eerst een goedkope loopband aan te schaffen en te kijken of het iets voor jou is. Om je te helpen bij je keuze hebben we hier alvast voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over goedkope loopbanden.

Hero loopband mobiel

Beste goedkope loopband van 2023

Een loopband aanschaffen kan best een aanslag zijn op de portemonnee. De prijs ligt gemiddeld tussen de €400 en €2000. Je hoeft echter niet heel veel neer te leggen voor een goede loopband, want ook de goedkopere modellen hebben leuke extra’s! We selecteren voor jou de beste goedkope loopband. De definitie van een ‘goedkope loopband’ verschilt voor iedereen en is afhankelijk van je budget. Een loopband is nu eenmaal een duurdere aanschaf. Om de beste goedkope loopband te kunnen kiezen hebben we de bovengrens op €700 gezet.

De goedkoopste loopband is ongeveer €290. Binnen deze marge zitten aardig wat loopbanden. Er is dus zat keuze, maar waar let je nu op bij de aanschaf van een loopband? En waarom is de ene loopband beter dan de andere? We zetten voor jou op een rij wat de goedkope loopband te bieden heeft en welke modellen we aanraden op basis van de prijs-kwaliteit verhouding.

Vind jouw nieuwe loopband

Vind een goede loopband door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

De beste geteste
loopbanden van 2023.

Wanneer is een loopband goedkoop

Online kan je loopbanden vinden met een prijs tussen de €400 en €3000 en dat is natuurlijk nogal een verschil. Loopbanden die minder dan €400 kosten, zijn vaak niet elektrisch, maar manueel, wat betekent dat je hem niet op het stopcontact kan aansluiten maar zelf moet aandrijven. De ervaring bij zo’n manuele loopband is heel anders en daarom is het niet aan te raden om deze aan te schaffen in plaats van een wat duurdere elektrische loopband.

Het loopvlak is bijvoorbeeld een stuk korter, waardoor mechanische loopbanden niet geschikt zijn voor een training waarbij je veel snelheid wil maken en vaak is een manuele loopband ook niet stevig genoeg om op te hardlopen. Let bij je zoektocht naar een goedkope loopband dus altijd op of het om een elektrische of een manuele loopband gaat, zo voorkom je dat je een loopband koopt waarop je niet kan trainen zoals je dat graag wil.

Loopband keuzehulp

1/3
Wil je de loopband kunnen inklappen?
2/3
Wil je een hartslagmeter op de loopband?
3/3
Hoe groot is het budget voor de loopband?

Koopgids: een goedkope loopband kopen

Wil je een goedkope loopband kopen? Dan moet je er rekening mee houden dat je op een aantal opties en functies zal moeten inleveren. In dit gedeelte kan je lezen waar je op moet letten als je een goedkope loopband wil kopen, zodat je kan filteren wat voor jou belangrijk is en de beste keuze kan maken!

Het vermogen/de motor

De kans is groot dat een goedkope loopband een motor met een wat lager vermogen heeft dan een duurder exemplaar. Een loopband die geschikt is voor beginners, moet ten minste 1,5 pk kunnen leveren tijdens de gehele training en tijdens de piek moet de motor kunnen oplopen tot 3 pk. Voor meer geavanceerde lopers wordt het aangeraden om een motor met een continu vermogen van ten minste 3 pk aan te houden en een piekvermogen van 4,5.

Schat voor jezelf in wat voor motorvermogen jij nodig hebt en vergeet daarbij niet dat je door het trainen steeds beter zal worden en dus ook een steeds betere motor nodig zal hebben. Je kan beter een loopband kopen die in het begin misschien een iets te sterke motor heeft, dan dat je er achteraf achterkomt dat je loopband niet langer voldoende capaciteit heeft voor jouw behoeftes.

Het gewicht

Een goede loopband, net als ieder ander fitnessapparaat, weegt al snel 150 kg en dat is ook nodig om het gewicht van je bewegende lichaam aan te kunnen. Goedkope loopbanden zijn vaak wat minder zwaar en dat zal ervoor zorgen dat je tijdens het trainen merkt dat hij niet stabiel is als je snelheid maakt. Dit is niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn als je niet stabiel op de band staat. Je maakt bijvoorbeeld meer kans op blessures door overbelasting en je kan van de band af vallen.

In dit geval geldt dus hoe zwaarder, hoe beter en je moet er rekening mee houden dat je bij een lichte loopband gebonden bent aan een maximale snelheid waardoor je in sommige gevallen niet verder komt dan wandelen.

Het loopoppervlak

Goedkope loopbanden zijn niet alleen lichter, ze zijn vaak ook een stuk kleiner, waardoor je minder loopoppervlak over hebt. Je moet er rekening mee houden dat je met een breed loopoppervlak meer ruimte hebt om naar links en rechts te bewegen. Mensen die net beginnen met hardlopen hebben een breed loopvlak nodig, omdat zij nog niet altijd recht vooruit lopen en veel zwalken. Voor beginnende renners wordt een loopoppervlak van ten minste 50 cm breedte aangeraden, alle loopbanden met een loopvlak dat smaller is dan 50 cm zijn alleen geschikt voor ervaren lopers.

Ook die diepte van het loopvlak is belangrijk voor de kwaliteit van je loop. Loopbanden die inklapbaar zijn hebben vaak een loopvlak van 120 cm diepte en dat is relatief kort. Daardoor zijn dit soort loopbanden niet geschikt om lange passen op te maken. Voor renners met lange benen zal deze loopband bijvoorbeeld niet comfortabel genoeg zijn. Wil jij een loopband kopen? Let dan altijd op de lengte van je benen en kijk hoe lang de passen zijn die je maakt. Dit kan je heel gemakkelijk thuis opmeten.

Het aantal functies

Als je graag goede prestaties wil leveren, dan kan je er baat bij hebben om te investeren in een loopband waarbij veel informatie op de display staat. Afhankelijk van je doelen kan je informatie over je hartslag, het aantal verbrande calorieën, de gelopen kilometers en je snelheid gebruiken om het maximale uit je work-out te halen. Goedkope loopbanden laten niet altijd alle informatie zien en in sommige gevallen kan je ook beperkt worden doordat er bijvoorbeeld een maximale snelheid is.

Daarnaast hebben duurdere loopbanden ook vaak de optie om trainingsprogramma’s te volgen die bijvoorbeeld gericht zijn op cardio of het verbeteren van je snelheid. Bij een echt goede loopband heb je vaak ook de optie om via bluetooth gratis nieuwe trainingsprogramma’s te downloaden en te gebruiken.

De hellingshoek
Wanneer je graag wil trainen voor het lopen op een helling, is het belangrijk dat je loopband een hellingshoek van ten minste 12% kan maken. Bij een goedkope loopband is de techniek vaak niet zo geavanceerd en is de hellingshoek vaak minder dan 12%. Denk voor het kopen van een loopband dus goed na over de oefeningen die je op je loopband wil doen, hiermee voorkom je dat je er pas te laat achter komt dat je nieuwe loopband niet aansluit bij jouw trainingsdoelen.