Thuisgym.nl

Loopband voor thuis

De beste loopband voor thuis kopen? We hebben een overzicht met de beste geteste loopbanden voor thuis van 2024 voor je gemaakt. Ook laten we je stap voor stap zien waar je op moet letten bij het vinden van een goede loopband voor thuis.

Beste loopband voor thuis van 2024

1

Focus Fitness Jet 2 loopband

2

Senz Sports M500 loopband

3

Focus Fitness Senator iPlus loopband

4

Focus Fitness Jet 5 loopband

5

Focus Fitness Jet 9 iPlus loopband

Laatste update: 28 april 2024

Beste loopband voor thuis van 2024

1

Focus Fitness Jet 2 loopband

2

Senz Sports M500 loopband

3

Focus Fitness Senator iPlus loopband

4

Focus Fitness Jet 5 loopband

5

Focus Fitness Jet 9 iPlus loopband

Laatste update: 28 april 2024

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een loopband voor thuis train je gemakkelijk binnen.
  • Met een loopband ben je niet afhankelijk van het weer.
  • Een loopband is minder belastend voor je lichaam en dus minder blessure gevoelig.
  • De beste loopband voor thuis is de Focus Fitness Jet 2 loopband

Wat is een loopband voor thuis?

Wil je graag een loopband voor thuis? Dat is niet zo gek. Met een loopband kun je in je eigen huis namelijk altijd trainen, of het nou sneeuwt, regent, waait of juist midden in de nacht is, niks houdt jou tegen. Je kan altijd calorieën verbranden, je spieren trainen of werken aan je snelheid. Voor veel renners is dit een groot voordeel.

Een loopband kopen is een proces waar je even wat tijd in moet steken. Het is namelijk een vrij dure uitgave en het hangt van een aantal factoren af wat voor jou de beste loopband zal zijn. Je moet bijvoorbeeld goed nadenken over de prijs kwaliteit en of je voor een goedkope loopband wil gaan of juist voor een van de wat duurdere loopbanden. Welke loopband het meest geschikt is voor bij jou thuis, hangt af van wat je wilt doen met je loopband. Wil je hem voor intensief gebruik of alleen zodat je kunt trainen als andere omstandigheden dat niet toelaten? Wat voor jou de beste loopband is hangt ook af van het aantal functies waar je naar op zoek bent. Een goedkope loopband heeft bijvoorbeeld veel minder vooraf geprogrammeerde programma’s, vaak ligt de maximale snelheid ook wat lager en is de maximale hellingshoek minder groot.

Daarbij ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van de loopband. Het maakt niet uit voor welke loopband je uiteindelijk kiest, er zijn er nog geen loopbanden uitgevonden die zichzelf onderhouden. Kortom: een loopband kopen is nog helemaal niet zo gemakkelijk. In dit artikel hebben we alvast voor je op een rijtje gezet waar je over moet nadenken als je erachter wil komen wat voor jou de beste loopband is en daarbij vind je hier ook wat tips voor onderhoud en veiligheid.

Beste loopband voor thuis uit 2024

Met een scala aan innovatieve functies en verbeteringen, is het vinden van een loopband voor in jouw thuisgym niet eenvoudig. In deze alinea bespreken we de beste modellen van 2024 en benadrukken we de kenmerken die deze loopbanden uniek maken. Of je nu een ervaren loper bent of een beginner, er zit vast een loopband tussen die perfect bij je past. Laten we samen kijken naar de beste loopbanden voor thuis van 2024 en de mogelijkheden ontdekken om jouw fitnesstraining naar een hoger niveau te tillen.

1

Beste loopband voor thuis

VoordelenNadelen
OpklapbaarGeen hartslagprogramma's
Compacte loopbandMinder brede loopband
Eenvoudige eindmontageGebruiksaanwijzing niet duidelijk
36 verschillende trainingsprogramma's
Handmatig verstelbare hellingshoek
2
VoordelenNadelen
Duurzame en stille ECM-motorNiet geschikt voor hardlopen
Eenvoudige opslagGeen trainingsprogramma's
Geschikt voor alledaagse bewegingGeen app-koppeling
Handige bediening op afstand
LCD-display voor trainingsgegevens
3
VoordelenNadelen
Extra breed loopvlakGeen hartslagband meegeleverd
Koppeling aan smartphone of tablet mogelijkHeeft geen sterke verpakking
Geschikt voor intensief gebruik
Sterk en stabiel frame
Veelzijdige trainingsprogramma's
4
VoordelenNadelen
Helder LCD schermNiet te koppelen met borstband
Ingebouwde tablethouderLijkt soms te haperen bij het opstarten
Zeer eenvoudige eindmontageGeen app-koppeling mogelijk
36 Verschillende trainingsprogramma's
Elektronisch instelbare hellingshoek
5
VoordelenNadelen
Zeer stabiel en breed loopvlakNeemt veel ruimte in beslag
Krachtige en stille 3 pk-motorZwaar en moeilijk te verplaatsen
Zeer eenvoudige eindmontageBeperkte mobiliteit
Koppeling met apps
Veelzijdigheid in trainingsprogramma's

Een loopband kopen: waar moet je op letten?

Als je wil overgaan tot het kopen van een loopband, dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten:

Geluid

Wanneer je op een loopband loopt, maakt dat veel geluid. In de sportschool valt dat normaal gesproken niet zo op omdat daar de muziek hard aan staat en je ook de geluiden van de andere sporters en apparaten hoort. In de omgeving van je eigen huis is dat heel anders, het geluid van de loopband dringt daar echt goed door.

De ruimte en de ondergrond

Denk dus in de eerste plaats goed na over de ruimte waar je je loopband wil neerzetten. Op zolder moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat het geluid zal doordringen tot de andere verdiepingen en in andere ruimtes moet je goed controleren of de vloer het gewicht van de band wel zal kunnen dragen. Houten vloeren kunnen bijvoorbeeld snel beschadigen door het gewicht van een loopband.

Vergeet niet om hierbij ook aan je (onder)buren te denken. Dat je zelf geen last hebt van het geluid, betekent nog niet dat dat voor je buren ook geldt. Het zou zonde zijn als je ruzie krijgt omdat je graag thuis wil trainen.

De schokken dempen

Zorg er daarnaast ook voor dat de loopband zelf goed de schokken kan opvangen. Een professionele loopband is er bijvoorbeeld beter op ingesteld om zware klappen te verduren en zal ook wanneer jij op je maximum snelheid rent, minder geluid maken.

Je kan er ook voor kiezen om een speciale mat onder je loopband te leggen. Deze zal er niet alleen voor zorgen dat het geluid wordt gedempt, hij zal ook je vloer beschermen tegen krassen.

Afmetingen

Als je een locatie voor je nieuwe loopband hebt gekozen, moet je goed op de afmetingen letten. De meeste loopbanden hebben een afmeting van 1,50 x 51 cm, maar daarbij moet je wel rekening houden dat je genoeg ruimte overhoudt aan de zijkanten. Zorg ervoor dat er ten minste 45 cm zit tussen de zijkant van de loopband en de muur en ten minste 50 cm tussen de achterkant van de loopband en de muur. Zo weet je zeker dat je altijd op een comfortabele manier kan op- en afstappen en dat je genoeg ruimte hebt om met je armen te bewegen.

Een loopband in je interieur

Vergeet ook niet dat een loopband altijd op dezelfde plek blijft staan en dat hij best wel wat ruimte inneemt. Een loopband gaat snel vervelen en als je hem af en toe en niet intensief gebruikt, zal hij al snel in de weg staan in een ruimte die je ook voor andere doeleinden gebruikt. Je zou dan kunnen nadenken over de aanschaf van een inklapbare loopband, die je na gebruik weer kan inklappen en opbergen.

Gewicht

Het belastbare gewicht van de meeste loopbanden ligt rond de 100 kg, wat betekent dat de loopband zelf rond de 150 kg zal wegen. Als je je loopband wilt installeren op je zolder, moet je er wel rekening mee houden dat je hem daar ook kan krijgen. Controleer altijd of de verkoper de loopband (gratis) komt bezorgen en installeren.

Vergeet niet om ook op te meten of de loopband wel door je voordeur en/of je trapgat past. De meeste loopbanden worden in twee delen geleverd, waarbij de band zelf nog niet aan de steun met de display vastzit. In dat geval is het vervoer geen probleem, maar als hij al wel gemonteerd is moet je wel rekening houden met die afmetingen.

Stabiliteit

Bij het kopen van een loopband voor in je huis moet je ook goed nadenken over de stabiliteit van je ondergrond. Een loopband moet namelijk helemaal recht staan en ook zo blijven staan.

Je moet dus op zoek naar een vlakke en stabiele ondergrond waarop de loopband niet verschuift. Een gladde vloer kan erg gevaarlijk zijn, omdat die ervoor kan zorgen dat de loopband tijdens het trainen gaat bewegen en een vloer met een helling kan er ook voor zorgen dat je sneller valt.

Het is niet aan te raden om je loopband te stabiliseren door hem bijvoorbeeld aan één kant op een blok te zetten. De kans dat deze tijdens het trainen op een loopband verschuift, is heel groot en dat kan voor nare situaties zorgen. Je kan wel een eerdergenoemde mat onder je loopband te leggen. Deze zal ervoor zorgen dat hij ook op een gladde vloer niet verschuift.

Stroomtoevoer

Tot slot moet je de loopband ook ergens plaatsen waar hij direct kan worden aangesloten op het stopcontact. Over het algemeen heeft het vermogen van de motor voor een loopband voor thuis 120 volt nodig, dat direct uit een geaard stopcontact komt.

Een stopcontact dat niet geaard is, beschermt je niet tegen schokken wanneer er technisch iets fout gaat. Om dezelfde reden wordt het ook afgeraden om je loopband op een verlengsnoer aan te sluiten. Zorg er ook altijd voor dat er geen andere zware apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten, anders is de kans groot dat je je netwerk overbelast en de stroom uitvalt.

Extra veilige stroomtoevoer

Om het apparaat zelf te beschermen, kan je er als extra beveiliging voor kiezen om een piekonderdrukker te installeren. Deze voorkomt dat er te veel spanning op je loopband komt te staan, wat tot ernstige schade kan leiden.

Je loopband voor thuis onderhouden

Wanneer je een loopband voor thuis aanschaft, ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Een goed onderhouden loopband heeft een langere levensduur en de onderdelen hoeven minder snel vervangen of gerepareerd te worden. Daarbij kan het ook gevaarlijk zijn om een slecht onderhouden loopband te gebruiken, omdat hij kapot kan gaan tijdens het gebruik.

Het onderhouden van een loopband is gelukkig niet moeilijk. Natuurlijk moet je ook thuis, net als in de sportschool, na iedere training de band met een natte doek schoon vegen. Zo verwijder je zweet en ander vuil dat tijdens je training op het apparaat terecht is gekomen.

Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je loopband goed onderhouden is:

De loopmat

Bij alle loopbanden is het belangrijkste onderdeel de band zelf en iedere loopband gaat langer mee als je de band regelmatig smeert. Dit doe je heel eenvoudig met siliconenspray. In de handleiding van je loopband staat aangegeven of je hiervoor eerst de loopmat los moet maken of dat je er gewoon onder kan spuiten. Vergeet hierbij niet om eerst de loopband uit het stopcontact te halen.

Dit doe je één keer per drie maanden als je je loopband regelmatig gebruikt en eens per zes maanden als je de loopband ongeveer vijf keer per week gebruikt.

De motor

Het maakt niet uit hoe schoon de omgeving van je loopband is, er zal altijd wat stof verzamelen rondom de motor. Stof op de motor kan ervoor zorgen dat hij langzamer werkt of helemaal vastloopt. Gelukkig kan je dit heel gemakkelijk voorkomen door eens per jaar de kap van de motor af te schroeven en met een stofzuiger al het vuil te verwijderen.

De spanning van de rollen

Als je de loopband al een tijdje met regelmaat gebruikt, is het belangrijk om af en toe de spanning van mat controleert. Een mat die niet strak gespannen is kan scheef lopen of slippen en dat is erg gevaarlijk. Voor dit klusje heb je een inbus- of t-sleutel nodig, die bij sommige loopbanden wordt meegeleverd. Deze kan je gebruiken om de banden licht aan te draaien, een kwartslag per keer is meer dan voldoende.