beste loopband

De beste loopband kopen? We hebben een overzicht met de beste geteste loopbanden van 2021 voor je gemaakt. Ook laten we je stap voor stap zien waar je op moet letten bij het vinden van een goede loopband.

Hero loopband mobiel

beste loopband van 2021

Wil je een loopband kopen? Dan is het nog niet zo makkelijk om tussen alle loopbanden de beste te vinden. Het is namelijk per persoon verschillend wat de beste keuze is. Iemand die niet zo intensief wil trainen heeft namelijk genoeg aan een basisklasse loopband, terwijl iemand met specifieke trainingsdoelen juist meer heeft aan een loopband die meerdere of specifieke functies heeft.

Voordat je een loopband gaat kopen, moet je eerst goed nadenken over wat voor jou de beste loopband is. In dit gedeelte hebben we de beste loopbanden van 2021 voor je op een rijtje gezet en we laten je zien hoe je kan bepalen welke loopband de beste keuze voor jou is.

Vind jouw nieuwe loopband

Vind een goede loopband door te kijken naar de beste van 2021 of doe de snelle keuzehulp.

De beste geteste
loopbanden van 2021.

De beste loopbanden kopen

Een loopband kan je leven een stuk aangenamer maken. Met een loopband kun je bijvoorbeeld ook hardlopen als het slecht weer is of als je niet genoeg tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Je kan een loopband kopen voor thuis en ervoor zorgen dat je nooit meer last hebt van dit soort obstakels. Bij het kopen van een loopband heb je een uitgebreid aanbod waar je uit kan kiezen.

Loopbanden zijn er in alle soorten en maten en het is niet zo makkelijk om tussen al die modellen de beste loopband voor jouw behoeftes te vinden. Je moet niet alleen letten op de prijs kwaliteit, maar ook of de loopband geschikt is voor je training en aansluit bij je doelen. Daarom hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij je zoektocht.

Loopband keuzehulp

1/3
Wil je de loopband kunnen inklappen?
2/3
Wil je een hartslagmeter op de loopband?
3/3
Hoe groot is het budget voor de loopband?

Waar moet je op letten bij de aankoop van een loopband

Als je op zoek bent naar een loopband voor thuis, dan wil je er natuurlijk wel een kopen die goed bij jou past. De beste loopband voor jou sluit namelijk aan bij je wensen en behoeftes en daarom hebben we in dit artikel een lijstje gemaakt van een aantal eigenschappen waar je bij de aankoop op moet letten.

De maximale snelheid
Een loopband wordt aangedreven door een motor en die bepaalt de maximale snelheid van de loopband. De beste loopband voor jou kan harder dan je nu al rent, je moet er namelijk rekening mee houden dat je door regelmatig gebruik steeds sneller zal gaan lopen. Loop je nu ongeveer 12 km h? Dan is het verstandig om een loopband te kopen die in ieder geval de 16 km h of 18 km h zal halen. Loop je al 16 km h? Dan is het slim om te investeren in een loopband die 20 km h aankan.
Het vermogen

De motor in je loopband heeft een maximaal vermogen en ook dat is van invloed op je training. Een goedkope loopband heeft bijvoorbeeld vaak een wat lager vermogen en is niet altijd geschikt voor elke soort training.

Bij het vermogen moet je rekening houden met het continu vermogen en het piekvermogen. Het eerste heeft betrekking op het verbruik tijdens normaal verbruik en het piekvermogen gaat over het verbruik tijdens de maximale snelheid.

Over het algemeen wordt bij loopbanden voor thuisgebruik geadviseerd dat je een continu vermogen van ten minste 1,5 pk en een piekvermogen van 4 pk aanhoudt. Voor intensief gebruik, waarbij je snelheden tussen de 16 km en 20 km wil behalen, is het aan te raden om een sterke motor met een vermogen van minimaal 2,5 pk aan te houden.

Het loopoppervlak

Welke loopband voor jou het beste is, hangt ook sterk af van de afmetingen van het loopoppervlak.

Om te beginnen moet je altijd rekening houden met de breedte, die tussen de 44 cm en de 60 cm ligt. Voor beginnende renners is het aan te raden om een loopband met een zo breed mogelijk loopoppervlak te kopen, want dan heb je genoeg ruimte over om uit te wijken naar links en rechts. Meer ervaren renners hebben vaak al genoeg aan een loopvlak tussen de 45 cm en 48 cm, omdat zij recht lopen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de diepte van het loopoppervlak. Een band is tussen de 120 cm en 150 cm diep en het is afhankelijk van je eigen lengte wat voor jou de beste loopband is. Als je lange benen hebt en grote passen maakt, heb je een band van ten minste 140 cm nodig. Een band met een te kort loopvlak zal er namelijk voor zorgen dat te weinig ruimte en niet comfortabel kunt trainen.

De verschillende functies

Als je een loopband voor thuis wil gebruiken om aan je eigen doelen te werken, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de functies die een loopband heeft. Sommige loopbanden bieden bijvoorbeeld verschillende trainingsprogramma’s aan, waarbij je training wordt aangepast op calorieën verbranden, het verbeteren van je snelheid of het lopen van een specifieke afstand.

De beste loopband voor jou is dus uitgerust met programma’s en functies die je helpen om je doelen sneller te bereiken. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een display waarom je informatie kan aflezen over je hartslag, snelheid of de afstand die je hebt afgelegd. Een goedkope loopband heeft over het algemeen heel weinig extra functies, terwijl een semi professionele loopband gemiddeld tussen de 10 en 30 vooraf ingestelde programma’s heeft.

Frequentie van gebruik

Je kan een loopband voor thuis kopen omdat je ook graag wil hardlopen op het moment dat het buiten slecht weer is, maar je kan ook een loopband kopen en alleen maar daar op trainen.

In het eerste geval gebruik je de loopband veel minder vaak dan in het tweede en welke loopband je het beste kan kopen is in beide gevallen verschillend.

Loopbanden voor thuisgebruik worden ingedeeld in drie categorieën: intensief gebruik, regelmatig gebruik en sporadisch gebruik. Bij intensief en regelmatig gebruik kan je er het beste over nadenken om te investeren in een (semi) professionele loopband en wanneer je de loopband niet zo vaak gebruikt, heb je aan een iets minder uitgebreide loopband meer dan genoeg.

Vergeet daarbij niet om ook na te denken over anderen in je huishouden die de loopband ook gaan gebruiken, als er 5 mensen zijn die af en toe gebruikmaken van de loopband, is het een beter idee om een loopband voor intensief gebruik aan te schaffen.

De hellingshoek

Als je op zoek bent naar een intensieve training, is het goed om eens na te denken over een loopband met een hellingshoek. Een hellingshoek kun je namelijk zo instellen dat je tijdens je training omhoog moet lopen en meer weerstand krijgt.

De meeste loopbanden voor thuisgebruik hebben een hellingshoek tussen de 12 en 14%, terwijl professionele loopbanden een hellingshoek van meer dan 14% kunnen hebben. Die laatste heb je eigenlijk alleen nodig wanneer je een loopband in huis neemt om te trainen voor een heel specifiek doel, voor de meeste renners is een hellingshoek van 12% namelijk meer dan voldoende.

Let ook op hoe je de hellingshoek op de loopband kan instellen. Bij professionele loopbanden kan je het percentage met hele kleine stappen van 0,1 procent laten oplopen, terwijl andere loopbanden alleen de mogelijkheid hebben de hellingshoek met grotere stappen aan te passen.

Belastbare gewicht

Een goede loopband past ook altijd bij jou lichaam. Voor het loopoppervlak moet je nadenken over je lengte, maar ook je gewicht is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Tijdens je training krijgt jouw loopband namelijk flink wat klappen te verduren en hoe zwaarder je bent, hoe steviger je loopband moet zijn.

Op alle loopbanden staat daarom aangegeven wat het maximaal belastbare gewicht is. Zorg er altijd voor dat je gewicht overeenkomt met wat er op de loopband staat aangegeven, een loopband gaat namelijk niet lang mee als hij te zwaar belast wordt. Een goede loopband heeft een maximaal belastbaar gewicht van ten minste 20 kg bovenop je eigen gewicht.

Verschillende merken loopbanden: welke is het beste

Er zijn veel merken die loopbanden aanbieden en ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. In dit gedeelte hebben we voor je op een rijtje gezet welke merken er zijn en waar zij om bekend staan.

Focus Fitness

De loopbanden van dit merk beginnen al vanaf €400, waardoor je ook met een kleiner budget een loopband kan vinden. Het merk richt zich voornamelijk op loopbanden voor thuisgebruik en daardoor zijn de banden erg gebruiksvriendelijk.

ProForm

De goedkoopste loopband van ProForm kost ongeveer €600 en daarmee is het merk redelijk toegankelijk. De loopbanden van ProForm staan erom bekend dat ze innovatief zijn en altijd zijn uitgerust met de nieuwste technologie.

TunTuri

TunTuri biedt loopbanden in alle prijsklassen aan en je kan er een geschikt model vinden als je alleen thuis wil trainen als je niet naar buiten kan, maar ook als je elke dag intensief wil hardlopen. Het goedkoopste model kost ongeveer €750 en de prijzen kunnen oplopen tot €1500.

Flow Fitness

Dit merk staat vooral bekend om het ontwerp van de banden, wat erg strak en modern is. De goedkoopste loopband kost ongeveer €700, maar het assortiment heeft voor iedere soort renner een gepaste keuze.