Thuisgym.nl

Voordelen loopband

Een loopband heeft een aantal voordelen, namelijk:

  1. Je kan altijd trainen.
  2. Je loopt op dezelfde ondergrond.
  3. Je bent niet afhankelijk van het weer.

Lees het artikel om alle voordelen van een loopband te weten te komen!

Picture of Tom
Tom

Fitness Fanaat sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een loopband ben je niet afhankelijk van het weer.
  • Een loopband is door zijn vering minder belastend voor je gewrichten.
  • Je kunt multitasken tjidens het hardlopen.

Je kan altijd trainen

Het maakt niet uit wat voor weer het is, als het regent, sneeuwt, hagelt of hard waait kan jij lekker binnen op je loopband trainen. Zeker als je thuis een loopband hebt en niet naar de sportschool hoeft, is dit een groot voordeel van een loopband.

Ook als je geen tijd hebt voor een uitgebreide training, kan je op de loopband toch even snel een stukje lopen. Vooral voor mensen die thuis moeten blijven, omdat ze bijvoorbeeld jonge kinderen hebben is dit ideaal.

De ondergrond is altijd hetzelfde

Als je buiten hardloopt kan de ondergrond veel verschillen. Op straat loop je bijvoorbeeld op harde stenen en 3 minuten later loop je op de zachte ondergrond van een bospad. Dit is niet altijd prettig voor je gewrichten, omdat zij zich steeds moeten aanpassen aan de hardheid van de ondergrond.

Op een loopband is de hardheid van de band altijd hetzelfde en dat is minder belastend voor je gewrichten. Zo voorkom je dat je last krijgt van overbelasting en het verkleint ook de kans op blessures door vallen.

Je hebt geen last van wisselende omstandigheden

Een van de voordelen van lopen op een loopband is dat de omstandigheden altijd gelijk zijn. Buiten heb je tijdens het lopen last van luchtweerstand, waardoor je bijvoorbeeld heel lekker loopt als het mooi weer is, maar een stuk minder snelheid maakt als er wind staat.

Onder wisselende omstandigheden kan het soms moeilijk zijn om een ritme op te bouwen. Wanneer je de ene keer een hoge snelheid haalt en je vaste rondje binnen 45 minuten loopt en de volgende dag meer dan een uur bezig bent over hetzelfde rondje, kan dat erg demotiverend werken.

Je kan verschillende trainingsprogramma’s volgen

Op een loopband heb je de keuze uit verschillende vooraf ingestelde programma’s die je kan aanzetten en blindelings kan volgen. Als je bijvoorbeeld wil werken aan je snelheid, kies je een programma dat daar speciaal voor ontwikkeld is. De loopband verhoogt vanzelf je tempo door de band sneller te laten draaien en past eventueel ook de hellingsgraad aan. Je hoeft zelf nergens over na te denken en een van de bijkomende voordelen is dat het niet nodig is om te investeren in iemand die een speciaal trainingsprogramma voor je maakt.

Inzicht in je trainingen

Op een loopband weet je altijd precies hoe je trainingen verlopen. Op het display van de loopband kan je aflezen hoe veel kilometers je hebt afgelegd, hoeveel calorie├źn je hebt verbrand en hoe lang je over je training hebt gedaan.

Dit is een van de voordelen die ervoor zal zorgen dat je je doelen sneller zal bereiken, je kan je training namelijk aanpassen aan de informatie die je van de loopband krijgt.

Het is veilig

Op een loopband hoef je niet na te denken over auto’s, fietsers of andere hardlopers. Zeker als je net begint met hardlopen kan het fijn zijn als je je niet bezig hoeft te houden met je omgeving en je gewoon kan concentreren op je training.

Voor veel mensen is het ook een voordeel dat ze op een loopband kunnen gaan hardlopen als het buiten donker is. Niet iedereen vindt het namelijk veilig om in het donker tussen het andere verkeer te lopen.

Je kan ook andere dingen doen

Buiten is er natuurlijk genoeg om naar te kijken, maar toch zijn er genoeg mensen die zich tijdens het hardlopen vervelen. Het voordeel van een loopband is dat je de hele tijd op dezelfde plaats loopt en dus gemakkelijk televisie kan kijken, een tijdschrift kan lezen of toch nog even wat kan werken.

Veel mensen die regelmatig op een loopband lopen, hebben dit echt nodig om te worden afgeleid van hun training. Als ze bijvoorbeeld een film of een serie kunnen kijken, kunnen ze net een paar kilometer meer lopen dan zonder.

Je kan je techniek analyseren

Het is niet voor niks dat loopbanden in de sportschool vaak voor een spiegel staan. Als jij na het hardlopen bijvoorbeeld altijd last hebt van je hamstrings, is het een goed idee om je loopband eens voor een spiegel te zetten en te kijken welke houding je aanhoudt tijdens het hardlopen.

Op die manier voorkom je dat je blessures krijgt van het hardlopen in de verkeerde houding.

Je kan altijd ophouden

Iedereen kent het wel dat je buiten bent gaan hardlopen en dat je er na een half uur achter komt dat het toch niet meer gaat. Helaas sta je net midden in een weiland en moet je nog zeker 30 minuten terug naar huis wandelen.

Er zijn eindeloos veel redenen waarom je je training niet kan voortzetten. Misschien kan je het fysiek niet meer aan, gaat het opeens keihard regenen of wordt je net gebeld door je baas en moet je zo snel mogelijk naar je werk. Op een loopband is het geen probleem om zomaar te stoppen. Als je afstapt ben je nog steeds op dezelfde plek en kan je je leven weer hervatten.

Je hebt alles bij de hand

Als je net begint met hardlopen, wil het nog wel eens voorkomen dat je met te veel spullen aan het zeulen bent. Je wil graag een flesje water meenemen voor als je dorst krijgt, maar je wil ook je telefoon en je sleutels meenemen.

Bij het lopen op een loopband hoef je daar allemaal geen rekening mee te houden. Je sleutels laat je lekker in je tas en je telefoon en je drinken kan je een plekje geven naast de display.

Je kan eindeloos doorrennen

Als je buiten loopt dan moet je er altijd rekening mee houden dat je moet stoppen voor een stoplicht of ander verkeer. Dit kan erg vervelend zijn als je net een lekker tempo te pakken hebt. Een van de voordelen van lopen op een loopband is dat je ongestoord door kan lopen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over dit soort obstakels.

Tot slot

Of het nu thuis is of in de sportschool, het rennen op een loopband heeft verschillende voordelen. Het is helemaal afhankelijk van jou voorkeur en je doelstellingen wat voor jou de beste keuze is.

Ben je er nog niet helemaal uit? Dan kan je op deze website ook een rijtje met nadelen vinden, het is verstandig om die eerst te lezen voordat je je keuze gaat maken.