loopband zonder motor

Bijna iedereen zal een loopband associeren met een elektrische band die wordt aangedreven door een motor, waardoor jij als het ware vanzelf gaat lopen. Bij een loopband zonder motor, ook wel een mechanische loopband genoemd, moet je de loopband zelf met je spieren aandrijven. Hij wordt dus geleverd zonder stekker en hij verbruikt ook geen stroom. Voor de ene sporter is een loopband zonder motor ideaal, terwijl het voor de ander juist helemaal geen fijne manier van trainen is. Misschien is het voor jou een geschikt apparaat, maar ben je nog niet genoeg geïnformeerd om een goede keuze te maken. In dit artikel hebben we daarom alle informatie over mechanische loopbanden voor je op een rijtje gezet.
Hero loopband mobiel

Beste loopband zonder motor van 2023

Wat is de beste loopband zonder motor van 2023, en wat is de beste koop? De aspecten van een loopband zonder motor waar wij op letten zijn: de bouwkwaliteit, het loopvak, de grootte, eventuele extra functies om het gebruiksgemak te verhoge en tenslotte de prijs. De uiteindelijk prijs-kwaliteit verhouding bepaald welke loopband zonder motor de beste is.

Vind jouw nieuwe loopband

Vind een goede loopband door te kijken naar de beste van 2023 of doe de snelle keuzehulp.

De beste geteste
loopbanden van 2023.

Wat is een loopband zonder motor

Er zijn twee verschillende categorieën loopbanden, de elektrische en de mechanische. De eerste soort werkt op stroom en is waarschijnlijk het meest bekend. De snelheid van de band waar je op loopt, wordt aangedreven door een motor, waardoor je als ‘vanzelf’ gaat lopen. Een ander verschil tussen de twee soorten is dat een loopband zonder motor niet altijd een goede keuze is als je hem wil gebruiken om te hardlopen. Sommige mechanische loopbanden zijn namelijk niet stevig genoeg om de ‘klappen’ van lopen op een hoog tempo op te vangen en daardoor is zo’n loopband vooral geschikt voor mensen die willen wandelen.

Platte riem en gebogen riem
Binnen de categorie mechanische loopbanden, kan je ook nog kiezen tussen een platte of een gebogen riem. Over het algemeen is een platte riem beter ingesteld op wandelen, terwijl een gebogen riem de voorkeur heeft van hardlopers en crossfitters.

Loopband keuzehulp

1/3
Wil je de loopband kunnen inklappen?
2/3
Wil je een hartslagmeter op de loopband?
3/3
Hoe groot is het budget voor de loopband?

De voordelen van loopbanden zonder motor

Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben we in dit gedeelte de voordelen van een loopband zonder motor voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij straks zeker welke loopband je het beste kan kopen.

Hij is een stuk goedkoper

Een loopband zonder motor heeft veel minder onderdelen en daardoor kan hij ook voor een lagere prijs worden aangeboden. De gemiddelde vlakke loopband kost rond de €200.

Let wel op, als je een gebogen loopband zonder motor wil kopen, dan ben je juist weer veel duurder uit. Deze kosten rond de €3000.

Je kan hem overal neerzetten

Als je een mechanische loopband voor thuis wil aanschaffen, dan is dit een groot voordeel. Voor een mechanische loopband heb je namelijk geen stopcontact nodig en daardoor kan je hem eigenlijk overal neerzetten. Je kan hem zelf buiten zetten als je daar wil trainen.

Je kan hem een plaats geven waarbij hij niet in de weg staat en het geluid niet storend is voor anderen. Zo hoef je je niet elke keer als je hem gebruikt na te denken over eventuele overlast.

Let wel op het gewicht van de loopband. De meeste wegen ook zonder elektrische motor al snel meer dan 100 kilo, het is dus niet zo dat je hem gemakkelijk kan verplaatsen.

Je verbruikt meer energie
Omdat de riem pas beweegt als jij dat ook doet, moet je bij een mechanische loopband veel meer moeite doen om een bepaald tempo te lopen. Bij een gelijk tempo, verbruiken lopers tijdens een training op een mechanische loopband gemiddeld 30% meer energie. Een van de voordelen hiervan op het gebied van fitness, is dat de hardslag van de hardloper tijdens het trainen redelijk hoog is, bij een relatief lage inspanning.
Hij is veiliger

We kennen natuurlijk allemaal die filmpjes op internet waarbij mensen onderuit gaan omdat de loopband sneller beweegt dan ze kunnen bijbenen. In de filmpjes loopt het vaak goed af, maar in het echt leven kan je je lelijk bezeren als je je elektrische loopband niet meer kan bijhouden.

Een mechanische loopband stopt wanneer jij stopt met lopen en daardoor verklein je de kans aanzienlijk dat je valt.

Intervaltrainingen op hoge intensiteit

Aangezien het op een mechanische loopband veel moeilijker is om continu dezelfde beweging te maken, verval je vanzelf in een soort intervaltraining waarbij je afwisselend met een hoge en lage intensiteit beweegt. Deze work-out voor je spieren en je uithoudingsvermogen wordt de laatste tijd steeds populairder.

De nadelen van loopbanden zonder motor

Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt zeker ook voor een loopband zonder motor. Je kan pas echt een goede keuze maken als je ook de volgende nadelen hebt gelezen en kan meenemen in je overweging.
De inspanning

Zoals al eerder aangegeven moet je bij een loopband zonder motor veel meer kracht zetten om hetzelfde aantal kilometers te hardlopen. Dit kan een voordeel zijn als je op zoek bent naar een hele intensieve training waarbij je veel calorieën verbrandt, maar het kan ook demotiverend werken als je eraan gewend bent om op een elektrische loopband te trainen.

Onhandig

Je moet niet alleen zelf lopen, je moet ook zelf de instellingen aanpassen. Stel bijvoorbeeld dat je het loopvlak wil laten hellen, dan moet je eerst je work-out onderbreken en vervolgens afstappen om de loopband een stukje hoger te zetten. Op elektrische loopbanden kan je makkelijker regelmatig en automatisch het niveau van de helling instellen zonder dat je hoeft te stoppen.

Minder mogelijkheden

Een elektrische loopband is voorzien van veel verschillende technische functies die jouw work-out kunnen verbeteren. Zo staan er verschillende trainingsprogramma’s op de loopband, die speciaal zijn aangepast op jouw doelstellingen en in sommige gevallen kan je je loopband ook met bluetooth verbinden met je telefoon, wat het gemakkelijker maakt om je prestaties te analyseren.

Niet altijd veelzijdig

Een loopband zonder motor kan een stuk goedkoper zijn, maar dat betekent ook vaak dat hij een stuk minder stevig is. Sommige mechanische loopbanden kunnen daardoor niet worden gebruikt om erg hard op te lopen, want dan gaan ze kapot.

Eenzijdig

Daarnaast hebben mechanische loopbanden vaak ook een korter loopvlak, waardoor je niet altijd in staat zal zijn om erg lange passen te maken. Op deze manier heb je niet erg veel ruimte voor variatie in je work-outs en dat kan demotiverend werken.